Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Upitan opstanak osmog tima Hitne pomoći

Autor: Vanja Mirčeta

24.05.2010. 22:00
Upitan opstanak osmog tima Hitne pomoći

Foto: A. SITNICA



Stav je Grada da bi teret, odnosno troškove ovog osmog tima Hitne pomoći trebali snositi svi oni čija područja pokriva. Stoga smo za danas sazvali sastanak na koji je uz predstavnike Grada i Županije, pozvana i Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja, te načelnici nabrojenih općina kako bi se dogovorili oko zajedničkog sufinanciranja tog osmog tima, kazao je Pešut
Dodatni, osmi tim Hitne medicinske pomoći, kako doznajemo, Grad Zadar financirat će još do početka lipnja ove godine, nakon čega je opstanak ovog tima i njegova daljnjeg sufinanciranja upitan.
Prema riječima Marija Pešuta, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Gradu Zadru, konkretne informacije o opstanku ovog osmog tima saznat će se tek na sastanku predstavnika Grada Zadra i načelnika općina Sukošan, Bibinje, Galovac, Škabrnja i Poličnik, s područja koje pokriva Hitna medicinska pomoć u Zadru, a koji se održava danas 25. svibnja.
Broj timova i broj stanovnika
– Gradonačelnik polazi od pretpostavke da bi svatko trebao plaćati svoje račune. Grad je krenuo dobre volje u projekt osmog tima hitne pomoći, i tu nema dilema. Žao nam je samo što njegovo postojanje nije sustavno riješeno u sustavu zdravstva. Naime, Ministarstvo ne prepoznaje problem da mi ovdje imamo turiste. S druge strane, možda smatraju da upravo zbog tih istih turista imamo novca pa te timove imamo od čega plaćati. Problem je taj što Hitna medicinska pomoć pokriva osim grada Zadra i područja općina Bibinje, Sukošan, Galovac, Škabrnja i Poličnik. Županija osigurava dva tima svega dva mjeseca u sezoni i to je druga priča. Stav je Grada da bi teret, odnosno troškove ovog osmog tima hitne pomoći trebali snositi svi oni čija područja pokriva ta hitna. Stoga smo za danas sazvali sastanak na koji je uz predstavnike Grada i Županije, pozvana i Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja, te načelnici nabrojenih općina kako bi se na pošten i principijelan način dogovorili oko zajedničkog sufinanciranja tog osmog tima, kazao je Pešut, dodajući da bi udio svake općine u sufinanciranju bio proporcionalan i broju stanovnika i visini proračuna određene općine.
U Gradu Zadru očekuju povoljno rješenje ovog sastanka potpisivanjem zajedničkog ugovora, čime bi osmi tim nastavio sa svojim djelovanjem, s obzirom da HZZO ne pokazuje interes za sudjelovanjem u financiranju tima.
– Kod nas postoji problem koji HZZO ne shvaća i ne prihvaća. Postoji velika razlika u brojkama između službenog popisa stanovništva iz 2001. godine prema kojem Zadar ima 71 tisuću stanovnika i trenutačnih aktualnih podataka iz MUP-a prema kojemu Zadar ima 92 tisuće prijavljenih stanovnika. Dakle, 20 tisuća ljudi više je prijavilo svoje prebivalište na području Zadra. Kako HZZO ne priznaje podatke iz MUP-a, tako i smatra da Zadru nije ni potrebno više od 7 timova koje oni financiraju, kazao je Pešut.
Već neko vrijeme u Zadru broj timova HMP-a ne odgovara broju stanovnika na ovom području. Do sada je, u skladu s propisima, osmi tim omogućavao relativno optimalne uvjete pružanja zdravstvene zaštite na način da u svakoj smjeni rade po dva tima. Prema posljednjim podacima MUP-a o povećanju broja stanovništva dade se zaključiti da bi optimalnu zdravstvenu zaštitu tijekom cijele godine trebalo pružati ne osam, već devet timova hitne pomoći. No, prema riječima Vlatka Grkovića, voditelja Hitne medicinske pomoći, HZZO, odnosno nadležno Ministarstvo ne priznaje policijske podatke o broju stanovnika već isključivo posljednji službeni popis stanovništva iz 2001. godine te u skladu s time ne žele ni financirati dodatne timove jer smatraju da u skladu s navedenim brojem stanovnika oni nisu potrebni.
Tijekom srpnja i kolovoza Zadarska županija će s Domom zdravlja i ove godine financirati još dva dodatna tima hitne pomoći.
Turistička ambulanta
– Zaista su potrebna dva tima Hitne medicinske pomoći po smjeni. Kada je u jednoj smjeni samo jedan tim, ne može se paralelno intervenirati na dva mjesta, rekao je dr. Grković te dodao da se nada da će se Grad Zadar, navedene općine i Dom zdravlja uspjeti dogovoriti oko zajedničkog financiranja tog dodatnog, potrebnog osmog tima.
Kako doznajemo iz Doma zdravlja Zadarske županije i ova turistička sezona će proći po istom sustavu koji se provodio i prošlo ljeto i koji se pokazao vrlo efikasnim i kvalitetnim. Pri hitnoj pomoći će se otvoriti turistička ambulanta, u kojoj će dva tima raditi od 7 do 22 sata svaki dan (uključujući nedjelje i praznike) tijekom turističke sezone. Po dežurnim punktovima će biti nešto više timova, npr. u ambulanti Vir, Starigrad pa čak i Benkovcu (gdje se traži još jedan tim), zbog autoceste. U Starigradu će biti organiziran po jedan liječnik u smjeni te jedna kola hitne pomoći s dodatnim osobljem, u Biogradu će na raspolaganju biti dvoja kola hitne pomoći, a u Benkovcu i Pagu će u turističkoj ambulanti djelovati po jedan tim u jednoj smjeni. Na autocesti će 24 sata dnevno biti jedna kola hitne pomoći, stacionirana na naplatnoj kućici u Benkovcu. Prema riječima dr. Grkovića, financiranje ovih timova nije problem, već je najveći problem u nedostatku osposobljenog kadra, odnosno nedostaje liječnika.
– Ministarstvo financira tim na autocesti i dežurstvo u Viru. Županija financira kroz srpanj i kolovoz dodatna dva turistička tima u Zadru, kao pojačanje. Oni su odobrili i financiranje ovih turističkih timova te punktova u Pagu (ako se ne odvoji), Benkovcu, Biogradu i Starigradu. Na financiranje osmog tima Grad Zadar se obvezao do lipnja, a što će dalje biti, zaista ne znam. HZZO financira sedam timova, dok je taj osmi financirao Grad te sada postoji velika neizvjesnost što će s njim biti. Ako HZZO ne preuzme financiranje osmog tima, a Grad ne nastavi s financiranjem, to će s obzirom na broj stanovnika biti zaista veliki problem, upozorava dr. Grković.