Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

AUTOHTONO Starinska jela, maslinovo ulje, vino…

25.04.2019. 18:15
AUTOHTONO Starinska jela,  maslinovo ulje,  vino…


Nakon što je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj najavio  treće po redu Dane otvorenih vrata agroturizma Zadarske županije  u sklopu obilježavnja županijskih dana koji će se održati u subotu i  nedjelju, Benito Pucar predsjednik Udruge prehrabenih tehnologa,  biotehnologa i nutricionista Zadarske županije danas je na konferenciji za novinare u županijskoj vijećnici, najavio kako će se u  sklopu Dana agroturizma održati i 21. Međunarodni dani masline.
– Moram sa zadovoljstvom ustvrditi kako smo analizirali 156 uzoraka maslinovog ulja, a od toga je bilo 106 iz naše Županije. Želim  reći i kako nam je posebno drago da ova manifestacija osim natjecateljskog ima i edukativni te humanitarni karakter jer ćemo pomoći pri kupnji toliko potrebnog aparata za zračenje onokoloških  bolesnika za zadarsku Opću bolnicu – rekao je Pucar, dok je njegov  kolega Filip Erceg dodao kako je zadovoljan s analizama jer je 85  posto uzoraka ušlo u kategoriju ekstra djevičansko što je velika  stvar jer je godina bila teška.


Prezentacija "starinskih jela"
Idejni začetnik cijele ove lijepe "maslinarske" priče, poznati zadarski novinar i urednik priloga – Plodovi zemlje i mora u našoj novini – Nedjeljko Jusup naglasio je, kako do sada s manifestacije Dani masline nisu skupljeni "neki veliki novci", ali da je bitno da se  senzibilizira javnost na činjenicu da i sami kad smo zajedno,  možemo puno toga napraviti.
– Manifestacija je zamišljena i kao prezentacija "starinskih" jela.  Jela iz našeg siromašnog djetinjstva. Ove godine nam dolaze susjedi iz Crne Gore i po prvi puta iz BiH. Tamo je došlo do svojevrsne  revolucije u maslinarstvu jer su posadili oko 600 tisuća maslina. Posebno nam je zadovoljstvo da će sudjelovati i obitelj generala Ante  Gotovine koji imaju lijepi maslinik u Pakoštanima, a kojeg je posadila njegova supruga Dunja još dok je general "robijao" u Hagu.  Ono po čemu se razlikuju ovogodišnji Dani masline od dosadašnjih  je činjenica da za male novce imamo manifestaciju koja traje puna  dva dana uz niz zanimljivih događanja u prirodnom okruženju. Nakon manifestacije svo ulje koje preostane, bit će donirano zadarskom Dječjem vrtiću Latica – rekao je kolega Nedjeljko Jusup dodajući, kako će se osim u  u subotu u Zadru, manifestacija u nedjelju  održati na otoku Pašmanu gdje je za sve sudionike predviđen bogat  program u sklopu stručnog izleta.


Prezentacija prisnaca
Što se tiče, Dana agroturizma, kako je na kraju još, napomenuo  pročelnik Segarić – ove godine se okupilo osam OPG-ovaca i Zavičajni muzej u Benkovcu gdje će se održati prezentacija prisnaca.  Suorganizator Dana agroturizma je i županijska agencija AGRRA i  to, kako je rekao voditelj za županijske projekte Nino Sorić po drugi  put te je dodao kako vjeruje da će ova manifestacija svake godine  sve više rasti i da će biti sve više zainteresiranih.




"Želim da moja djeca ostanu, tu…"
Pressici su nazočili i predstavnici OPG-ova koji sudjeluju na manifestaciji Dani  agroturizma Zadarske županije, pa je tako Tomo Aračić zahvalio Zadarskoj županiji  na organizaciji i podršci dodajući, kako je to "dobar vjetar u leđa" svim OPG-ovcima  zadarskog zaleđa. Rekao je kako mu je cilj da se razvija i "raste" i da njegova djeca  ostanu tu.
Na novinarsko pitanje upućeno pročelniku Segariću, zbog čega nisu i otoci ukjlučeni u cijelu priču, on je odgovorio kako im je cilj uključiti i otoke, ali da do sada  oni sami nisu pokazali neki interes. Zanimljiva je na kraju bila primjedba vlasnika  OPG-a Škaulj koji je rekao kako se mora osvrnuti na proteklu manifestaciju Tuna&Sushi Festival gdje su vinari donirali i prezentirali svoja vina, a na završnoj  svečanosti u Arsenalu gdje su se njihova vina mogla i kupiti, nije ih bilo.
– Navest ću vam primjer mog kolege i prijatelja iz Istre. Zamolio sam ga da u ponudu uključi i moja vina u svom hotelu, na što mi je on odgovorio kako ne može jer  prednost imaju istarska vina – otkrio je Škaulj.


Humanitarni cilj – aparat za  radioterapiju
Lada Šokota iz zadarske podružnice Lige za borbu protiv raka također, je nazočila  jučerašnjoj koneferenciji za novinare, napominjući kako Liga već tri, četiri godine intenzivno radi na prikupljanju novca za kupnju aparata za zračenje čija je cijena četiri  milijuna kuna, a do sada je prikupljeno preko 1,5 milijuna kuna. Iznijela je i neke  zastrašujuće podatke kad su u pitanju maligne bolesti na zadarskom području.
– Stanje je takvo da je država objavila rat raku i osnovala Povjerenstvo na čijem je  čelu i naš predsjednik dr. Branko Dukić. Sačinjena je i strategija. Po uspješnosti liječenja raka, Hrvatska je nažalost, na dnu ljestvice zemalja EU-a. Od 1996. godine  do danas broj novooboljelih na našem području se povećao za gotovo 70, a broj  umrlih za 60 posto. Primjerice, 2016. godine novoboljelih na zadarskom području  bilo je  509, 2017. godine taj je broj bio 558, a lani 571. Nužno nam treba aparat za  radioterapiju jer ga jedino naša bolnica nema. Možete li zamisliti kako je oboljelima  koji svakodnevno moraju putovati na terapiju? – poručila je Lada Šokota.