Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Osam škola traži prolaz na državnu smotru

Autor: Petra Mičić

24.05.2009. 22:00
Osam škola traži prolaz na državnu smotru

Foto: Adam VIDAS



Na smotri su sudjelovale sljedeće učeničke zadruge: “Maslina” iz OŠ Primošten, “Krtol” iz OŠ Rogoznica, “Zeleni orah” iz OŠ Skradina, “Šibensko blago” iz Centra za odgoj i obrazovanje “Šubićevac”, “Mocire” iz OŠ Voštarnica iz Zadra, “Đardin” iz OŠ Sveti Filip i Jakov, “Mogunja” iz OŠ “Valentin Kranina” iz Preka, “Moba” iz OŠ Stjepana Radića iz Bibinja


U Osnovnoj školi Stjepana Radića u Bibinjama održana  je Smotra učeničkih zadruga Zadarske i Šibensko-kninske županije. Smotra je otvorena uz riječ dobrodošlice ravnateljice škole Mirke Sikirić i tajnice Hrvatske udruge učeničkih zadruga Blanke Dragojević. Svečanost je uveličana nastupom učenika OŠ Stjepana Radića, koji su prezentirali zanimljive izvedbe iz bibinjske kulturne baštine. Pjevalo se, plesalo kolo te su učenici recitirali stihove pučkog pjesnika Ante Sikirića.
 – U Hrvatskoj imamo već 224 učeničke zadruge što je lijep i veliki broj, a nadamo se da će ovakva zbivanja potaknuti i ostale škole da otvore svoje zadruge. Moram kazati kako Povjerenstvo za prosudbu ima težak zadatak jer ima puno radova koji su jako dobri i bit će nam teško odlučiti koji su najbolji, kazala je Blanka Dragojević.
Na Smotru učeničkih zadruga Zadarske i Šibensko-kninske županije prijavilo se 13 osnovnih škola, a od toga su dvije škola za djecu s posebnim potrebama, osam škola je u natjecateljskom dijelu skupa s pet pridruženih škola koje nemaju zadrugu, ali je namjeravaju osnovati u skoroj budućnosti. Tri najuspješnije zadruge ostvaruju pravo sudjelovanja na državnoj smotri koja će se održati na jesen u Puli.
Zadruge su društva u kojima učenici mogu pokazati svoju kreativnost u raznim sekcijama – od onih za proizvodnju hrane (poljoprivredne, uzgoj malih životinja i biotehnološke), preko cvjećarskih i za skrb o okolišu, te proizvodnih i uslužnih obrta, pa do kreativnih sekcija (suveniri i dr.) i sudjelovanja učenika u pokusima i istraživanjima i izradi istraživačkih radova iz programa učeničke zadruge.
Na ovoj smotri učenici se natječu u četiri kategorije – u poljoprivrednoj proizvodnji, izradi uporabnih i ukrasnih predmeta, njegovanju narodnog umijeća, rukotvorstva i starih zanata te u odjelima s posebnim programima.
 – Mi smo vrlo zadovoljni što imamo zadrugu i što se učenici mogu izraziti na taj način. Ovakvim smotrama želimo potaknuti što više škola na osnivanje udruga. Jer, nažalost, Zadar ima samo četiri škole koje imaju zadrugu, naglasila je Mirka Sikirić, ravnateljica OŠ Stjepana Radića u Bibinjama.
Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Blanka Tresoglavić, Mirjana Jerčić i Vesna Marović imalo je težak zadatak izabrati tri najbolje učeničke zadruge. Na smotri su sudjelovale sljedeće učeničke zadruge: “Maslina” iz OŠ Primošten, “Krtol” iz OŠ Rogoznica, “Zeleni orah” iz OŠ Skradina, “Šibensko blago” iz Centra za odgoj i obrazovanje “Šubićevac”, “Mocire” iz OŠ Voštarnica iz Zadra, “Đardin” iz OŠ Sveti Filip i Jakov, “Mogunja” iz OŠ “Valentin Klarina” iz Preka, “Moba” iz OŠ Stjepana Radića iz Bibinja te gosti iz OŠ Bartula Kašića Zadar, OŠ Poličnika, OŠ Privlake i OŠ Unešića.