Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Palčić: Dovršetak Mocira neizmjerno nam puno znači

25.04.2019. 09:01
Palčić: Dovršetak Mocira neizmjerno nam puno znači


Jedna od udruga kojima dovršetak Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire najviše znači zasigurno je Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama "Svjetlo". Naime, njeni su članovi osobe starije od 21 godinu koje su već davno izišle iz obrazovog sustava kojega su pružali vrtić i osnovna škola za djecu s teškoćama u razvoju, "Latica" i "Voštarnica".
Predsjednica Udruge, Irena Palčić, godinama je upozoravala kako su njihovi štićenici u najtežem položaju jer nakon završetka škole ulaze u taj pedagoški vakuum u kojemu ostaju bez ikakvih obrazovih programa. 
Djeca su to osuđena na 24 satni boravak sa svojim roditeljima koji ih često imaju gdje ostaviti kada nešto moraju obaviti. Stoga je zbog potpisivanja ugovora Grada s izvođačem radova, Krekić avangardom koji će dovršiti Centar, bila posebno dirljiva zahvala Irene Palčić, i kao predsjednice "Svjetla" i kao majke. Evo što čelnica Udruge o dovršetku Mocira nakon višegodišnjeg čekanja danas kaže:
– Zahvalila bih se svima što je ovo napokon krenulo i samo ću simbolično reći da je kamen temeljac postavljen kada je moje dijete imalo 12 godina, a sada ima 31. Prema tome, mislim da vam je svima jasno što ovo znači. Osobama iznad 21 godinu, korisnicima naše udruge i roditeljima ovaj će centar puno značiti jer ova su djeca prošla i vrtić i školu koji su, unatoč neadekvatnom prostoru, bili odlični. No, kasnije dođete u situaciju, kao ja osobno, da je vaše dijete u kući 24 sata i nema gdje biti nego isključivo sa mnom i mojim suprugom. Prema tome, ovo je nešto što nam ljudski znači iznad svega i nadam se da će ta naša muka doći kraju, iako nama naša djeca nisu muka, ali ima momenata kada jesu jer ste u situaciji kada nekad trebate otići na pregled, a nemate kamo sa svojim djetetom – kaže Palčić, dodajući zbog čega su riditelji štićenika udruge "Svjetlo" u najtežem položaju:
– Jer i naši roditelji koji su nam mogli prije pomagati već su stari, pa smo u situaciji da nam treba mjesto gdje ih možemo smjestiti na par sati ili pola dana. Stoga se zahvaljujem svima koji su ovo gurali jer nam neizmjerno puno znači s obzirom da su naši korisnici oni iznad 21 godine života i kod nas su poludnevno – kaže Palčić.