NAKON 74 GODINE Procesija sa Svetim Trnom 4. svibnja u Pagu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zadarska nadbiskupija najavila veliki crkveni i duhovni događaj
Želimo oživjeti štovanje Svetoga Trna ne samo u gradu Pagu i našoj župi u Pagu, već senzibilizirati čitavu javnost. Grad Pag i Republika Hrvatska čuvaju nešto jedinstveno, a to je trn iz Isusove krune za koji vjerujemo da je bio na Isusovoj glavi u trenutku njegove smrti, kazao je don Tičić
Ines GRBIĆ
Na konferenciji za medije istaknuto kako je vjerodostojnost relikvije Svetog Trna posvjedočena javnom ispravom

Zadarska nadbiskupija jutros je na konferenciji za medije  najavila veliki crkveni i duhovni događaj od milosnog značenja za cijelu  Hrvatsku. Riječ je o obnovljenoj liturgijskoj pobožnosti i javnom štovanju Svetoga Trna, svečanoj misi i procesiji sa Svetim Trnom u Pagu, trnom koji je bio u trnovoj kruni na Isusovoj glavi kada je u Jeruzalemu podnio smrt na križu za spasenje svijeta. Obnovljena procesija sa Svetim  Trnom, predvođena zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem,  održat će se 4. svibnja 2019. godine u Župi Uznesenja BDM u Pagu s  početkom u 19 sati, prvi put nakon 74 godine, jer su tu procesiju bile zabranile komunističke vlasti.

Grad Pag i Republika Hrvatska čuvaju nešto jedinstveno

Mr. don Dario Tičić, poznavatelj štovanja te dragocjene relikvije i paški  sin upoznat s prošlošću Svetoga Trna, kazao je kako se, nakon toliko godina u Pagu obnavlja štovanje Svetoga Trna, trna kojeg su paške benediktinke stoljećima čuvale u svojim zidinama.

- Želimo oživjeti štovanje Svetoga Trna ne samo u gradu Pagu i našoj  župi u Pagu, već senzibilizirati čitavu javnost. Grad Pag i Republika Hrvatska čuvaju nešto jedinstveno, a to je trn iz Isusove krune za koji vjerujemo da je bio na Isusovoj glavi u trenutku njegove smrti, kazao je don  Tičić dodajući kako je ovo na neki način i senzibiliziranje sa strašno stradalom katedralom Notre Dame u Parizu koja također čuva relikviju Isusove krune.

- Trn koji se čuva kod sestara benediktinki na poseban način dokazuje  i čuva uspomenu na Isusa i njegovo mučeništvo, a za taj čin se čak zanimaju i Vitezovi Svetoga Groba u Jeruzalemu, čuvari Kristove krune u katedrali Notre Dame u Parizu, kazao je don Dario Tičić otkrivši nam i posebno značenje koje Sveti Trn predstavlja Pažanima.

- Nekada su Pažani isključivo ovislili o zemlji. Njen urod je bio ključan  za preživljavanje stanovništa Paga. Nekada se na dan Svetog Marka  Evanđelista, 25. travnja, obavljao blagoslov polja. Pažani su svake godine, predvođeni svojim kaptolom, nosili Sveti Trn u procesiji kojim se blagoslivljalo paško polje i u crkvi Prevsete Trojice (koja se nalazila izvan  gradskih zidina), pred tom relikvijom bi se slavila završna sveta misa.  Nakon blagoslovnog ophoda, Pažani su gledali u taj trn i, ako bi bio uspravan i naizgled svjež, znali su da će godina biti plodna, a ako bi bio  smežuran i iskrivljen, onda su znali da će godina biti loša, ispričao je don  Tičić.

U teškim vremenima molile se Svetom Trnu

Sestra Benedikta Halilović, predstojnica ženske benediktinske zajednice u Pagu koja sedam stoljeća čuva Sveti Trn u svom paškom benediktinskom samostanu zahvalna je što se ova pobožnost štovanja Svetog Trna obnavlja, i to upravo u godini kada njihov samostan slavi 700 godina.

- Osim našeg jubileja, ovo je i godina Velikog zavjeta Pažana Majci  Božjoj od Staroga grada. Prošlo je 775 godina da postoji prvi pisani zavjet  Pažana Majci Božjoj Gospi od Staroga grada, kazala je sestra Benedikta  dodajući kako je lijepo da se ovim dvama jubilejima pridružuje i treći,  obnova štovanja Svetoga Trna.

- Koludrice su relikviju marno čuvale u kapelici u kojoj su dnevno molile monaški časoslov. Stoljećima su bile i ostale vlasnice i čuvarice  značajne relikvije, i uvijek su se u teškim vremenima molile Svetom Trnu. Tako su se molile i u Drugom svjetskom ratu, 14. prosinca 1944. godine, kada je samostanska crkva bila znatno oštećena u napadu s mora,  a relikvija ostala neoštećena, kazala je sestra Benedikta dodajući kako  vjeruje da će ova pobožnost mnoge Pažane odvesti ka jednom duhovnom unaprjeđenju kao i sve ostale u Zadarskoj županiji, a i šire.

Dr. Miroslav Granić, povjesničar sa Sveučilišta u Zadru, istraživač i  promicatelj paške crkvene prošlosti, kazao je kako je vjerodostojnost relikvije Svetog Trna u gradu Pagu posvjedočena javnom ispravom.

Trn na glavi Isusa Krista

- Sveti Trn, uz Trnovu krunu u pariškoj katedrali Notre Dame, jedini je  Sveti Trn u svijetu koji posjeduje rimsku Autenticu, službenu potvrdu  Svete Stolice, da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za  vrijeme njegove muke i razapinjanja koje je podnio za spas svijeta, kazao  je dr. Granić dodajući kako je štovanje Svetoga Trna u Pagu 1788. godine  službeno je odobrila Sveta Stolica. Odluka Kongregacije za obrede iz  1788. godine službeno je zapisana u Kodeksu isprava i povlastica i objavljena je u Obredniku Zadarske nadbiskupije, s odredbom za kalendar  da se 4. svibnja u Pagu, prema odluci Kongregacije za obrede, štuje relikvija Svetog Trna.

- Prema službenim, izvornim dokumentima, fra Ivan Tutnić donio je  1443. g. Sveti Trn svojoj sestri, koludrici Mariji, na njeno svečano monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan. Relikvija Svetog Trna s velikom pobožnošću štovana je u Pagu 511 godina, od 1435. do  1946. godine kada su komunističke vlasti zabranile održavanje te procesije, stoga će 4. svibnja 2019. godine značiti početak novoga povijesnog  razdoblja u štovanju Svetoga Trna u Pagu, kazao je dr. Granić.

Impuls za razvoj vjerskog turizma

Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga i Vesna Karavanić direktorica Turističke zajednice grada Paga, složili su se kako će ovo u najpozitivnijem smislu biti još jedan turistički impuls za promociju Paga.

- Pored stalne izložbe crkvene umjetnosti u gradu Pagu, ovo je svakako jedan impuls koji će na Pag privući vjernike, ali i svjetovne turiste, i koji će se tada uvjeriti koliko bogatstvo sakralne baštine zapravo posjedujemo, kazala je Karavanić dodajući kako je Pag grad prepun sakralnih spomenika, a posebno je poznat i po procesiji za Veliku Gospu.

- Ona je uistinu posebna i trebala bi biti više valorizirana. Smatramo da bi, s obzirom na tradiciju i bogatstvo, trebala postati središnja procesija u Zadarskoj nadbiskupiji, kazala je dodajući kako je procesija Svetog Trna dobar temelj i poticaj TZ-u i Gradu Pagu za razvoj vjerskog turizma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno