Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prirodni predmeti mogu biti istovremeno korisni i zanimljivi

25.04.2018. 17:14
Prirodni predmeti mogu biti istovremeno korisni i zanimljivi


U Novom kampusu Sveučilišta u Zadru danas je započelo trodnevno obilježavanje STEM tjedna u Zadru. Sveučilište u Zadru organizira niz radionica i predavanja za učenike srednjih škola, učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola te nastavnike predmeta STEM-područja.
STEM je akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering i mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), a koji obuhvaća niz dobro plaćenih i deficitarnih zanimanja u Hrvatskoj. Budući da su znanja vezana uz prirodne znanosti, mnogi učenici idu linijom manjeg otpora i posvećuju se manje zahtjevnim, ali i manje potrebnim zanimanjima na tržištu rada.
– Znanstvenici s našeg sveučilišta i nastavnici iz srednjih i osnovnih škola okupili su se kako bi učenicima i nastavnicima dali jednu drugu perspektivu vezanu za predmete koje svakodnevno predaju. Prijavilo se oko 120 nastavnika i učenika, što pokazuje da ovakva manifestacija ima svoje opravdanje, rekla je na otvaranju doc. dr. sc. Maja Cindrić iz organizacijskog odbora STEM tjedna.
Prorektor izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić najavio je kako će ova manifestacija već sljedeće godine biti poboljšana iskustvima stečenima ovih dana, te izrazio nadu kako je to početak jedne dugačke tradicije.
– Sveučilište u Zadru nastalo je iz Filozofskog fakulteta, najveći dio znanosti koja se provodi je humanističkog i društvenog područja, ali STEM područje nam raste iz godine u godinu. Nadam se da ćemo manifestacijom uspjeti mladima pokazati da matematika i drugi prirodni predmeti nisu bauk, te mogu biti istovremeno korisni i zanimljivi, rekao je Zjalić.
Projekt STEM tjedna koji se u Europi održava po treći put, i u kojem sudjeluje više od 300 europskih institucija, predstavila je Anita Šimac iz OŠ Petra Preradovića, inače i hrvatska Scientix ambasadorica za STEM predmete. Scientix je zajednica osnovana radi promicanja i popularizacije STEM obrazovanja u europskim školama.
Današnji program u Zadru bio je posvećen biologiji. Uvodno otvaranje Claudie Kruschel bilo je posvećeno mimikriji, a nakon njega su sljedila predavanja o ulogama pčela u ekosustavu, oceanima i nanotehnologiji.
U sutrašnjem programu posvećenom geografiji te informacijskim tehnologijama i računarstvu zanimljivo predavanje "Bedastoće o obliku Zemlje: razumski skok unatrag?!" imat će prorektor i redoviti profesor na Odjelu za geografiju prof. dr. sc. Josip Faričić, dok će posljednjeg dana, posvećenom matematici i fizici, jedno od predavanja pokazati kako bez računanja riješiti 75% matematike na državnoj maturi.