Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Večeras odluka: Borba za naslov ili kraj sezone?

Autor: Roman Morović

24.05.2010. 22:00
Večeras odluka: Borba za naslov ili kraj sezone?

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadar i Cedevita došli su do treće, odlučujuće utakmice polufinala doigravanja. Pobjednik večerašnjeg susreta u Krešinom domu plasirat će se u finale i boriti za naslov prvaka Hrvatske s Cibonom. Prvu utakmicu prošle srijede Zadrani su u svojoj dvorani lagano dobili sa dvadeset poena razlike. Tri dana kasnije, Zagrepčani su na svom terenu uzvratili, pobijedivši u mnogo neizvjesnijoj utakmici sa 83:76, a gosti su pritom imali i dosta pritužbi na suđenje. Naročito se to odnosi na dosuđeni prekršaj Plaisteda na Baždariću, trideset sekundi prije kraja, pri vodstvu Cedevite 75:73, za kojeg Zadrani smatraju da nije postojao.
– Mislim da smo bili uskraćeni s tom loptom da možda dobijemo utakmicu. To nam se već dogodilo i kupu. Možda mi i ne bi dobili Cedevitu, ali mislim da se takve stvari jednostavno ne bi smjele događati – kaže Danijel Jusup i dodaje.
– Ne mogu reći da je ta situacija odlučila utakmicu. Možda bi Cedevita dobila na kraju i bez toga. Rekao sam da više neću komentirati tu odluku. Komentirao sam samo odmah nakon utakmice, ali poslije toga više ne.
Osim tog spornog detalja, trener Zadra se nakon utakmice posebno osvrnuo na još jednu stvar, koja se tiče njegove momčadi.
– Igračima sam odmah nakon utakmice rekao nekoliko stvari. Prvo da su neki igrači s klupe reagirali jako loše, jer prvo moramo tražiti uzroke u sebi. Dva poena i nekoliko izgubljenih lopti, mislim da je to premalo. Druga stvar je ova situacija u zadnjoj minuti. A jedno i drugo je puno – kazao je trener Zadra pa nastavio.
„Razumijem mlade igrače”
– Igrači s klupe su zabili samo dva poena i mislim da je to premalo. To nam je problem već neko vrijeme, ali s time se jednostavno trebamo nositi. Imamo dosta tih mladića, koji ne igraju puno i kada uđu nije im lako, a sve to ide u nekakvo njihovo sazrijevanje. Jednostavno, ovo što oni sada prolaze, to su trebali prolaziti prije dvije-tri godine. A nisu. Prema tome, mi to sada moramo raditi u hodu i ja ne mogu ni očekivati da nam oni zabiju petnaest. A da je to za mene malo otežavajuća okolnost, to jest. U principu ti dečki i uđu u igru. Ako pogledate malo minutažu, oni dobiju svaku utakmicu dvije, tri, pet, netko deset minuta, tako da oni participiraju u jednom dijelu, ali to su stvarno teške utakmice. Pritisak je velik i ja ih razumijem, jer oni jednostavno trebaju biti pripremljeni za to. A to se ne radi u dva-tri dana, nego malo duže i studioznije.
Koliko je teško igraču s klupe u tih nekoliko minuta odmah ući u dobar ritam i odraditi ono što se od njega očekuje?
– Plaisted i Morović su ušli na plus šest i tada smo mi u tri minute došli na minus šest. Ne mogu ih ja pustiti još u igri pa da uđemo u još veći minus. Nemam ja toliko vremena čekati. Mogu, ali što ako rezultat bude loš? Kada smo gubili dvadeset razlike od Zagreba, ja sam neke igrače čekao duže nego što je trebalo pa smo gubili trideset. S obzirom da Zadar nije imao novaca pa smo neke igrače morali i otpuštati, a ovi dečki do sada nisu dobivali adekvatnu šansu i nisu pripremljeni za ovo, mi sada plaćamo te račune. Meni bi bilo drago da se to prepoznaje.
Zaustaviti Cedevitin šut
Što se večerašnje utakmice tiče, velikih nepoznanica nema. Maksimalno pojednostavljeno, Cedevita će se ponovno uzdati najviše u vanjski šut, dok će Zadar pokušati doći do pobjede čvrstom obranom, kakvu je prikazao u prvoj utakmici.
– Uvijek postoje neki detalji, koji mogu na određeni način biti faktor iznenađenja. Nisu to neke preočite stvari, ali neke sitnice koje protivnika mogu malo izbaciti balansa – kaže Jusup.
Kako zaustaviti vanjski šut Cedevite? U prvoj utakmici je to funkcioniralo dobro, u drugoj baš i ne
– Oni su stvarno jaki na vanjskim pozicijama i Marsh unutra. Već sam rekao, to je odlično posložena momčad, imaju sjajne šutere za tri poena i kad god ti malo popusti koncentracija, vrlo brzo te kazne i naprave prednost. A tada uđeš u probleme. U defanzivnom dijelu se ne smijemo opustiti i to je jako važno. Nije baš jednostavno zaustaviti taj njihov šut. Mi jesmo gore u obrani par puta zaspali, a nadam se da ovaj put nećemo. Tu je stvarno važna koncentracija na šutu. To je opet posljedica malo i umora i to je sve jedan lanac, koji je malo duži. Nekada se zaspe u obrani zato što je čovjek malo umoran, a zbog umora pada i koncentracija pa ćemo se opet vratiti na ono isto i vrtiti se u krug. Ali, jednostavno, tu smo gdje jesmo. Imamo utakmicu kući i priliku za plasman u finale, što bi za mene osobno, s obzirom da znam koliko je to teško, bila sjajna stvar. Borit ćemo se i napraviti sve da to i ostvarimo.
U borbu
Veliki pritisak sigurno postoji na obje strane. Premda će gosti reći da je veći pritisak na Zadru, ni njima sigurno nije svejedno. Ulog je velik, borba za naslov prvaka Hrvatske.
– U nedjelju smo se odmorili, a neki igrači su izrazili želju pa su došli sami šutirati. Jučer smo se pripremili kao i za svaku drugu utakmicu, s tim da se uoči ove osjeća dodatan pritisak, što i nije loše. Tako mora biti. Od kada sam došao tu postoji pritisak i mislim da je inače u Zadru tako svaku utakmicu. To nije ništa novo, naročito u dogiravanju. Cedevita je uspjela izjednačiti i sada nas očekuje ta odlučujuća utakmica. U regularnom dijelu prvenstva smo zaslužili tu prednost domaćeg terena, što je svakako dobro, jer igramo bolje kući nego vani. To nam je sigurno olakšavajuća okolnost. Trebamo pokazati hoćemo li biti koncentrirani i izdržati do kraja ili nećemo. Jednostavno, treba se s time suočiti i u borbu – zaključio je trener Zadra, koji nipošto ne želi unaprijed razmišljati o protivniku u eventualnom finalu.
– U ovom trenutku su nam misli usmjerene isključivo na Cedevitu. Nisam takav da mogu sada razmišljati o Ciboni ili o bilo čemu drugome, što nije vezano uz večerašnju utakmicu.
Svi igrači Zadra su spremni za večerašnju utakmicu, dok će Cedevita, ukoliko ne bude velikih iznenađenja, i dalje biti bez svog prvog centra Andrije Žižića.


 PERIĆ: OČEKUJEM POBJEDU


Za jednu će momčad večerašnja utakmica biti posljednja ove sezone. Zadrani vjeruju da će uspjeti još jednom iskoristiti prednost domaćeg terena i plasirati se u finale prvenstva Hrvatske.
– Očekujem pobjedu – kaže Hrvoje Perić.
– Cedevita će vjerojatno doći rasterećeno. Oni vjeruju da imaju svoje šanse, međutim, i mi imamo svoje adute i vjerujem da ćemo pobijediti. Oni žive od šuta za tricu, kojeg smo im mi u prvoj utakmici jako dobro zaustavili. U drugoj utakmici su na početku zabili neke trice, dobili samopouzdanje i to ih je držalo cijelu utakmicu. Mi smo do 39. minute bili u igri. Šteta, možda smo mogli to prije riješiti. No, što je tu je, to je sada iza nas, očekuje nas odlučujuća utakmica koju, naravno, moramo dobiti. Morat ćemo odigrati kvalitetniju obranu nego u subotu, kako bismo im otupili taj šut za tri poena, koji je njihova najjača karika. Mislim da će nam tako biti lakše igrati u napadu i sve ostalo – smatra krilni igrač Zadra, koji je u prve dvije polufinalne utakmice bio najefikasniji i najbolji igrač svoje momčadi.




 PETROVIĆ: SVE JE MOGUĆE


– Ovo je utakmica u kojoj se svašta može očekivati. Zadar jest favorit, jer ipak igra na domaćem terenu i od njega se očekuje pobjeda. Mi za razliku od njih nismo pod tolikim pritiskom, iako želimo pobjedu. Četrdeset minuta je pred jednima i drugima i jasno da ih obje momčadi žele iskoristiti na što je bolji mogući način. Što će se događati na utakmici, ne znam. Govorim o taktici. Možda ćemo svih 40 minuta igrati zonu, možda ne – ovim je riječima večerašnju utakmicu najavio Aleksandar Petrović, trener Cedevite.
I najbolji strijelac momčadi iz Podsuseda Marino Baždarić vjeruje da gosti večeras mogu iznenaditi u Krešinom domu.
– U regionalnoj ligi i regularnom dijelu domaćeg prvenstva smo dobro odigrali u Zadru. U zadnjoj utakmici smo podbacili, a želja nam je da se sada predstavimo u puno boljem svjetlu. Idemo odigrati pametno, dolje nemamo što izgubiti. Zadar je favorit, no sada je sigurno i pritisak na njihovoj strani – kazao je Baždarić za kkcedevita.hr.


 POLUFINALE


Treća utakmica: Zadar – Cedevita (18, HTV 2).
Rezultat u seriji: Zadar – Cedevita 1-1, Cibona – Zagreb 2-0.
*Polufinale se igra na dvije dobivene utakmice, finale na tri.