Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Cvit” u kojem boravi 112 djece, uspješno raste u lokanoj zajednici

24.04.2017. 22:00
“Cvit” u kojem boravi 112 djece, uspješno raste u lokanoj zajednici


Moto filipjanskog dječjeg vrtića “Cvit” i područnog vrtića “Cvitić” u Turnju je “Cvite! Ča lipše od tebe miriše? Dite!”
U skladu s ovim motom, sve je podređeno mališanima, a projekti koji se provode i način na koji “Cvit” raste u lokalnoj zajednici bio je razlog našeg posjeta ovoj uspješnoj predškolskoj ustanovi u kojoj, zajedno s područnim vrtićem u Turnju, boravi 112 djece.
– U ozračju povjerenja između odraslih i djece, topline, ljubavi i visoke kulture ophođenja, težimo biti kvalitetan vrtić u kojem vlada radost i borave sretna i zadovoljna djeca, kazala je Mirjana Zalović, ravnateljica Dječjeg vrtića “Cvit” u Sv. Filipu i Jakovu.
Općina Sv. Filip i Jakov u 2016. godini izdvojila je 1.400.000 kuna za potrebe predškolskog odgoja.
– Općina pokriva 68 posto ekonomske cijene, roditelji 30 posto dok su ostali prihodi 2 posto, objašnjava Zalović.
Ekonomska cijena smještaja djece u vrtić u 10-satnom programu iznosi oko 1.900 kuna. Roditelji plaćaju 700 kuna, a ostalo sufinancira Općina Sv. Filip i Jakov.
U Dječjem vrtiću “Cvit” Sv. Filip i Jakov nakon dobivene verifikacije MZOS-a od 1. rujna 2016. formirana je jedna odgojna skupina integriranog 10-satnog ranog učenja engleskog jezika s 22 djece.
– Dvije odgojiteljice uz sve stručne kompetencije za rad s djecom, stekle su i odgovarajuće obrazovanje iz engleskog jezika, a nakon toga pohađale napredni komunikacijski tečaj. Općina je osigurala financijska sredstva za stručno usavršavanje odgojiteljica, nabavu opreme i didaktike, ističe ravnateljica Zalović.
Dječji vrtić “Cvit” u 10-satnom programu od jeseni 2014. ima i jaslice za najmlađe, uzrasta od 1,5 do 3 godine.
– Od 6. veljače 2017. započeo je besplatni program predškole u Raštanima Donjim i Raštanima Gornjim, napominje Zalović dodajući kako sam odlazak u vrtić ili jaslice, nije nimalo lagan ni djetetu ni roditeljima.
– Dolaskom djeteta u odgojnu skupinu mijenja se njegov način života. Dijete upoznaje skupinu djece, uspostavlja socijalne kontakte, razvija komunikaciju s drugom djecom i odgojiteljima, pojašnjava Zalović.
Dječji vrtić “Cvit” u Sv. Filip i Jakovu, koji se nalazi u prizemlju zgrade kod Pogona kulture-kino dvorane i marketa, ima tri odgojne skupine. U listopadu 2003. godine otvorena je podružnica vrtića u Turnju s dvije odgojne skupine pod nazivom “Cvitić” Turanj. U suradnji s općinama Pakoštane, Sukošan i Zemunik Donji uspješno je realiziran projekt zapošljavanja stručnog suradnika – pedagoga i zdravstvene voditeljice na 10 sati tjedno u svakom vrtiću.
– Općina Sv. Filip i Jakov osigurala je sredstva za opremanje sobe dnevnog boravka kao i nabavu opreme i didaktike, govori ravnateljica istaknuvši još kako je njihov vrtić jedan je od deset vrtića u Hrvatskoj koji je osvojio donaciju od 40.000 kuna u akciji “Ja volim vrtić” – u organizaciji Pampersa i DM- a. Ponosimo se i projektom “Djeca smo prava kad smo zdrava”, kojim smo zahvaljujući mnogobrojnim donatorima zatvorili vanjsku terasu i prenamijenili je u dvoranu za tjelesne aktivnosti, ističe Zalović.