Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Inovativna i ekološka energetska opskrba marina i kampova

25.04.2019. 14:30
Inovativna i  ekološka  energetska  opskrba marina i  kampova


Racionalno korištenje resursa sve je veći imperativ u svakodnevnom životu i poslovanju. Posebno se to odnosi na marine i autokampove koji su suočeni s ogromnom i često nekontroliranom potrošnjom električne energije i vode od strane korisnika. Tom problemu  doskočili su u zadarskoj tvrtki Marex elektrostroj koja već pola stoljeća  razvija rješenja povezana s energetskim i tehničkim aparatima. Danas  Marex elektrostroj spada među vodeće tvrtke u proizvodnji priključnih  energetskih ormarića za marine, luke, autokampove i apartmanska naselja.


Usluga centralnog nadzora
Tehnološke karakteristike modernih energetskih ormara omogućile su  razvoj usluge centralnog nadzora, što je kupcima od velikog značaja u  poslovanju. Svrha takvog nadzora je pružanje i prikupljanje podataka  svih manjih cjelina na način da se upravljanje korisničkim računima  može izvoditi sa središnjeg računala.
– Priključni ormari osnovna su oprema svake marine i kampa jer omogućuju opskrbu plovila i kamp kućica električnom energijom i vodom.  Razvojem novih tehnologija pojavila se potreba za uređajima koji u realnom vremenu mogu omogućiti kontrolu potrošnje, ispravnost priključka i brzi odaziv u slučaju incidenta. Potražnja za takvim uređajima u  kontinuiranom je porastu, kako od strane marina i kampova tako i od  strane njihovih posjetitelja, odnosno krajnjih korisnika, tvrdi Ana Baričić, direktorica tvrtke Marex elektrostroj.
Kako bi ova usluga bila moguća, potrebno je komunikacijskom vezom  spojiti sve ormariće s centralnim računalom te izraditi recepcijski softver  za nadzor i kontrolu potrošnje električne energije i vode što je Marex  elektrostroj ostvario u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva  (FER) Sveučilišta u Zagrebu kroz natječaj Inovacijski vaučeri za MSP-ove.  Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 100 tisuća kuna, a tvrtki su  dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 75 tisuća kuna.


Razvili komplementarne proizvode
Ovaj inovativni proizvod pridonosi i očuvanju okoliša, a da ima izglede za dobar plasman na tržištu, potvrđuje i podatak kako se upravo  ugrađuje u novu ACI marinu u Rovinju. Kako se djelatnost tvrtke Marex  elektrostroj indirektno oslanja na poslovanje turističkog sektora, posebice nautičkog turizma, izlazak na međunarodno tržište u svrhu postizanja dugoročne opstojnosti i razvoja jedan je od osnovnih strateških ciljeva tvrtke. Stoga su u ovoj tvrtki nedavno realizirali još dva komplementarna projekta; kroz jedan su certificirali CE oznakom 17 proizvoda iz  vlastitog proizvodnog asortimana. Prepoznajući važnost sudjelovanja na  sajmu međunarodnog značenja, kroz drugi su se projekt predstavili na  sajmu METSTRADE u Amsterdamu, koji u svijetu nautičkog turizma  predstavlja ono što sajam u Ženevi predstavlja u automobilskoj industriji.
– Nakon završetka ovih projekata nastavili smo samostalno s poboljšavati naše proizvode i usluge. Tvrtka je u vlastitom angažmanu certificirala dva nova proizvoda, a uz viziju širenja na europska i globalna  tržišta, nastavljamo puni optimizma investirati u inovacije te razvoj ljudskih i tehnoloških potencijala, dodaje Baričić, koja je podjednako poduzetna i uspješna te je s punim pravom i ona jedna od „prvih25“.