Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mađarska podignula optužnicu protiv Čačića

24.05.2011. 22:00
Mađarska podignula optužnicu protiv Čačića


Državno odvjetništvo županijskog središta Kaposvara u Mađarskoj podiglo je jučer otpužnicu protiv predsjednika HNS-a Radimira Čačića zbog izazivanja automobilske nesreće 8. siječnja 2010. na autocesti M7 u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe. Tu je informaciju mađarskoj nacionalnoj novinskoj agenciji MTI potvrdilo samo odvjetništvo koje je optužnicu protiv predsjednika HNS-a podnijelo Općinskome sudu u Makou u jugoistočnoj Mađarskoj.
U nesreći su poginule dvije osobe, treća je teže ozlijeđena, dok je četvrta zadobila lakše ozljede. Policija je uviđajem utvrdila da Čačić, koji je vozio iz smjera Nagykanizse za Budimpeštu, nije brzinu prilagodio vidljivosti na cesti, te nije uočio vozilo koje se sporo kretalo pred njim i u njega udario. Jedan je putnik umro dan nakon nesreće, a starija žena podlegla je ozljedama nekoliko dana kasnije. Čačić je napustio Mađarsku dan nakon nesreće pošto je položio jamčevinu, piše MTI. Sam Čačić se jučer oglasio priopćenjem u kojem ponavlja da će se i dalje odazivati svim pozivima mađarskog pravosuđa.
– Poznato je da je prije nekoliko dana policija Republike Mađarske završila istragu prometne nesreće u kojoj sam sudjelovao na autocesti prema Budimpešti 8. siječnja 2010. godine, a u kojoj su nažalost smrtno stradale dvije osobe. Sljedeći korak u ovom pravnom postupku bilo je podizanje optužnice protiv mene od strane Državnog odvjetništva Republike Mađarske, a koliko sam upoznat danas se to i dogodilo. Kao i uvijek do sada i dalje ću se odazivati svim pozivima mađarskih službenih organa i učestvovati u svim nadolazećim proceduralnim radnjama vezanim uz ovaj slučaj, a ovim putem bih još jednom izrazio sućut obitelji poginulih, rekao je Čačić.
Ovaj proces, sigurno će utjecati i na događanja na političkoj pozornici. Sam je Čačić više puta izjavljivao da će se iz politike povući ako mu sud izrekne bezuvjetnu kaznu zatvora. On se nakratko povukao iz aktivne politike u razdoblju od nekoliko mjeseci nakon nesreće. Čačić bi pobijedi li oporba na izborima trebao preuzeti jedno od visokih mjesta u budućoj Vladi u resoru gospodarstva.