Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Preko ranjenih »Žutih« traži se najbolji pogled prema naslovu

25.04.2021. 07:44


Domaće košarkaško prvenstvo stiglo je do faze ključanja, barem što se tiče osnovnog dijela koji se ove sezone po prvi puta uspješno rastegnuo na tri kruga. U preostala dva kola dijelit će se karte za skorašnje doigravanje i u tom kontekstu je danas pred košarkašima Zadra prva meč lopta za osiguranje startne jedinice. Nakon Šibenke u četvrtak, drugi gost Jazina, koje su privremeno momčadi pod vodstvom Veljka Mršića zamijenile Krešinu dvoranu, je momčad Splita, a ta utakmica koja bi mogla biti presudna po pitanju početnih pozicija u doigravanju igra se s početkom u 17 sati. Naravno, u mislima domaćih igrača samo je pobjeda, posebno jer se ove sezone Zadar nametnuo kao dominantan subjekt u HT Premijer ligi s omjerom 26-4 i našao se u prvom redu kandidata za titulu koja se čeka u gradu košarke već dugih 13 godina.


Split u padu
Dva cilja Zadrani su već ispunili, obranjen je Krešin kup, baš u finalnom obračunu sa »Žutima« u Omišu, a osiguran je i ostanak u regionalnoj eliti. Put ka ostvarenju trećeg cilja, naslovu prvaka Hrvatske, zasad je posut ružama i sigurno na Mršićeve igrače motivirajuće djeluje ta jedinstvena prilika za dohvat dvostruke krune koju su imale tek rijetke klupske generacije. Zato se današnja prva meč lopta za »pole position« u utrci za naslov itekako želi iskoristiti. Na ruku Zadru pred današnju utakmicu ide očiti pad forme Splićana u zadnje vrijeme, s dvama porazima koji su ozbiljno uzdrmali košarkašku instituciju na Gripama. Borac iz Čačka ih je vjerojatno gurnuo u repesaž ABA lige dok im je Škrljevo u četvrtak dodatno zasolilo ranu, a sastav iz Dioklecijanovog grada teško će izbjeći primisli o izuzetno važnoj utakmici u Beogradu s Partizanom koja im slijedi samo 23 sata nakon ogleda u Jazinama. Naravno, s aspekta Veljka Mršića ta nizbrdica »Žutih« se može lako okrenuti i na priču o ranjenom lavu, koju nije propustio provući u najavi današnjeg dalmatinskog okršaja u hramu košarke.
– Čeka nas jedna teška utakmica protiv Splita koji nam dolazi nakon što je poražen od Škrljeva i sigurno će htjeti isprati taj gorak okus, kao i onaj gorak okus iz finala Kupa. Split je u nekoj maloj krizi, ali to je dobra momčad koja je dobro vođena od strane trenera Karakaša, a uz to su i široka momčad koja u svojim redobvima ima reprezentativce Hrvatske, Srbije i BiH-a. Zato moramo biti pravi u svim segmentima igre kako bi napravili ono što želimo, a to je pobjeda i potvrda prvog mjesta – najavio je Mršić današnji sraz njegovog sastava i Splita koji će biti ukupno šesti ove sezone. Zasad je 3-2 za momčad s Višnjika, a da će na taj konto sjesti i četvrta ovosezonska pobjeda nad »Žutima« prilično je uvjeren i Jan Palokaj.


Svjesni prednosti
– Znamo svi što ova utakmica nosi, pobjeda protiv Splita nam donosi potvrdu prvog mjesta i prednost domaćeg terena tijekom cijelog doigravanja, što je jako važno. Znamo svi koje probleme Split ima u zadnje vrijeme, bore se za spas u ABA ligi, također im je važno ostati u konkurenciji za prvo mjesto u HT Premijer ligi, iako su kiksali protiv Škrljeva u četvrtak. Kao što sam rekao uoči Cibone, ne zamaramo se s protivnicima, znamo koje su naše prednosti i znamo kako smo došli do dvije pobjede protiv Splićana u jednom tjednu. Ako preslikamo našu igru s tih utakmica onda mislim da možemo doći do pobjede i zaključiti cijelu priču oko jedinice – rekao je Jan Palokaj.




Ukić izvan stroja zbog koronavirusa
Split u Jazine dolazi s bremenom loše forme u zadnje vrijeme, a njihovog trenera Milana Karakaša još k tome muče i brojni problemi s kadrom. Protiv Škrljeva nije mogao računati na Ukića, Marčinkovića, Mesičeka i Perasovića pa je upitno hoće li veći dio tih igrača biti spreman i za današnji ogled sa Zadrom. Jedini koji je sigurno otpao je onaj najiskusniji, 36-godišnji Roko Ukić, koji se zarazio koronavirusom i iz Gripa su službeno potvrdili da ponajbolji igrač i lider momčadi neće moći nastupiti u naredne tri utakmice, protiv Zadra, Partizana i Furnira.


Zvezda u Jazinama samo 25 sati nakon Splita
Ove sezone novo normalno je za košarkaše Zadra, ali i Splita, što nerijetko moraju igrati kako ih u NBA ligi vole nazivati, back-to-back utakmice. Tako će Zadrani samo 25 sati nakon podbacivanja lopte kontra Splita, na istom mjestu u Jazinama, ugostiti C. zvezdu u sklopu zadnjeg kola ABA lige i sva sreća što je taj ogled za Mršićevu momčad nevažan što se tiče završnog poretka. No, »Žutima« je zato »o glavu« utakmica koju igraju 23 sata nakon početka susreta sa Zadrom, i to u Beogradu protiv Partizana. Jedino pobjeda ostavlja u Splićane u teoriji da se izbjegne repesaž, a za to će im trebati i pomoć FMP-a u domaćem srazu s Krkom.