Ulje Dunje i Ante Gotovine u konkurenciji za odličja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
MEĐU 156 UZORAKA PRISTIGLIH NA 21. DANE MASLINE
Dunja i Ante će kao maslinari napredovati jer im je stalo da postignu što bolji kvalitet ulja", kaže Ante Vulin, prijatelj obitelji Gotovina i prošlogodišnji apsolutni šampion Dana masline
Velimir BRKIĆ
GUŠTAJU U VINIMA NAČELNIKA MILIVOJA KURTOVA - Ante Vulin sa supružnicima Antom i Dunjom Gotovina

Među 156 uzoraka  pristiglih na ovogodišnje Dane  masline je i ulje  obitelji Dunje i Ante Gotovine iz Pakoštana. Ovo nije prvi  pu da se natječu na smotrama maslinara i uljara. Lani, na 1.Festivalu mladih  maslinovih ulja Ante Gotovina je osvojio titulu vicešampiona, ove godine sedmo  mjesto i zlatnu medalju, a  na Festivalu maslina u Zagrebu, u puno jačoj konkurenciji, ulje pukovnice Dunje  i generala Ante Gotovine  osvojilo je srebrnu medalju sa  89,9 od mogućih 100 bodova.

Maslinik u Bužakovini

- Na Dane masline  ulje je  predala Dunja Gotovina,  kaže predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar.

Supružnici Dunja i Ante   Gotovina posjeduju maslinik  na lokaciji u Bužakovini, između nekadašnjeg Cluba  Mediterane, danas Pine Bech  i Crvene Luke. Zemlja crvenica puna minerala, teren ocjedit, vitar s mora i kopna, puno sunca.

- Oni će kao maslinari napredovati jer im je stalo da  postignu što bolji kvalitet  ulja", kaže Ante Vulin,   prošlogodišnji apsolutni  šampion Dana masline i jedan od najvećih, ako ne i najveći  maslinar u Pakoštanima.   Sva njegova zemlja je pod  maslinama i na više lokacija  ima ukupno 500 stupi u punom rodu.  Vulin je i jedan od  onih, koji su uz općinskog  načelnika Milivoja Kurtova  prijatelje i rodbinu prije 18  godina pomagali Dunji u podizanju maslinika dok je general robijao kao zatočenik  Haškog tribunala. Posadili su  55 stupi maslina, sorti Oblica, Leccino i Ascolana tenera,  koje su sada na punom rodu.  U prosjeku daju oko 900 kila  ploda od kojega obitelj generala Ante i pukovnice  Dunje  Gotovina  dobije više od oko  110 do 120 litara.

Slušaju savjete struke

U uzgoju primjenjuje sve  agrotehničke mjere, slušaju  savjete stručnjaka, beru u  optimalnim temrminima,  prerađuju isti dan. Ulje propisno spremaju u odgovarajuće inoks posude, nakon  mjesec dana ga pretoče..Rade sve što triba da bi dobili  ekstradjevičansko maslinovo  ulje, pojašnjava Vulin.

Koliko je general ponosan  na svoje masline i ulje govori  i detalj kad je svom poslovnom partneru iz Japana lani  za Novu godinu poželio dati  dar. Nije puno razmišljao:  "Ma, darovat ću mu svoje  ulje", rekao je s puno ponosa.  U kamenu amforu ugradio  bocu, napunio je svojim  uljem i darovao Japancu, kojemu se, prepričava Vulin,  originalan dar jako dopao.

Vulin govori da se general  Ante i pukovnica Dunja  jako  zanimaju za sve  u svezi maslina. - " Hoće o svemu sve  znati. Preferiraju  tradicionalan način uzgoja, agrotehničke mjere, gnojidbu i zaštitu bez kemije. Jedini je problem što zbog obveza u poslu  s ribom nemaju kad raditi u  masliniku pa mu i dalje "ruku daju" oni koji imaju dokad i koji znaju s maslinama", dodaje Ante Vulin.

Kako će  na Danima masline proći ulje obitelji Gotovina, saznat ćemo u subotu 27.  travnja u večernjim satima  kada će na velikoj terasi JK  Uskok na Vitrenjaku biti objelodanjeni svi rezultati i proglašeni najbolji na 21.  Međunarodnim Danima  masline 2019.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno