Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar u finalu, slijedi Cibona

Autor: Roman Morović

24.05.2010. 22:00
Zadar u finalu, slijedi Cibona

Foto: Zvonko KUCELIN



U dramatičnoj završnici uspjeli su Zadrani večeras u svojoj dvorani pobijediti Cedevitu i tako dobiti polufinalnu seriju s 2-1, te se plasirati u finale prventva Hrvatske, gdje ih od subote očekuje dvoboj s Cibonom. Minutu i devetnaest sekundi prije kraja, Stipčević je položio za 77-72, ali je promašio dodatno bacanje, nakon čega Rudež tricom vraća Cedevitu u igru, na 77-75. Ponovno je Stipčević položio i promašio dodatno (79-75), a na drugoj strani Anderson zabija koš i dodatno za 79-78, 29 sekundi prije kraja. Jusup je pozvao minutu odmora, nakon koje gosti, uz prekršaj, kradu loptu na zadarskoj polovici, međutim suci puštaju igru. Uslijedilo je desetak sekundi velike gužve pod košem domaćih, no Baždarić nije uspio zabiti. Boisa je uhvatio loptu, koja nakon nekoliko brzih dodavanja dolazi do Perića, koji zabija za 81-78. Gostima je ostalo još nekoliko sekundi, Zadrani rade prekršaj na Baždariću, međutim, vrijeme je već isteklo. Ipak, nakon nekoliko minuta dogovora, suci vraćaju sat na 0,5 sekundi i tako ostavljaju Cedeviti minimalnu mogućnost da izbori produžetak. Baždarić je zabio prvo bacanje (81-79), namjerno promašio drugo, no loptu je zgrabio Hrvoje Perić i veliko zadarsko slavlje moglo je početi.
Cedevita na +16
Prvih pet minuta utakmice proteklo je u izjednačenoj igri. Na koš Ružića uzvratio je Marsh, na zakucavanje Opačka, jednako silovito Perić, a prva naznaka mogućih problema za domaće bila je serija Cedevite 7-0 (Baždarić 5, Marsh) za vodstvo 4-11 u petoj minuti. Zadrani su se uspjeli vratiti dvjema brzim tricama Ružića i Cara (10-11), ali tek tada počinju pravi problemi za njih. Goste je povukao, u tom razdoblju nezaustavljivi Marino Baždarić sa pet uzastopnih poena, po dva su redom dodali Marsh, Anderson i Opačak, a veliku gostujuću seriju 14-0 zaključio je ponovno Baždarić tricom za +15, 10-25, na ulasku u posljednju minutu prve četvrtine. Morović je nakratko prekinuo nalet Zagrepčana, no u posljednjoj akciji Anderson pogađa tricu preko Ružića za ogromnih i potpuno neočekivanih 12-28 nakon prvih deset minuta igre.
Zadarski preokret
Djelovalo je tada da su zadarska kola krenula nizbrdo, u publici se već počela osjećati nervoza, no Zadranima nije bilo na kraj pameti da se predaju tako rano. Povukli su Trent Plaisted i Hrvoje Perić. Amerikanac je dvaput poentirao ispod koša, Perić jednom za 18-28, a gostima nije pomogao ni Petrovićev time-out. Zadar se nakon minute odmora uspio obraniti, Perić je zabio tricu, podigao publiku na noge, a nedugo zatim asistirao za Plaisteda, koji zakucava za povratak na samo -5, 23-28 u 13. minuti. Cedevita nakratko ponovno odlazi na +9 (23-32), koševima Opačka s linije slobodnih bacanja i Marsha, nakon nesportske Morovića, ali to nije izbacilo domaće iz dobrog ritma. Car je zabio svoju drugu tricu, a Perić u kontri smanjo na -4, 28-32. Baždarić je još u dva navrata zadržao svoje na četiri razlike, ali koševima razigranog Plaisteda tri minute prije kraja prvog poluvremena, Zadar konačno dolazi do izjednačenja, 36-36. Na Andersonovu tricu odmah je istom mjerom odgovorio Car, a u samoj završnici prvog dijela, Car i Perić su pogodili po jedno bacanje za +2 domaćih na velikom odmoru, 41-39. Uz Cara i Perića, u ovom razdoblju svakako valja istaknuti odličnu igru Plaisteda koji je, osim dobrog napadačkog učinka, uhvatio i nekoliko važnih lopti, te podijelio par blokada.
Gusto do kraja
Raspoloženi Car otvorio je i treću četvrtinu, a nakon koša Marsha, Ružić (koš i bacanje) i ponovno Car (trica) rade seriju 6-0 i Zadar prvi put ima +8, 49-41. Činilo se tada da bi domaći mogli prelomiti utakmicu i otići na dvoznamenkastu razliku, ali su Marsh i Baždarić nekako održavali Cedevitu na životu. Perić je uporno povećavao na +8 i tako je bilo sve do sredine četvrtine (56-48), kada Rudež tricom i Baždarić dvicom vraćaju Zagrepčane na -3, 56-53. Opet je Perić zakucao pa zabio jedno od dva bacanja za 59-53, Rudež i Baždarić vratili na 59-56, a nakon slobodnih bacanja Perića i Rudeža rezultat je 61-58. Da Zadar ipak uđe u posljednju četvrtinu sa +5, pobrinuo se kapetan Ružić, no daleko je to bilo od riješene utakmice. Tek u 31. minuti svoj prvi koš postigao je Rok Stipčević, ali standardni Baždarić i Rudež (trica iz kuta) smanjuju na samo -2, 65-63. Jusup je sedam minuta prije kraja pozvao time-out, a vrijedi istaknuti da je, nakon manje od četiri minute, Cedevita već ušla u bonus, dok Zadar nije napravio niti jedan prekršaj. Boisa je zabio dva bacanja, Petrović horuk, a Stipčević svoju prvu tricu pet minuta prije kraja za 70-65. Na drugoj strani je iza linije 6,25 poentirao Opačak, ali je odmah na +5 vratio Ružić, a nakon minute odmora Stipčević u kontri polaže za +7, 75-68. No, ni tu priči nije kraj, jer Marsh zabija dvaput za redom (u međuvremenu je Perić promašio dva bacanja) i minutu i pol prije kraja ponovno je samo tri razlike, 75-72. Onda je uslijedila ranije opisana završnica.
 


 ZADAR – CEDEVITA 81:79


(12:28, 29:11, 22:19, 18:21)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 2500. Suci: Dožai (Zagreb), Radović (Dubrovnik), Radojković (Split).
ZADAR: Perić 24, Stipčević 11, Boisa 2, Batur, Šarlija, Marčinković, Ružić 13, Bilan, Morović 2, Car 17, Škifić, Plaisted 12. Trener: Danijel Jusup.
CEDEVITA: Subotić, Primorac, Krasić, Rudež 13, Petrović 2, Kovačević, Anderson 11, Marsh 19, Kaštropil, Opačak 9, Butorac, Baždarić 25. Trener: Aleksandar Petrović.
Šut za dva: Zadar 22-37, 60%; Cedevita 22-37, 60%.
Šut za tri: Zadar 8-25, 32% (Car 4, Ružić 2, Stipčević, Perić); Cedevita 8-27, 30% (Rudež 3, Baždarić 2, Anderson 2, Opačak).
Slobodna bacanja: Zadar 13-22, 59%; Cedevita 11-15, 73%.
Skokovi: Zadar 30 (20+10); Cedevita 26 (20+6).
Osobne pogreške: Zadar 18; Cedevita 26.




 KLJUČNI TRENUCI


– Potpuno neočekivano Cedevita je razbila Zadrane u prvoj četvrtini. Nakon deset minuta igre na semaforu je svijetlilo velikih +16 za goste i već tada se jasno vidjelo da ova utakmica neće biti nimalo nalik onoj prvoj, kada je Zadar na poluvremenu imao +18 i apsolutno je dominirao utakmicom.
– Jusup je tražio rekaciju igrača s klupe. I dobio ju je s odličnom igrom Trenta Plaisteda, posebno u drugoj četvrtini. On i Perić su započeli zadarski preokret, Car je dvjema tricama krenuo u svoju seriju i Zadar je na odmor otišao u plusu.
– Nikako Zadrani nisu uspjevali u trećoj četvrtini osam poena prednosti povećati i riješiti utakmicu ranije. Marsh i Baždarić stalno su držali goste na dostižnoj razlici, a kada su oni malo stali, pojavio se Rudež sa 10 poena krajem treće i početkom četvrte dionice.
– Nula je dugo svijetlila pokraj imena Roka Stipčevića. A onda je krenuo, kada je to bilo najpotrebnije. Zabio je 11 poena u posljednjoj četvrtini i stalno održavao svoju momčad na dva napada prednosti, kako Cedevita ne bi došla u priliku da povede. Na kraju je priču zaključio najbolji igrač ove polufinalne serije, Hrvoje Perić, košem za 81-78 i skokom u posljednjoj akciji, nakon promašenog bacanja Baždarića.


 UVREDE DOŽAIJU


Krajem treće četvrtine došlo je do kraćeg prekida utakmice zbog  vrijeđanja suca Srđana Dožaija od strane jednog navijača smještenog blizu  klupe Cedevite. Dožai je zatražio da se gledatelj udalji od parketa, a situaciju  je primirio službeni predstavnik kluba Jure Šango. Nakon nekoliko minuta  utakmica je nastavljena bez ikakvih problema