Iako ima svu potrebnu infrastrukturu Bili brig nije zaživio kao prava gradska četvrt

Slika korisnika valentinam
GLAS GRAĐANA
Anketa je otvorena do 12. svibnja, i moguće ju je naći na internetu tako da se svi zainteresirani građani mogu javiti i uključiti u promišljanje, planiranje i oživljavanje svoga kvarta
Marin GOSPIĆ
Bili brig je velik i raznolik kvart s različitim vrstama problema

Udruga Eko-Zadar početkom tjedna počela je provoditi anketu za stanovnike Bilog briga u sklopu projekta Zelena transformacija - građanska participacija, o tome kako stanovnici ovog gradskog kvarta ocjenjuju kvalitetu života. Naime, potaknuti prošlogodišnjim uspjehom Gradionice i KvartArta, a koji su rezultirali zanimljivim projektima i rješenjima uređenja javnih prostora na području vojarne Stjepana Radića, ove godine na red je došao Bili brig.

- Ovogodišnja tema Gradionice su javni prostori i participcija građana u javnim prostorima na Bilom brigu koji je jedna od glavnih stambenim referenci grada, ali koji, iako je izgradnja započela odavno, još uvijek nije dovršen. Ove godine ćemo tako promišljati i pokušati naći rješenja kako prostore vratiti građanima, odnosno potencirati da ti prostori žive na način kako su bili zamišljeni. Upravo zbog toga smo prvo krenuli s anketom, koju radi udruga Eko-Zadar, kako bismo dobili mišljenja građana, rekao nam je Petar Kozina, potpredsjednik Društva arhitekata Zadar, koje je jedno od ključnih aktera i pokretača projekta. Istaknuo je kako je specifičnost ovih projekata u tome što su interdisciplinarni, odnosno na promišljanju i osmišljavanju projekata ne sudjeluju samo arhitekti već su uključeni ljudi raznih struka. Pojasnio je kako će prijedlozi građana poslužiti kao smjernice na temelju kojih će potom arhitekti, ali i drugi sudionici uključeni u projekt, raditi na rješenjima kojima će se oplemeniti taj kvart.

- Ovom anketom htjeli smo saznati što građani koji žive ili rade na Bilom brigu misle o tom kvartu. Što im smeta? Što im je dobro? Imaju li kakve primjedbe i prijedloge. Rezultate ankete predočit ćemo Društvu arhitekata Zadar čiji će članovi, na temelju rezultata moći osmisliti neke projekte u sklopu ovogodišnje Gradionice, rekla nam Nives Rogoznica, iz Udruge Eko-Zadar.

Ivan Knežević, član MO Bili brig naglasio je zadovoljstvo jer je ovaj gradski kvart izabran za projekt.

- Bili brig je velik kvart i ima raznolike probleme. Naime, sastoji se i od blokova zgrada, ali i od obiteljskih kuća, te svaki segment kvarta ima specifičnosti i probleme koje je potrebno rješiti. Dio s kućama ima problem s kanalizacijom, odnosno infrastrukturom, dok dio sa stambenim zgradama ima problem s nedovršenim prolazima, neadekvatnim cestovnim rješenjima, nedostatkom parkirnih mjesta, te praznim poslovnim prostorima, rekao je neke od problema Ivan Knežević. Vjeruje da će se ovogodišnjim projektom ukazati na dio problema, koji se vuku već godinama, kako bi se barem dio njih počeo rješavati.

O projektu smo razgovarali i s Nives Kozulić, dugogodišnjom ravnateljicom Zavoda za prostorno uređenje, koja je u mirovini, ali je vrlo aktivna u radu Društva arhitekata te je i lani sudjelovala u Gradionicama i KvartArtu.

- Bili brig, na žalost, nije zaživio kao prava gradska četvrt iako ima svu potrebnu infrastrukturu. Nisu profunkcionirali poslovni prostori u prizemljima, kao i trgovi unutar blokova zgrada. Na mladim je arhitektima da promisle i ponude rješenja koja bi trebala biti niskobudžetna kao i lani, rekla je Nives Kozulić. Istaknula je kako treba potaknuti ljude na korištenje javnih prostora, trgova, te ih oživjeti. Za primjer je dala i novouređeni stepeničasti trg ispred škole, a koji se praktično ne koristi.

Anketa je otvorena do 12. svibnja i dostupna je na poveznici  https://goo.gl/forms/DRyCbOOhdy4lgvHN2 tako da se svi zainteresirani građani mogu javiti i uključiti u promišljanje, planiranje i oživljavanje svoga kvarta. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno