Knjiga Nebojše Gunjevića o jedinstvenoj legendi s Kolovara

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Objavljena knjiga o povijesti Kluba za skokove u vodu Zadar
Autor: 
Ovo je još jedan vrhunski uradak profesora Nebojše Gunjevića koji nas je već navikao na stvaranje vrijednih djela - kaže prof. Drago Marić
Naslovnica knjige

U subotu 30. travnja u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održat će se promocija knjige Od Kolovara do Rija, Pogled na povijest Kluba za skokova u vodu Zadar autora prof. Nebojše Gunjevića.

- Ovo je još jedan vrhunski uradak profesora Gunjevića koji nas je već navikao na stvaranje vrijednih djela, koje svojim prvim stranicama vežu čitatelja za njihov cjelokupan sadržaj - kaže prof. Drago Marić, umirovljeni sporski novinar i recenzent knjige. Ideja o stvarnju knjige koja je objavljena u 500 primjeraka stigla je od Velimir Friganovića, počasnog predsjednika KSV Zadar.

- Uvijek sam imao želju da skačemo u zatvorenom bazenu. Pa sam to doživio. Kako sam igrao mali nogomet, doživio sam i igranje malog nogometa u Mocirama u dvorani. Doživio sam i da je hrvatski skakač došao na Olimpijske igre, ali nigdje o tome nema tragova i uvijek sam želio da napravimo jednu knjigu jer skakači to zaslužuju. Tu sam dao puno truda i, kako sam danas počasni predsjednik Kluba jer su došli mlađi, ostao mi je bio još taj zadnji korak kojega sam za skakače morao napraviti - kaže Friganović.
Knjiga nije isključivo kronologija jednog vrhunskog zadarskog sporta već cjelokupna slika suvremenog života Zadra u razdoblju od početaka skokova do danas.
- U knjizi ćete naći najvažnija događanja iz povijesti, politike, kulture, prosvjete, građevinarstva, prometa, drugih sportova. Kad su dobiveni željeznica i zračna luka, kad je Magistrala do Zadra stigla, kad je izgrađen novi most... A sve je to prožeto duhom jednog vremena kojeg je krasilo zajedništvo, ljubav, entuzijazam i zadovoljstvo s gotovo ničim. Toga vremena više nema. Sačuvala ga je ova knjiga. Autor monografije Od Kolovara do Rija vrlo vješto sklada tuđe misli sa svojima. Pušta u prvi plan kazivanje publicista i sudionika (to je temeljni zakon dokumentarnosti) i sve to povezuje svojim viđenjima - oplemenjuje, pa tekst teče skladno i smireno i odaje autora kao čovjeka bliskoga Bogu, koji sve kroz Boga vidi i povezuje - naglašava Marić i zaključuje:

- Pišući o sportu kojim se nije bavio (košarkaš i nogometaš) autor je duboko ušao u pore skokova u vodu i fascinira znanjem tehničke prirode koje je dostupno samo dobrim poznavateljima. To ujedno govori koliko je ozbiljno pristupio pisanju ove monografije kojoj u povijesti zadarske sportske publicistike pripada počasno mjesto.

Gunjević: Friganović nije odustajao

- Zahvalan sam svima koji su na bilo koji način pomogli kod izrade ove monografije. Ipak, bez truda i želje počasnoga predsjednika KSV Zadar Velimira Friganovića, spiritus movensa cijele stvari, knjige ne bi ni bilo. Nakon smrti Pavla Jerolimova, dugogodišnji rad na knjizi gotovo je u cijelosti propao a Friganović je u silnoj želji za knjigom došao u težak položaj. Izgledalo je kako se taj brod nasukao i kako je na koncu i potopljen. No Friganović nije odustajao i za taj mi je složeni projekt dao svu potrebnu pomoć te je monografija na našu veliku radost dovršena. I, vjerujem, ne samo našu - ističe Nebojša Gunjević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno