Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PERFORMANCE U zoru zaplesale na kolonama na rivi

25.04.2020. 09:00


Jučer ujutro prije zore gotovo 30-ak pripadnica Zadarskog plesnog ansambla okupilo se na zadarskoj rivi kako bi plesnim performansom dočekale zoru, pozdravile Sunce i na taj način proslavile skori Svjetski dan plesa, a koji je obilježava 29. travnja.
– Svake godine u povodu obilježavanja Svjetskog dana plesa imali smo obilježavanje na veliko u gradu koje je uključivalo velik broj djece, plesača i ostalih umjetnika. Ove godine s obzirom na situaciju nismo u mogućnosti organizirati takvo nešto, ali ne želimo prekinuti tradiciju te smo Dan plesa odlučile obilježiti na ovakav način. Imamo prekrasnu rivu dužine 800 metara, a sve ove kolone udaljene su pedeset koraka međusobno te smo odlučili na njima otplesati. Preko društvenih mreža dogovorili smo se gdje će tko stajati i tko što radi. U šest sati smo bili na rivi i djevojke su otplesale, a nekolicina nas je snimala i koordinirala te ćemo u konačnici napraviti kratki film, rekla nam je Sanja Petrovski voditeljica Zadarskog plesnog ansambla i umjetnička duša ove plesne zadarske institucije. Istaknula je kako su sudjelovale i nekadašnje članice koje su sada studentice plesnih akademija u Londonu i Zagrebu. Sudjelovali su i slobodni umjetnici.
Ideju za ovaj performans Sanja je dobila iz činjenice da Zadar u zbirci u Arheološkom muzeju ima menadu koja je stara 2.200 godina.
– Riječ je o reljefu pronađenom na našem području i to je jedini reljef s motivom plesačice u Dalmaciji. Ovo je naša posveta njoj, rekla je Sanja Petrovski. Video bi trebao biti gotov dan prije Svjetskog dana plesa, a trebali bi ga objaviti na društvenim mrežama.