Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Josipović ušao u SDP, u Zadru još kalkuliraju

25.04.2019. 14:27
Josipović ušao u  SDP, u Zadru još  kalkuliraju


Bivši predsjednik Naprijed Hrvatske, Ivo Josipović, potpisao  je pristupnicu za SDP, vraćajući se bivšoj stranci s kojom je ostvario najveću političku karijeru. Neki kalkuliraju kako se SDP-u zapravo vratio samo zbog kandidature za predsjednika RH, dok drugi smatraju kako je zaključio da je Naprijed Hrvatska samo propali projekt koji na nacionalnoj  političkoj sceni nije nije imao apsolutno nikakvih šansi.
No, neki mu SDP-ovci već javno poručuju kako se nadaju da se u SDP  nije vratio "pod određenim uvjetima", kako je napomenuo i Ranko Ostojić, poručujući mu da to ne bi bilo dobro. Naime, Josipovićev se povratak povezuje ne samo s traženjem kandidature za predsjednika RH, već i  mjestom na listi za Sabor za iduće parlamentarne izbore. Hoće li Josipović zatražiti koju od ovih opcija tek će se vidjeti, a dotad je i svoje članstvo već ugasle Naprijed Hrvatske uputio na učlanjenje u SDP.


Nemaju pravo glasa
No, situacija je u Zadru očito daleko od one koju je očekivao Josipović  obećavajući SDP-u da će im dovesti svoje članstvo. Naime, predsjednici  lokalnih organizacija stranke potvrdili su nam kako još nisu zaprimili niti jedan zahtjev za učlanjenjem u SDP:
– Službeno još ništa nismo primili, a meni bi osobno bilo drago da  nam se svi pridruže. Tko se bude želio učlaniti u našu stranku, rado  ćemo ga upisati, no treba napomenuti kako nije riječ o nekom većem  broju ljudi koji su iz SDP-a otišli u Naprijed Hrvatsku, kaže predsjednica  Županijske organizacije SDP-a, Renata Sabljar Dračevac.
Njihov bivši županijski vijećnik, Budimir Genda, nedavno nam je kazao kako je na njihov Glavni odbor na državnoj razini prihvatio spajanje  stranke te  na lokalnoj slijede razgovori. No što se tiče njegova povratka u  SDP, napomenuo je kako ništa ne može prejudicirati, pa tako nije ni htio  precizirati hoće li tražiti neku poziciju u županijskom SDP-u.
Naime, kako je pojasnio predsjednik zadarske organizacije SDP-a, Antun Novoselović: "Nitko nikome neće nametati da silom pristupi u SDP,  nego će svatko tko želi ući u našu stranku ispuniti pristupnicu za prijem  u članstvo SDP-a. Sukladno zaključcima sporazuma, kao predsjednik  Gradskog odbora i ovim putem pozivam bivšeg predsjednika Naprijed  Hrvatske u Zadru, bio to dr. Bruketa ili netko drugi koga oni odrede, na  sjednicu našeg Gradskog odbora, ali bez prava glasa. Naime, radi se o tome da naš statut predviđa da članovi Gradskog odbora moraju ići na izbore, a oni su već izabrani prije godinu  na unutarstranačkim izborima  SDP-a", bio je jasan Novoselović.


Minorna stranka
Očito ovaj način učlanjenja u SDP nekim članovima bivše Naprijed  Hrvatske ne odgovara te se još nisu ni javili za učlanjenje u SDP. Naime,   Novoselović nam je jučer kazao kako zasad nema pristupnica u gradsku  organizaciju.
Kada su počele priče o gašenju Josipovićeve stranke, moglo se čuti kako će neki predsjednici lokalnih organizacija svoj ulazak u SDP uvjetovati pozicijama u tim organizacijama. Taj je stav bio pomalo očekivan budući da onima koji su dotad bili šefovi podružnica nije lako postati samo  običnim članom druge stranke, iako je Naprijed Hrvatska sve ovo vrijeme bila minorna stranka i na nacionalnoj i na lokalnoj političkoj sceni.  Primjerice, u Zadru je dobila jednog županijskog vijećnika samo zato što  je je SDP-ov vijećnik Budimir Genda ostavio svoju stranku i prešao Josipoviću.