MEDIJSKE SLOBODE Zovko: "Poručujemo moćnicima da ćemo internacionalizirati prijetnje novinarima!"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Čelnici Hrvatskog novinarskog društva održali konferenciju u Zadarskom listu
Autor: 
HND nikad neće ostaviti na cjedilu svoje članove. Svima onima koji žele prijetiti i fizički napadati naše novinare, raditi pritiske i cenzuru poručujemo kako će nas imati na drugoj strani i da ćemo mi sve probleme s kojima se naši kolegice i kolege susreću internacionalizirati do daljnjega, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a
Zvonko KUCELIN
Čelništvo HND-a na konferenciji za medije danas u Zadarskom listu

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Hrvoje Zovko poručio je u četvrtak u Zadru, kamo je došao dati potporu lokalnim novinarima, da HND nikad neće ostaviti na cjedilu svoje članove, a svima koji prijete i fizički napadaju novinare poručio je da će probleme kolega internacionalizirati.

Osim Zovka, novinare lokalnih medija u Zadru su poduprli i potpredsjednica HND-a Maja Sever te članovi Izvršnog odbora Elizabeta Gojan, Veronika Rešković i Branko Mijić.

Osam zahtjeva upućenih Vladi

Istaknuli su kako je jedan od osam zahtjeva upućenih Vladi i sprječavanje utjecaja lokalnih moćnika i šerifa na njihovu slobodu.

"Puno teže je biti novinar izvan Zagreba, u mjestima poput Zadra, Virovitice i još mnogo drugih mjesta. HND nije samo zgrada u Perkovčevoj 2 u Zagrebu, želimo biti prisutni u svakoj redakciji i svakom djeliću zemlje i stoga poručujemo i svim lokalnim moćnicima, svima onima koji žele prijetiti i fizički napadati naše novinare, raditi pritiske i cenzuru da HND nikad neće ostaviti na cjedilu svoje članove, da će nas imati na drugoj strani i da ćemo mi sve probleme s kojima se naši kolegice i kolege susreću internacionalizirati do daljnjega", rekao je Zovko.

Za nedavnu presudu u slučaju napada na kolegu Hrvoja Bajla u Zadru je rekao kako je sramotna.

"Deset mjeseci uvjetno je nedopustivo mala presuda i ta cijela priča pokazuje da sustav zaštite sigurnosti naših kolegica i kolega u ovoj državi ne funkcionira", poručio je Zovko.

Uvjetnom desetomjesečnom kaznom zatvora, s rokom kušnje od tri godine, na Općinskome sudu u Zadru kažnjen je bivši nogometaš Jakov Surać jer je 24. lipnja 2018. teško pretukao zadarskog novinara Hrvoja Bajla, kojemu je slomio ruku i prijetio smrću.

Potpredsjednica Maja Sever ocijenila je da smo "došli u vremena kada se novinarstvo kao vrlo važna karika u slobodnom društvu mora braniti".

"Mora se braniti sloboda novinara da izvještavaju, da govore, mora se braniti sloboda i neovisnost od političkih i raznih komercijalnih utjecaja i pritisaka na svim razinama. Zaista smatramo u HND-u da je vama na terenu, u manjim sredinama, puno teže. Došli smo vam dati podršku i naglasiti da smo svjesni i spremni se s vama boriti za tu neovisnost i profesionalnost, neovisnost od političkih i svih drugih pritisaka kojima ste izloženi svakodnevno", rekla je Sever. Pozvala je kolege iz Zadra da ustraju u borbi za neovisno novinarstvo.

Podsjetili su kolege i na kampanju "Europa treba novinarstvo" koju su nedavno pokrenuli i u kojoj pokušavaju pitanje slobode govora novinarstva kao javnog dobra staviti u fokus kampanje za europske izbore.

Na dnu ljestvice po slobodi medija

Članica izvršnog odbora HND-a Veronika Rešković je ocijenila "sramotnim da se naša zemlja nalazi na dnu ljestvice po slobodi medija i da se, prema posljednjim izvješćima, stanje u medijima u Hrvatskoj apostrofira kao jedan od najvećih problema". Istaknula je kako se trenutačno vodi najmanje 1160 sudskih postupaka protiv novinara i medija za djela protiv časti i ugleda, a iznos tužbenih zahtjeva je nekoliko milijuna kuna.

"Poenta tih tužbi je zastrašivanje i uništavanje novinara i izdavača. Mi doslovno imamo epidemiju duševnih boli koja se očito liječi velikim novčanim iznosima. Zlostavljanje se provodi u Zadru, u Podravskom listu, u Zagrebu, u cijeloj zemlji", ocijenio je Zovko, a novinarka Elizabeta Gojan je istaknula kako su relevantnost i borba za istinu jedine vrednote za koje se novinari moraju zauzimati.

"Mi novinari moramo ostati ono što jesmo - glas naroda, i moramo moći spriječiti u sebi autocenzuru koja je postala veća čak i od same cenzure, a posebice u lokalnim medijima", rekla je Gojan.

"Kad se nasilje nad novinarima prešućuje ili kad nam se govori da u Hrvatskoj nema cenzure, kao što bahato poručuje premijer Andrej Plenković, a istodobno se novinari premlaćuju i tuži ih se za velike iznose, znači da nešto ne valja", zaključio je Branko Mijić. Dodao je da bi premijer morao pročitati osam HND-ovih zahtjeva, regulirati Zakon o medijima i položaj novinara u društvu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno