Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

A gdje je Zadarska županija?

24.05.2011. 22:00
A gdje je Zadarska županija?


Zadarska županija u dubokoj je krizi kao i cijela zemlje, iako joj niz statistika i analiza još laska – U preslabom najavljenom oporavku Hrvatske Zadarska će županija u iduća tri mjeseca uzeti bitno veći udjel od prosjeka zemlje, jer će temelj rasta činiti turizam, na njega oslonjena trgovina i dio industrije te poljoprivrede i ribarstva, bio legalan ili neregistriran
Nedavno su nas i same iznenadile ocjene i izračuni konkurentnosti među hrvatskim županijama prema kojima je Zadarska županija ispala šesta na ljestvici, tek mjesto iza pet prvih koje se obično navodi i hvali, ali daleko ispred svoje “subraće” iz ratom više poharanih županija koji čame na dnu ljestvice.
 Ispada da je konkurentnije gospodarstvo imala Varaždinska županija, Istra, Zagreb, Međimurska i Zagrebačka županija.
Pohvalni podaci
 Također smo skoro obznanili i rezultate izvoza prema kojima je iz Zadarske županije izvezeno roba u vrijednosti 409.241.000 kuna, a uvezeno 224.956.000 kuna, odnosno da je oko 25 milijuna eura ili 80 posto više izvezeno nego uvezeno. Makar na male brojke, veliki rast i četvrto mjesto među izvoznim “pozitivcima” po apsolutnim iznosima viška, ali s najpovoljnijim omjerom uvoza i izvoza u zemlji. No ne zavaravajmo se jer se odnosi samo na prvi kvartal kad se put Japana plasirala tuna.
Opet nedavno naveli smo da je Zadarska županija prema broju i vrijednosti izdanih odobrenja za gradnje bila – druga građevinska sredina, odnosno gradilište u zemlji iza za nas golemog Zagreba?!
Mogli bismo pronaći i još nešto pozitive pa i one da je u Zadarskoj županiji broj nezaposlenih zadnjeg mjeseca pao za preko 10 posto, ali i da je ovdje kao u malo županija u zemlji nezaposlenost smanjena i na godišnjoj razini i to za znatnih 6,6 posto.
Život na vrhuncu (dnu) krize
Istovremeno smo svijesni i znamo da živimo vrhunac krize nadajući se da smo pred krajem. Na suprotnom imamo izjave akademika – da nas čeka dugotrajna recesija. No igronirajući je pokušajmo sagledati kakav gospodarski Zadar, odnosno Zadarska županija ulaze u ovo ljeto i nadu u okončanju potonuća, odnosno blagom rastu u periodima pred nama.
Trgovina
 Uvijek valja ponoviti da je najzastupljenija gospodarska djelatnost ovog kraja – trgovina. Ona je u stagnaciji već godinama. Privid rasta s nominalno jedan posto većim prometom u stvari je laž koju poništava inflacija. Struka se slaže da za rast trgovine kao najzastupljenije djelatnosti u Zadarskoj županiji treba rast od četiri posto. Njega ćemo se načekati.
No pred trgovcima koji sudjeluju s gotovo 33 posto u ovdašnjem gospodarstvu je – berićetno vrijeme. Ljeto i pojačani turistički promet, ali i samo slijevanje stanovnika k moru razlog je da je Zadarska županija na čelu naravno sa Zadrom, ali i Biogradom preplavljena trgovinama preko mjere realne i prosječne godišnje potrebe. Nedavno smo dali podatke prema kojima je ovdje više trgovina, s više prostora i površina i manjim brojem potencijalnih potrošača po metru nego u većini Hrvatske. Dakle, turizam je razlog da je pred trgovcima vrijeme “kupljenja skorupa”. Trgovcima je ljeto i lani donijelo jedini realan rast prihoda u trećem kvartalu prošle godine, a tome se sada još više nadaju.
Hoće li to pomoći i domicilne male trgovce u propadanju tek ćemo vidjeti.
Industrija
Nakon trgovina sa 30 do 33 posto udjela u svemu od čega živimo dolazi prerađivačka industrija sa 18 do 20 posto udjela. U njoj se boljitku nadaju oni povezani za svjetsko tržište (Poput Aluflexpacka, THL Tlačnog ljeva i još nekoliko igrača, nažalost, malobrojnih), dok su oni dominantno vezani za domaće još u slabim nadama. Zadarska županija u industriji ima dominantnu – prehrambenu industriju, odnosno proizvodnju hrane i pića. Tu u dijelu sezona može pomoći. No loše prilike u sektoru ribarstva, odnosno prerađivačke industrije vezane uz ribu kao, recimo Adriji, odnosno i dalje iskazivanje gubitaka u Maraski i sl. ne ulijeva velike nade.
Promet, graditeljstvo
Potom imamo na podjednakim udjelima u ukupnom gospodarstvu građavinarstvo i brodarstvo (pomorstvo), a vrte se od 10 do 12 posto. Onih 12 posto koji dominantno nosi Tankerska plovidba ugroženo je niskim vozarinama za tankere na svjetskom tržištu. No to u socijalnom pogledu ne bi trebalo ništa značiti jer će tvrtka koristiti rezerve i za pokriće troškova (računajući i plaće) kao i razvoja (gradnje novih brodova). No do pozitivnih pomaka u iskazu prihoda i rashoda neće doći već suprotno. Građevinarstvo u Zadarskoj županiji je “kvadratura kruga”. Naime, stanovi se ne prodaju ili slabo prodaju, ali se neprekidno grade, a nitko ne ide pod inkanat banaka niti stečaj, a bogme ni cijene ne padaju kao u ponosnoj metropoli. No diljem grada vidljivo je da će građevinari nastaviti graditi. Za zalihe. Što znači negativan račun? Nešto se nadaju iz naglog zatopljenja u približavanju EU u smislu prodaje stanova strancima za apartmane ili “drugi dom” (second home – kako oni vole kazati).
Turizam, poljoprivreda i statističke laži
 Turizam gledan izrazito konzervativnom metodom (tvrtke registrirane pod ovu djelatnost, što znači smještaj i hrana, i njihov iskaz prihoda i rashoda po završnim računima) ovdje je – simbolična djelatnost?! Naime, uzima oko sedam posto udjela u gospodarskim pokazateljima. Što je sve, na sreću, greška i laž. Turizam jedini definitivno jamči veći promet i ove godine i veći prihod od zadnje tri. Na kraju je poljoprivreda sa oko pet i ribarstvo s udjelom od tri-četiri posto u proizvodnom BDP-u ove županije. I to je, na sreću, pogreška i laž. Naime, obuhvaća tvrtke, ali ne registrira golemu masu prihoda i prometa “kućanstava”, a čiji plodovi dospijevaju na tržište. Uz tradicionalno jake (ozdravljene) tvrtke tipa Vigens, Vrana i sl. svjedoci smo stotina hektara novih nasada vinograda i maslinika, pa i voća, nešto manje i povrća, a oni ipak nađu put do pijace.
Dvije djelatnosti koje će sigurno imati rast prihoda su, dakle turizam, smještaj i prehrana, i proizvodnja hrane, ali je kod njih udjel neregistriranog prihoda i najveći i u statistici se najkonzervativnije i pogrešno registriraju. U prijevozu ne očekujemo spektakle, no nemojmo ipak sve svoditi na Tankersku plovidbu pa kažimo da i u zračnom, cestovnom i trajektnom prometu očekujemo veći porast. U graditeljstvu se nije nadati bitnijem oživljavanju, kao ni većini prerađivačke industrije, dok bi trgovina trebala imati blagodati od turizma, snažnijeg makar sezonskog zapošljavanja i slijevanja ljudi k moru općenito.
Bolje od prosjeka – kratkoročno
 U Hrvatskoj se većina slaže da će oporavak u ovoj godini biti iskazan, ali u simboličnim brojkama od jedan do 1,5 posto. Ima i pesimističnijih procjena. Dakle, ova godina trebala bi možda i jedva nadoknaditi pad i gubitak od lani, dakle 2010. kada smo pali za oko 1,5 posto. O nadoknađivanju pada iz 2009. godine od gotovo šest posto ne možemo još ni sanjati.
No djelatnosti kod kojih se očekuje oporavak u Zadarskoj su županiji znatno prisutnije nego u prosjeku zemlje, u sivoj ekonomiji i izrazitije. Nedvojbeno je moguće kazati da će privremeni sezonski oporavak Zadarske županije biti u najmanju ruku dvostruko snažniji od opće nacionalnog. No s ovakvom strukturom gospodarstva Zadarska županija čeka veće jesensko potonuće kad znatan dio prethodno spomenutih “kurentnih” utone u zimski san.
 


 OD ČEGA ŽIVIMO


Udjel djelatnosti u prihodima i rashodima
Trgovina – 30 do 33%
Prerađivačka industrija – 18 do 20 %
Građevinarstvo – 10 do 12 %
Promet i veze – 10 do 12 %
Turizam (smještaj i hrana) – 6-7 %
Poljoprivreda i ribarstvo – 5-6 %
Ostalo – 10 do 12%




 GDJE RADIMO?


Obrt – 10.500 do 13.000
Trgovina – 7.500 do 8.000
Industrija – 4.500 do 5.000
Javna uprava – 4.900 do 5.300
Građevinarstvo – 3.500 do 4.200
Obrazovanje 4.000 do 4.200
Promet i veze – 2.700 do 3.000
Poslovne usluge, nekretnine, posredovanje – 2.900
Zdravstvo 2.700
 Ostale društvene djelatnosti – 2.100
Financijsko poslovanje – 1.500
Turizam i ugostiteljstvo – 1.700
Opskrba (struja, voda, plin…) – 1.000
Poljoprivreda- 750
Ribarstvo – 600
Rudarstvo – 380