Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Identifikacijskim kartonima spriječit će se krivolov i šverc divljači

24.05.2011. 22:00
Identifikacijskim kartonima spriječit će se krivolov i šverc divljači


Napravljeno je više reda u organizaciji po našim lovnim jedinicama, smanjen je broj krivolova i krađa, dok su pritužbe pojedinaca državnom odvjetništvu i kriminalističkoj policiji odbačene, istaknuo je predsjednik Ante Jerak


U zgradi Hrvatske mladeži u Zadru zadarska Lovačka udruga “Diana”, koja gospodari lovištima površine 28.000 hektara i u čijim redovima u deset lovnih jedinica aktivno djeluje 590 lovaca, održala je godišnju izvještajnu skupštinu.
Obraćajući se na početku svojim kolegama lovcima predsjednik Ante Jerak je kazao da je realiziran zacrtani plan i program rada u prošloj godini.
– Napravljeno je više reda u organizaciji po našim lovnim jedinicama, smanjen je broj krivolova i krađa, dok su pritužbe pojedinaca državnom odvjetništvu i kriminalističkoj policiji odbačene jer se financije vode u skladu sa zakonskim normama, istaknuo je Jerak.
Pristupilo se gradnji dviju lovačkih kuća na lokacijama Velikog blata i Debeljaka, a uskoro kreću gradnje u Gorici, Zemuniku i Pridrazi. Poduzete su radnja oko utvrđivanja granica sa susjednim lovištima, ali za sada odgovorne službe nisu riješile problem.
– Nedopustivo je da se dio naših lovišta, primjerice Debeljak, nalazi u biogradskom lovištu, dio Škabrnje u benkovačkom lovištu ili pak da se Gornji Zemunik kompletno nalazi u lovištu Poličnik, kazao je Jerak.
Napokon odrediti granice
O budućem jednogodišnjem radu Lovačke udruge skupštinarima je govorio dopredsjednik Đuro Ivanović. On je istaknuo da će se još više poraditi na uzgoju i zaštiti divljači te provedbi svih oblika lovno-gospodarske osnove te intenzivirati suradnja sa KD “Dalmatinski pas” iz Zadra. Uz pomoć Povjerenstva za granice Zadarske županije, Lovačkog saveza iz Zadra i Hrvatskog lovačkog saveza iz Zagreba pokušat će se razriješiti gordijski čvor granica među lovištima. Nadalje, pristupit će se izradi identifikacijskih kartona za svakog člana “Diane”, kako bi se spriječio krivolov i šverc divljači, a udruga bi trebala useliti u nove prostore na Branimirovoj obali.
Izvješće o provedbi lovno-gospodarskih osnova u svim lovištima u 2010. i 2011. godini u nastavku je elaborirao tajnik Roko Pavić. U lovišta je unesena divljač (fazani i zečevi), prehrana za životinje, a odstrijeljeno je: 22 divlje svinje, 374 zeca, 638 fazana… Voditelj financija Zoran Puhalović iznio je da su prihodi iznosili 679.811 kuna, dok se ove godine očekuje 736.000 kuna, najviše od članarine, a ostatak od dresure, lova i utakmica pasa. Unatoč teškoj financijskoj situaciji poslovalo se pozitivno, s plusom od 21.000 kuna.
Završava li sjeme za divljač u peradarniku?
U raspravi koja je slijedila Branko Šare, predsjednik KD “Dalmatinski pas”, rekao je da su oni vlasnicima na čijoj su se zemlji održavale utakmice pasa podijelili 1.100 kilograma umjetnog gnojiva te da su sve bazene primjereno ogradili zbog sigurnosti pasa i njihovih vodiča. Armando Marin iz Lovne jedinice Blatski Gaj založio se da svi oni koji na vrijeme ne plate članarinu trebaju plaćati penale. Vinko Gulan iz L.J. Galovac je tražio da se u proračunu više novca usmjeri u nabavu i puštanje divljači u lovišta. Toni Gulan iz Galovca je rekao da se mora više voditi računa o raspodjeli sjemena i hrane za divljač jer niti petina se ne zasije. Ostatak pojedinci zlorabe ili pak daju svojoj peradi, kazao je.
Najoštrije je reagirao Mladen Sikirić iz L. J. Križ – Bibinje. On je rekao da se njihova lovna jedinica zalaže da se od članarine koju plaćaju lovci godišnje u iznosu od tisuću kuna, tristo kuna od svakog usmjeri u matične lovne jedinice za nabavu divljači, dodajući da vodstvo “Diane” ne gospodari Udrugom, već svaka lovna jedinica pojedinačno, što nikako nije dobro, rekao je Sikirić te je zatražio da mu se na uvid dade temeljito financijsko izvješće.
– Što se tiče članarine, gospodine Sikiriću, vi biste trebali znati kako našu lovačku udrugu svaki njezin lovac godišnje stoji oko 1.300 kuna. Za one članove koji ne plaćaju članarinu Izvršni će odbor odlučiti što dalje, a kad je u pitanju sjeme i hrana za divljač tu nema nikakvih zakulisnih radnji jer se u “Diani” sve radi javno i transparentno, utvrdio je predsjednik Jerak, pozvavši na kraju sve lovce na jedinstvo.
 


 GODIŠNJA ČLANARINA 1.000 KUNA




Izvršni odbor je odlučio da 40 posto sredstava od prihoda ostvarenih u lovnom turizmu i dresure pasa ostane lovištu i lovnim jedinicama gdje su se ta sredstva zaradila, dok će ostalih 60 posto biti usmjereno za nabavu divljači, kupnju repromaterijala i slično.
 Usvojen je prijedlog po kojem će ubuduće svaki lovac godišnje društvu plaćati članarinu od 1.000 kuna, a zaslužni članovi 500 kuna. Oni koji ne budu plaćali, jednostavno će biti brisani.


 USPJEŠNE HAJKE


Hajke su odrađene više nego dobro i u svih pet lovišta odstrijeljena je veća količina predatora – 73 grla lisica, 41 čagalj, 39 jazavaca, 109 kuna, 254 vrane, 102 svrake i 29 tvorova, istaknuo je Jerak.


 OBITELJI STRADALOG LOVOČUVARA DUŽNI 100.000 KUNA


Veliki uteg društvu je sudski spor koji društvo vodi s odvjetnicima obitelji pokojnog lovočuvara Vladimira Rončevića, koji se 1995. godine ustrijelio pod još nerazjašnjenim okolnostima.
– Naša je udruga odmah nakon smrti osnovala zakladu za pomoć pokojnikove dvoje djece i supruge. Djeci još i sada mjesečno plaćamo 700 kuna, a sve smo poduzeli da supruga dobije primjerenu mirovinu, u čemu smo uspjeli. No supruga je protiv nas podignula optužni zahtjev za nadoknadu štete i obeštećenje i Županijski sud je donio odluku da smo joj dužni sa sudskim troškovima isplatiti oko 700.000 kuna. Mi smo lani uplatili 100.000 kuna te još toliko ove godine, no žalili smo se Ustavnom sudu i očekujemo rasplet ovog problema zbog kojeg lanjske godine “Diana” umalo nije dospjela u stečaj, rekao je Jerak.