Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

HT PREMIJER LIGA Usprkos mučenju i oscilacijama uspješno otvorili doigravanje

25.04.2019. 20:00
HT PREMIJER LIGA Usprkos mučenju i oscilacijama uspješno otvorili doigravanje


Nakon MZT-a dva dana prije uspješno je apsolviran Šibenik u prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja domaćeg prvenstva. O predstavi na terenu teško je govoriti u superlativima, jer je nešto više od tisuću gledatelja na Višnjiku gledala dobru košarku tek na refule kao i svoju momčad koja je po običaju jako oscilirala, no naviknuti na to cijele sezone na kraju su uz poneke povike: Uprava odlazi!, ipak zadovoljni izašli iz dvorane. Jer je Zadar na kraju pobijedio i to je najvažnije, a sve ostalo bilo je za potpuni zaborav.
Bez Dašića i Žorića
Činjenica da su u Zadar stigli iz Skopja tek u večer prije utakmice utjecala je na kadrovsku križaljku Ante Nazora koji se momčadi Mira Jurića suprostavio bez dva ključna igrača, Vladimira Dašića i Luke Žorića. Suočen s podosta suženom rotacijom od prve minute u vatru je poslao veterana Špralju i Vukovića. Mladi i poletni Šibenčani po očekivanju su svoje najbolje minute pokazali u tom otvarajućem razdoblju pa su preko skočnog Vuke i preciznog Šarića stigli do prve prednosti (3:6), no na krilima Vukovića i Brzoje polovicu prve četvrtine Zadar zatvara s prednošću od četiri poena (13:9). Ta nogometnim rječnikom kazana inicijativa domaćih košarkaša prenijela se i na ostatak prve dionice koju su uspješno zaključili tricom Littlea za 23:17. No, gosti u crno-narančastim dresovima nisu mislili tako rano predati svoje oružje. U trenucima kad je u dvoranu ulazila manja skupina njihovih navijača Funcuta uspjeli su serijom 9:2 doći do trećeg vodstva u utakmici. Trica Milekovića za 25:26 ukazala je na probleme u Nazorovoj momčadi koji su zaštekali prvenstveno u napadačkom dijelu što je rezultiralo s čak tri i pol minute bez ubačaja. Posegao je Splićanin na klupi Zadra za svježima Petrom Marićem i Lovrom Bašićem i u njima dobio napadačku oštricu dovoljnu za bijeg na desetak poena viška pred poluvrijeme. Marićeva trica naznačila je povratak u plus (28:26) dok je Bašić s tri trice uz suradnju Krajine pod obručem odveo Zadar na ugodnih 45:32.
Neumoljivi Krajina
No, Šibenčani ipak u završnoj minuti preko Milekovića i Bašića koliko-toliko uspijevaju održavati neizvjesnost s njima prihvatljivih devet plusa na strani Zadra (47:38). I nisu tu stali jer je dobra sekvenca s kraja prvog dijela nastavljena i kroz otvaranje treće četvrtine, a velika zasluga za to pripada i smušenoj domaćoj obrani koja je dopustila dvije otvorene trice Šarića i Milekovića s kojima je onih plus 13 iz 19. minute svedeno na tek pet viška (50:45), nakon četiri minute igre u nastavku. Srećom, unutarnja linija gostiju nije bila toliko ubojita kao ona vanjska, pa je Zadar preko Krajine povratio izgubljeni autoritet kojeg je stvarao čitavo prvo poluvrijeme. Zadarski pričuvni centar sa šest vezanih poena pod šibenskim košem je donio povratak na dvoznamenkastu prednost (58:47). Ali ni tada nije bio kraj mukama po Nazorovu momčad jer su gosti ne odustajući od svoje taktike, vanjskog šuta, držali priključak. Štoviše nakon što je Vuković donio 61:50 košem i dodatnim na drugoj strani su Korać i Vuković vratili Šibenik na dva posjeda zaostatka (61:56), a da ipak u završnih 10 minuta Zadrani uđu s osjetnijom prednošću pobrinuo se Krajina zakucavanjem iz kontre (63:56).
Otpor gostiju potrajao je još četiri minute i onda su Nazorovi igrači uspjeli s nekoliko vezanih obrana koje su kaznili u napadu doći do potrebnog mira pred završnih pet minuta. Jer, imali su Šibenčani nakon trice Šarića vrlo izglednih četiri minusa (65:61), ali pokazala se već spomenuta rupa pod njihovim obručem predubokom da je ne bi u ovom slučaju Špralja i iskoristio. Na njegova četiri ubačaja nadovezao se Bašić svojom četvrtom tricom što je značilo vraćanje na kapitalnih 13 viška (74:61). Ostalo je pet minuta i djelovalo je da je priča zaključena, ali tri minute bez ubačaja Zadra, te tri trice Šibenčana vratili su na dvije minute do kraja neizvjesnost jer je semafor pokazivao 74:71. Ipak, prisebnost Vukovića s košem i dodatnim kao i Brzoje s linije za bacanja zaustavila je nadanja gostiju da mogu do iznenađujućeg ‘breaka’ u prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja.
ZADAR 82
ŠIBENIK 73
(23:17, 24:21, 16:18, 19:17)
ZADAR – Dvorana „Krešimir Ćosić“. Gledatelja: 1000. Suci: Srđan Dožai, Josip Jurčević i Leo Roglić.
ZADAR: Bašić 12, Marić 7, Žorić, Krajina 16, Vuković 17, Brzoja 9, Špralja 9, Little 7, Erslan, Božić 5, Planinić. Trener: Ante Nazor.
ŠIBENIK: Mileković 10, Šarić 13, Vuko 19, Gulin 3, Bašić 4, Jelić, Vlaić, Nakić 4, Korać 10, Paić 10, Klepo. Trener: Miro Jurić.
Šut za dva: Zadar 24-41 (58%); Šibenik 14-25 (56%).
Šut za tri: Zadar 8-24 (33%); Šibenik 12-28 (42%).
Slobodna bacanja: Zadar 10-13 (76%); Šibenik 9-15 (60%).
Skokovi: Zadar 37 (27+10); Šibenik 28 (25+3).