Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nijemci bi mogli u Hrvatsku jer se pozicionira kao »korona free«

25.04.2020. 08:52


Tiražne njemačke novine Bild objavile su kako bi njemački turisti ovo ljeto mogli u Hrvatsku, jer se počela pozicionirati kao »korona free« destinacija, prenose iz Hrvatske udruge turizma (HUT), čiji direktor Veljko Ostojić to ocjenjuje izuzetno dobrom viješću za hrvatski turizam.
Prenoseći članak iz Bilda u kojem se spominje mogućnost turističkog putovanja Nijemaca u Hrvatsku, objavljenom u četvrtak ovog tjedna, iz HUT-a izdvajaju da je njemački ministar za gospodarsku suradnju i razvoj Gerd Muller najavio da će putovanja izvan Njemačke biti omogućena.


Hrvatski uvjeti za turizam
Bild piše kako je sigurno da će najpopularnije destinacije kod Nijemaca – Italija, Španjolska i Francuska, otpasti kao ovogodišnje destinacije za putovanja, a da bi ih Hrvatska mogla više privući jer se, kako pišu te novine, počela pozicionirati kao »korona free« destinacija.
U članku se prenose izjave direktora njemačkog predstavništva HTZ-a Romea Draghicchia, koji je istaknuo da u Hrvatskoj postoji mogućnost za osiguranje turizma uz uvjete fizičkog distanciranja, kao i da će do kraja svibnja hrvatske vlasti donijeti nove odluke o putovanju u zemlju.
»To je izuzetno dobra vijest za hrvatski turizam, pogotovo što se ove godine očekuje da bi se veći dio turističkog prometa mogao ostvariti automobilima. U tom je smislu Hrvatska kao autodestinacija u prednosti, pogotovo jer je još neizvjesno kako će se organizirati avionski promet«, komentira Ostojić za Hinu.
Naglašavajući kako se sektor nada brzom dogovoru o regulaciji putovanja sa zemljama bližeg okruženja, poručuje da su turistički djelatnici već veliki dio priprema odradili te sada čekaju detaljne upute epidemiologa kako bi turistički objekti mogli početi s radom.
Predsjednik njemačkog udruženja putničkih agencija Norbert Fiebig kritizirao je izjave o potpunom otkazivanju ljetovanja izvan granica Njemačke, poručujuči da je važno donijeti odluke koje će omogućiti putovanja, ističući potrebu za polemikom, a ne za paušalnim otkazivanjem svih putovanja.
U Njemačkoj je do 3. svibnja na snazi upozorenje o restrikciji putovanja, a do kraja travnja odlučit će o novim mjerama.


HUT pozdravio otvaranje turističkih objekata
Inače, HUT je u petak pozdravio početak popuštanja mjera ograničavanja gospodarskog i društvenog života, čime je omogućeno da će od 11. svibnja moći ponovo funkcionirati hotelski i kamping kapaciteti sa svim sadržajima.
HUT je nadležnim tijelima dostavio konkretan prijedlog izmijenjenih operativnih procedura u hotelima i kampovima koje osiguravaju održavanje visokih zdravstvenih normi, a istovremeno osiguravaju maksimalno moguće ugodno iskustvo naših gostiju te u tome očekujemo podršku nadležnih institucija i epidemiologa, a što prije i formalno donošenje preporuka. Ključno je da okvir operativnog funkcioniranja svih pružatelja usluga u turizmu stvori kvalitetne uvjete za realizaciju sezone, koliko je to god moguće u ovim izmijenjenim uvjetima.
Zahvaljujemo predsjedniku Vlade na osobnom angažmanu i kontaktu s predsjednicima vlada zemalja koje su naša glavna emitivna tržišta oko nalaženja načina putovanja kao bitnog preduvjeta za realizaciju ovogodišnje sezone, a zahvaljujemo i svim članovima Vlade koji u svojim resorima razmišljaju na koji način mogu potaknuti turistički promet.
Naše članove i turističke djelatnike diljem zemlje raduju vijesti o skorom otvaranju granica prema najznačajnim emitivnim tržištima jer smo, unatoč svim ograničenjima, spremni maksimalno kvalitetno odraditi i ovu turističku sezonu, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Veljko Ostojić, direktor HUT-a.