Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

S GRADOM U DOBRU I ZLU Zadarskim vatrogascima plaće smanjene za 10 posto

25.04.2020. 14:55


Na jučer održanom sastanku glavnog vatrogasnog zapovjednika, gradonačelnika i sindikata potvrđeno je da će i vatrogascima biti smanjene plaće za 10 posto za sljedeća tri mjeseca (plaće za 4., 5. i 6. mjesec). Kako kaže Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar, i vatrogasci žele dijeliti sudbinu ostalih djelatnika gradskih ustanova.
– Javna vatrogasna postrojba Grada Zadra i Grad Zadar imaju potpisan kolektivni ugovor te su osnovica i koeficijenti i sve drugo uvijek usklađeni s Gradom. Kad su u Gradu plaće išle dolje, i mi smo išli s njima. Kad su se dizale plaće, i nama su se dizale. Čak su se od 1. siječnja ove godine ponovno počele isplaćivati jubilarne nagrade. Ali, kako smo zajedno u dobru i u zlu, isto kao i u braku, sad se i nama smanjuju plaće. Gradskim dužnosnicima 15 posto, nama vatrogascima 10 posto, s time da za onaj dio pomoćnog osoblja koje ima plaću manju od 4.000 kuna, neće biti smanjenja, govori Šoša.
Kako ističe nadalje, vatrogasci će dijeliti sudbinu drugih zaposlenika povezanih s Gradom, bez obzira na to što svoj posao odrađuju, čak možda i u otežanim uvjetima.
– Ne želimo biti posebni. Jednostavno se proračun ne puni onako kako bi se inače punio da nije pandemije. Pitanje je kad će tome doći kraj. Mi imamo dosta intervencja, imali smo puno požara, najčešće zbog paljenja korova u poljima. Imamo oko 6-7 intervencija na dan. Zadnjih nekoliko dana je malo opalo jer je bilo nešto kiše, a i izrasla je mlada trava koja usporava širenje vatre. Pozivamo i ovim putem ljude na oprez, kazuje Šoša.
Na pitanje jesu li i drugi kolege tako pomirljivi prema smanjenju plaća, Šoša odgovara da uvijek ima onih koji će se pobuniti.
– Neki su se zapitali zašto se nama smanjuju plaće kad je ministar rekao da neće smanjivati sredstva za vatrogastvo. To je istina da se ta sredstva zasad ne diraju, ali Gradovi koji imaju javne vatrogasne postrojbe ih sufinanciraju. Tako Grad ipak za nas mora izdvojiti oko 4-5 milijuna kuna godišnje koje dodaje na dobivena sredstva. Gradonačelnik je jamčio da nam, ukoliko i dođe do smanjivanja decentraliziranih sredstava koje dobiva za vatrogastvo, plaću neće dodatno smanjivati, ističe Šoša.