Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mali obiteljski hoteli teško mogu opstati

25.04.2020. 14:28


Osim što će u trećem krugu popuštanja protupandemijskih mjera s radom moći početi ugostitelji i to samo na vanjskim terasama, od 11. svibnja moći će raditi i ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima, ali samo za korisnike smještaja. U prijevodu to znači da će u hotelskom restoranu moći jesti samo hotelski gosti, dok će za ostale njegova vrata biti zatvorena. Za velike hotele ovo ustvari i nije neka velika novost, s obzirom na to da u pravilu svoj restoranski dio drže samo za goste koji odsjedaju u hotelu. Međutim, sasvim druga priča su mali obiteljski hoteli koji imaju male smještajne kapacitete, 10 do 15-ak soba, a dobar dio prometa baziraju upravo na restoranu. Riječ je mahom o doista prvacima hrvatske gastroscene, među kojima ima i onih s Michelinovim zvjezdicama i preporukama, koji svoju turističku priču u konačnici i grade najvećim dijelom na vrhunskoj gastropriči. Upravo taj dio malih obiteljskih hotela ovako će se naći u svojevrsnom procjepu.
Na naš upit o tome kako vidi situaciju s malim obiteljskim hotelima, Tulio Fernetich, vlasnik jednog od najpoznatijih malih obiteljskih hotela, luksuznog Heritage hotela i restorana San Rocco u Brtonigli, kazao nam je kako se hotelijeri sigurno raduju što će se početi raditi.


Svijetli primjeri
– Samo se čeka da se počne raditi da se može opstati. Mi kao hotelijeri smo svakako maksimalno odgovorni i smatramo da se do sada jako dobro radilo, nismo se nadali ni da će biti donesene mnoge mjere poput mjera za osiguranje plaća, moratorija i ostalo. Tako da se doista puno napravilo da se pomogne gospodarstvu. Po pitanju toga da bi restorani u sklopu smještajnih jedinica mogli raditi samo za goste koji borave u objektu, neke stvari treba razlučiti. Naime, hotel je i objekt s 500 soba i objekt koji ima 10 soba. Ako hotel ima nekoliko stotina soba, logično je da može poslovati samo s gostima hotela. Međutim, mali obiteljski hoteli su druga priča. Mi smo se konkretno u samom početku, dakle prilikom planiranja i projektiranja, opredijelili za ono što želimo, a to je mali broj soba i veliki komfor za goste. Moj San Rocco, recimo, ima 13 soba i 10 tisuća četvornih metara površine, s nekoliko terasa, parkom, maslinikom… I mi 50 do 60 posto prometa radimo upravo u našem gourmet restoranu. Od toga 40-ak posto su gosti hotela, a ostalo su vanjski gosti. Isto tako, naš gourmet restoran nikad nema više od 25 osoba u istom trenutku, a vidite i na kojoj površini. Jednostavno, takav hotel kao što je naš, bez restorana u čiji je renome i kvalitetu uložen ogroman trud, ne može opstati. A takvih objekata ima po cijeloj obali. Sve su to svijetli primjeri hrvatske gastronomije, kazao je Fernetich, dodajući kako takvi restorani bez vanjskih gostiju ne moraju niti otvarati vrata jer je pitanje pokrivanja troška cjelokupnog personala.
– Osobno mislim da se sada na početku popuštanja protupandemijskih mjera jednostavno nije moglo obuhvatiti sve situacije i specifičnosti, ali ima vremena i vjerujem da će se nelogičnosti ispraviti. Pretpostavljam da se ovim htjelo zaštititi strane goste koji bi ovako bili izolirani od domaćih gostiju. Tako da mislim da treba još sagledati neke stvari jer, ponavljam, između ovakvih malih hotela i velikih objekata s 300-400 soba je ogromna razlika i za nas će sigurno biti u ovoj sezoni važni i vanjski, i gosti hotela. I jasno, svi maksimalno želimo poštovati sve epidemiološke mjere jer je i nama hotelijerima sigurnost na prvom mjestu, istaknuo je vlasnik San Rocca.


Ljetne terase
Velike hotelske kompanije u pravilu ne bi trebale pretjerano osjetiti ograničavanje po pitanju hotelskih restorana. O najavljenim popuštanjima su, primjerice, u Maistri pozdravili popuštanje mjera, ukazujući kako su im hotelski restorani i dosad bili mahom orijentirani na goste hotela.
– Zadovoljni smo da je započeto s popuštanjem antipandemijskih mjera te ćemo, kao što smo činili i do sada, naše poslovanje prilagođavati sukladno situaciji te mjerama i odlukama nadležnih institucija.
Naravno da nećemo moći govoriti o brojkama koje smo realizirali proteklih godina, no svakako nam ide u prilog činjenica da su sve naše hotelske restorane i do sada u najvećem postotku posjećivali gosti samog hotela, a riječ je o individualnim i poslovnim gostima, odgovorili su iz Maistre. Inače, početak popuštanja mjera pozdravili su i u Hrvatskoj udruzi turizma (HUT), krovnoj udruzi turističkog sektora koja okuplja većinu velikih turističkih kompanija. Kažu kako je time omogućeno da od 11. svibnja mogu ponovo funkcionirati hotelski i kamping kapaciteti sa svim sadržajima. Ovo udruženje također je nadležnim tijelima dostavilo konkretan prijedlog izmijenjenih operativnih procedura u hotelima i kampovima koje osiguravaju održavanje visokih zdravstvenih normi, a istovremeno osiguravaju maksimalno moguće ugodno iskustvo za goste.
– Naše članove i turističke djelatnike diljem zemlje raduju vijesti o skorom otvaranju granica prema najznačajnijim emitivnim tržištima jer smo, unatoč svim ograničenjima, spremni maksimalno kvalitetno odraditi i ovu turističku sezonu, poručio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.
 




Neizvjesni kongresi i seminari


​O popuštanju mjera oglasila se i udruga Glas poduzetnika iz koje su, uz ostalo, kazali kako se nigdje nije spomenulo opciju za kongrese, konferencije i seminare te kako event agencije, putničke agencije, tvrtke iz sektora vjenčanja i kulturnih događanja pitaju zašto su dozvoljene mise, a nisu dozvoljena vjenčanja i druga događanja.