Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Most u Pagu postaje kameni

Autor: Alenka Festini

24.05.2010. 22:00
Most u Pagu postaje kameni


Oblaganje mosta kamenim pločama je pri kraju, a slijedi izgradnja rubnog zida mosta od kamena. Budući da obnova mosta uključuje još posla oko popločavanja pješačke zone, odnosno prolaza mostom i još neke ukrasne kamene detalje, ti poslovi odvijat će se nakon turističke sezone
Gradski most je u završnoj fazi, a očekuje se da će gotovo 70 posto ukupnog posla popločavanja kamenom biti završeno u sljedeća tri tjedna. Naime, oblaganje mosta kamenim pločama je pri kraju, a slijedi izgradnja rubnog zida mosta od kamena.
Budući da obnova mosta uključuje još posla oko popločavanja pješačke zone, odnosno prolaza mostom i još neke ukrasne kamene detalje, ti poslovi odvijat će se nakon turističke sezone.
Očekuje se da će kompletni radovi na ovom projektu biti završeni do kraja ove godine.
Naime, obnova gradskog mosta je projekt vrijedan oko 11 milijuna kuna. Radove izvodi tvrtka “Ploter” iz Zadra, koja je do sada obavila sve radove na obnovi ovog mosta, od rušenja dotrajalog mosta pa do izgradnje novog koji je znatno viši, a po izgledu sličan starom mostu koji je bio izgrađen u 15. stoljeću.
Rekonstrukcija gradskog mosta u Pagu, koji već pet stoljeća spaja pašku gradsku jezgru sa starim magazinima soli i gradskim predjelom Prosika, krenula je u veljači prošle godine. Prema idejnom projektu koji je izradila tvrtka “D i Z” iz Zadra, most će biti obložen bijelim kamenom, s dva visoka luka, oblikom i veličinom sličan izvornom mostu građenom u venecijanskom stilu.
Obnova mosta bila je zahtjevna, radilo se u dvije faze, a krenulo je gotovo od početka. U prvoj fazi radova srušen je stari gradski most, a iz njegove dotrajale konstrukcije je izvađen i na dodatnu skelu prebačen optički kabel koji je spojen na međunarodni telekomunikacijski sustav, na sustav Grčke i Albanije te cijevi vodovodnog sustava. Potom je izgrađena nova, odnosno betonska konstrukcija mosta te su vraćeni svi kablovi i cijevi.
U posljednjih par mjeseci ispod luka mosta očišćen je mulj i naslage pijeska kako bi protočnost mora bila bolja. U tijeku je oblaganje mosta kamenom te izgradnja rubnog kamenog zida, tako da će ove turističke sezone gradski most biti bez zaštitnih skela, a ostali radovi na popločavanju prolaza mostom pričekat će kraj ljeta.