Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

MASLINARSKA FEŠTA NA NARODNOM TRGU Marendin za dame, gušticire i dobročinitelje

25.04.2019. 08:44
MASLINARSKA FEŠTA NA NARODNOM TRGU Marendin za dame, gušticire i dobročinitelje


Po prvi put na  ovogodišnjim Danima masline sudjeluju i maslinari iz BiH, točnije iz  Hercegovine. Predvodi ih  Slavko Ramljak, vlasnik uljare  u Čapljini i maslinika sa  ukupno 1330 stupi maslina  koje je podigao u rodnim Tasovčićima.
Eto i Hercegovaca
– U Zadar ne dolazimo samo zbog natjecanja. Saznali  smo da se na  stručnim skupovima i praktičnim demonstracijama u samim maslinicma  može puno toga naučiti, kaže  Ramljak.  Koliko je poraslo zanimanje  za maslinarstvo u  Hercegovini govori i podatak  da je tamo prije 10 godina  pod maslinama bilo 128 hektara, a već danas pod maslinama je 330 hektara sa  600.000 stupi maslina, a iz dana u dan niču novi maslinici.  Jedan od njih prostire se na  čak 120 hektara, a investitori  su iz Njemačke, kaže  Ramljak.
  Uz te i ostale novosti o  procvatu maslinarstva u Hercegovini otkrio nam je i još jedan razlog, zašto su se on i još  trojica tamošnjih maslinara  odlučili doći na 21. međunarodne Dane  masline, koji će  se u subotu i nedjelju, 27. i 28.  travnja održati u Zadru i na  otoku Pašmanu.
– Privukao nas je i Maslinarski marendin, kaže Ramljak  ne krijući da im se dopada  što, osim gastronomskog ovaj  događaj ima i humanitarni  karakter.
Jelo siromašnog  djetinjstva
Za Maslinarski marendin  koji će se održati na Narodnom trgu u subotu  27. travnja  s početkom u 11,30 sati raspituju se mnogi. Dolaze i maslinari iz Crne Gore, Slovenije,  Istre… Iz Zagreba i svih sedam  jadranskih županija.  Žele se  uključiti i sudjelovati, kaže  Benito Pucar, predsjednik organizaciskog odbora Dana  masline. Izvedba je i ove godine povjerena profesoru  kuharstva Renatu Kraljevu.  On će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke  škole pripremati tradicionalno jelo – varivo od leće, slanutka i orza za oko 600 osoba.  Uz ovu tradicionalnu deliciju  „iz liburnskih vremena”  koju  neki ubrajaju i u jela siromašnog djetinjska posjetitelji  će na vođenim degustacijama  moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.
Paralelno će se odvijati i  sljubljivanja ulja i sira sa sve  boljim ravnokotarskim vinima. Od sirara svoje sudjelovanje je već najavila Sirana Gligora kao i većina poznatijih  vinara s područja Zadarske  županije. Dolaze Masvin, Vina Poljak, Kraljevski vinogradi, Degarra… A upita za sudjelovanje iz dana u dan je sve  više. Mnogi žele doći, predstaviti svoje proizvode,  računajući da će Maslinarski  marendin, osim sudionika  Dana masline, na Forum privući veliki broj naših sugrađana kao i gostiju koji će  tog dana boraviti u Zadru,  kaže Pucar.
Prilozi za linerarni  akclerator
Razlog velikog interesa je i  taj, kako reče Ramljak,  što uz  gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima  posjetitelja  za konzumirana  jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Narodnom trgu  namjera je podržati  nastojanja Lige protiv raka i   Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju  srestava za kupnju aparata za  zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.  Osim toga, dio maslinovih  ulja maslinari će donirati  dječjem vrtiću Latica, istaknuo je Pucar.
Podsjetimo,  u humanitarnoj akciji tijekom Maslinarskih marendina prikupljeno  je dosad oko 15-ak tisuća kuna. 
 – Malo, ali  je od srca. Cilj je  bio senzibilizirati javnost i  naše sugrađane da zajedno  možemo nabaviti neophodni  uređaj,  kako onkološki bolesnici s područja naše županije  ne bi na zračenje morali odlaziti u Zagreb, Rijeku ili Split,   rekao je   Benito Pucar, 
-U suradnji s Ligom protiv  raka Zadar zasada za kupnju  aparata za zračenje prikupljno je 1.536.102 kuna, a  uređaj   stoji oko 20 milijuna kuna,  kaže dr. Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar . Čulina je dodao da su  u tijeku pripreme za  početak  izgradnje nove zgrade  dnevnih bolnica u podrumu koje je predviđen prostor  za linearni akcelerator. – Izabrali smo izvođača radova  slovensku tvrtku Solid. Nakon  završetka zgrade zajedno sa  Ligom za borbu protiv raka  idemo dalje zajedno sa akcijama prikupljanja sredstava za  uređaj neophodan za liječenje  onkoloških bolesnika.    Vjerujem da će se ove i slijedeće godine  prikupiti potrebna sredstva za linerarni ekcelerator  kako bi onkološki bolesnici u  našoj bolnici imali sve uvjete  za liječenje, dodao je  Čulina,  zahvalivšii svim dosadašnjim  i budućim donatorima. 
Mirjana najavljuje nove  akcije
Mirjana Dragičević, novoizabrana  tajnica  Lige za borbu  protiv raka, koja je tu dužnost  preuzela ovih dana od Vladislava Tomčuka, obećava: 
– Trudit ću se svim snagama  da se poduzme što više akcija  za prikupljanje sredstava,  kaže Mirjana. U planu je čak  osam akcija plus Maslinarski  marendin, na kojemu se  očekuje puno onih koji će  doći kušati tradicionalnu deliciju "iz libunskih vremena" ,  varivo od domaćih namirnica, sir, vino…
Zato, pozivaju organizatori:  Dođite, guštajte i pomognite.  Jer, kako reče Benito Pucar,  tko u sobotu u 11 i pol  ne  dođe na Trg nikad neće  što je  propustio!


DOBROČINSTVA
Dobrovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Narodnom trgu  namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i  Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika. Osim toga,  maslinova ulja maslinari će donirati dječjem vrtiću Latica