Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SVJETLOST DOLAZI Benić: Finacijsku konstrukciju nikad nije bilo teže zatvoriti

25.04.2019. 18:30
SVJETLOST DOLAZI Benić: Finacijsku  konstrukciju  nikad nije bilo  teže zatvoriti


Festival duhovne glazbe „Svjetlost dolazi“, njegovo sedmo  izdanje, održat će se 18. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Posljednje pripreme su u tijeku, a kako doznajemo ove je godine  bilo mnogo teže od predhodnih pronaći sponzore pa je realizacija festivala još do prije neki dan bila upitna, što nam potvrđuje ravnateljica  Vesna Benić.
– Pripreme ove godine idu nešto teže nego proteklih no sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo ipak uspjeti realizirati manifestaciju. Nažalost ne na način na koji bi se trebalo organizirati jedno ovakvo glazbeno  događanje, posebice zbog činjenice da je riječ o međunarodnom  doađanju jer nastupaju i izvođači iz BiH, no najvažnije je da festival tu,  naglašava Benić i dodaje kako se festival organizira po pravilniku koji je  usklađen s pravilnicima ostalih festivala u zemlji.
– Uvjeti su potpuno isti. Na raspisan javni natječaj mogu se prijaviti  samo novokomponirane skladbe, ne javno objavljene i izvođene, uredno potpisani autori teksta, glazbe i aranžmana s tim da je trajanje  skladbi do 3:50 minuta, a tekst mora biti kršćanskog sadržaja. Na festivalu se izvodi suvremena kršćanska glazba a izvođači nastupaju uz  pratnju festivalskog benda pod ravnanjem Saše Miočića koji ima dugogodišnje iskustvo vođenja festivalskih orkestra, a ujedno je i umjetnički  ravnatelj festivala, dodaje dalje Benić.


Vrijednost suvremene kršćanske glazbe
Ravnateljica festivala se očituje na pitanje financijske konstrukcije  događanja, koju, kako je navedeno, nije bilo nikad lako zatvoriti, a posebice ove godine.
– Udruga „Stihovi i Note“ mala je i neprofitna udruga. S entuzijazmom smo pokrenuli ovaj festival s ciljem razvijanja duhovne scene i u  Zadru. Osobno sam nekoliko puta nastupala na takvim festivalima u  drugim gradovima i uvijek se vratila s lijepim iskustvima. Došla sam na  ideju da pokrenem takav festival i u Zadru. Zadar ipak ima vjersku i  kulturnu tradiciju i pomalo je bilo i čudno da se takva vrsta festivala  već otprije nije održavala u Zadru. Suvremena kršćanska glazba ima veliku vrijednost. Ako i postoje predrasude spram kršćanske glazbe ovim  pute izjavljujem da je razlog zatvoren mentaliet. U ostalim gradovima  duga je tradicija održavanja takvih festivala, primjerice Zagreb, Split,  Osijek, Ogulin, Krapina, Solin, Varaždin, Rijeka i druga mjesta. Nismo  htjeli da Zadar bude zadnji na ljestvici. No da bi festival zaživio u svojoj  punini potrebna nam je podrška, ne samo od strane naših pokrovitelja,  već i od sugrađana a mogu slodobno reći i veća susretljivost naših  župa. Tekstovi pjesama usredotočeni su na kršćansku vjeru stog zajedničkim snagama (crkva, grad, sugrađani) duhovna scena može se razvijati i u Zadru. Kao organizatori moramo se pobrinuti za sve. Od najma kazališta, smještaja izvođača, tiskati pozivnice, plakate i zahvalnice  za izvođače, izraditi festivalske statue. Festival je natjecateljskog karaktera. Potreban nam je ton majstor, pomoćni tehničar, ispicijent festivala, koordinator generalne probe, voditelj festivalskog programa, najam  minimalno 4 moving heada, najam mix pulta, 2 kamere i kamerman za  snimanje, profesionalni fotograf, Lcd TV + tehničar, prijava festivala  Zamp-u, piće i domjenak za izvođače, ukras bine cvijećem, knjigovodstveni servis, potrebno je i isfinancirati festivalski bend, najavni spot,  voditelja projekta i na kraju angažirati i revijalnog gosta festivala. Ove  godine revijalni gost je Željka Marinović jedna od najistaknutijih izvođača na duhovnoj glazbenoj sceni koja je prisutna na gotovo svim  hrvatskim festivalima popularne duhovne glazbe.


Nedovoljna sredstva
Nabrojila sam  minimalne potrebne stavke bez kojih se niti jedan festival ne može održati. Koliki su nam samo porezi i prirezi a uz sve to  potrebna je i scenografija i Led ekran da bismo naš Zadarski festival  duhovne glazbe doveli u rang s ostalim festivalima u RH kao što je Uskrs fest Zagreb sad već 40 godina, Sudamja fest u Splitu, Vid fest u Rijeci, Tonka fest u Ogulinu, Krapina festival duhovne glazbe u Krapini,  Bonofest u Vukovaru, Papa fest u Solinu, Hvalospjev ljubavi Varaždin,  Krist fest u Osijeku i da ne nabrajam dalje. Ove godine nažalost nismo  uspjeli pribaviti dovoljno sredstva koja dobivamo putem raspisanih  natječaja. Sredstva su jako mala a nikada nisu ni bila dovoljna. Zbog  nedostatka financija prisiljeni smo izrezati sve troškove i ostaviti „kostur“ a to je festivalski bend, ton majstor, voditelj i ispicijent festivala, fotograf, najam kazališta, revijalni gost, smještaj izvođača, domjenak za  izvođače (mnogi putuju od ranog jutra da bi stigli na generalnu probu i  malo prošetali našim gradom, razgledali razne znamenitosti, fotografirali se i ovjekovječili uspomene). Doslovce ljudi ukljućeni u ovaj projekat rade na lijepe oči i veliko im hvala, zahvaljuje se ravnateljica.
Očituje se i na pitanje potpore Zadarske nadbiskupije, zapravo nedostatka potpore što je u najmanju ruku čudno s obzirom na profil festivala.
– Zadarska nadbiskupija nam je pomogla prve dvije godine.Treću godinu također nam je pomogla ali najavili su da više neće sudjelovati u  novčanoj potpori festivala. Nakon takvog njihovog odgovora  već 4 godine kao organizatori  Zadarsku nadbiskupiji nismo molili za pomoć. U  ostalim gradovima u kojima se održavaju takvi festivali bilo da ih organiziraju Udruge ili uredi za pastoral mladih novčano su podržavani od  strane nadbiskupija kao što je Gospičko-Senjska biskupija koja podupire udrugu „Oda prijateljstva“ koja organizira Tonka fest u Ogulinu,   Splitsko-makarska nadbiskupija podržava „Sudamja fest“ i „Papa fest“,  Zagrebačka nadbiskupija „Uskrs fest“, Varaždinska biskupija podržava  festival „Hvalospjev ljubavi“ kojega također organizira glazbeno scenska udruga „Acordis“, Riječka nadbiskupija „Vid fest“ i ostale. Znači  festival duhovne glazbe „Svjetlost dolazi“ u Zadru nije ništa različit od  ostalih festivala i organiziramo ga savjesno i s kršćanskim svjetonazorom. Svi izvođači diljem lijepe naše koji su nastupali na ovom festivalu  imaju samo riječi hvale kako za nas organizatore tako i za cijelu organizaciju. Žao nam je da je stav Zadarske nadbiskupije takav jer vjernicima ostavljaju negativan dojam. Informativna katolička agencija nas  uvijek podržava, podržava nas i Katolički info Zadar te se nadamo da  ćemo s vremenom uspjeti imati bolju suradnju i sa Zadarskom nadbiskupijom. Ta je tema zapravo preopširna i za nju bi trebao jedan cijeli  intervju, drži Benić.




Upitna sudbina
Festival je ove godine pred nama no kakva ga sudbina čeka u budućnosti, ostaje upitno.
– Dogodine ćemo festival prebaciti na listopad. Ako i tada ne bude  razumijevanja što festival znači sredini i ako ne bude financijski dobro  pokriven od strane naših pokrovitelja morat ćemo ga ugasiti. Naravno  zahvaljujem se gradu Zadru, Zadarskoj županiji, TZ grada Zadra, NMZ ,  Općini Kukljici, Općini Tkon, Općini Kali, Općini Pašman i Općini Preko koji su nam svih ovih godina pomagali da možemo nekako zatvoriti  financijsku konstrukciju što je uvijek bilo vrlo sklisko pa stoga nismo  uspjeli izdati niti jedan festivalski CD kao što to rade ostali festivali što  bi bila jedna lijepa uspomena, zaljučuje Benić.


Izvođači
1. NIKO NIKIĆ: O my Lord, ZADAR
2. JOŠKO PERIĆ: Njoj, nepresušnom vrelu, SPLIT
3. ZDRAVKO TOMIĆ: Prolaznost, RIJEKA
4. JELENA SKOKO: Predanje, ŠIROKI BRIJEG, BiH
5. BRANKO PERKOVIĆ: Divan si, SLAVONSKI BROD
6. MATIA ČIRJAK: Najveći, VRANA, BIOGRAD na MORU
7. EFRAJIM BEND: Ako se i zemlja pomakne, ZAGREB
8. KORNELIJA&MIHOVIL DOROTIĆ: Daniel, BREGANA
9. FRANJEVAČKA MLADEŽ FRAMA: Pripravi put Gospodinu, POSUŠJE ,BiH
10. IVICA BAJTAL: Uvijek kraj mene, KOMIŽA
11. RENATA BAREŠIĆ TABORI: Ne boj se, BIOGRAD na MORU
12. ANDRIJA MALTAR:Isuse, živote moj, ZADAR