Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Novi uzlet Aerodroma

24.05.2011. 22:00
Novi uzlet Aerodroma


Za sebe, na sreću, mogu reći da živim isključivo od glazbe, dok novi bendovi, nažalost, teško preživljavaju, za što je krivo naše tržište i sredina, ističe Pađen
Kad se prisjetimo nekih boljih dana hrvatske glazbe te Novog vala, teško je zaobići legendarnog Juricu Pađena i njegov sastav Aerodrom. Neki zlobnici će reći da je vrhunac Aerodroma bio i ostao u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, međutim imali smo prilike uvjeriti se da to nije ni približno točno. Sa zadnjim albumom “Rock @ Roll” iz 2007. godine te nadolazećim “Taktika noja”, koji bi se na tržištu trebao pojaviti do kraja godine, Aerodrom, kao i dobro vino, s godinama postaje sve kvalitetniji i ujedno privrženiji starom zvuku u modernoj izvedbi.
 Pađen i Aerodrom bili su i ostali “buntovnici”, koji osim ljubavnih priča inspiraciju crpe iz svakodnevnih situacija, gdje malog čovjeka često ugnjetavaju država i ostali moćnici. Upravo je takva tematika novog singla “Loše volje”, koji se trenutačno vrti po svim radiopostajama u Hrvatskoj. No, da bi se lakše shvatila ideologija benda, potrebno je prikazati bogatu povijest Aerodroma.
Na zamahu Novog vala
Nakon odlaska iz Parnog valjka 1978. godine, Pađen osniva rock sastav Aerodrom. Osim njega sastav još čine Zlatan Živković (vokal), Remo Cartagine (bas gitara), Mladen Krajnik (klavijature) i Paolo Sfeci (bubnjevi). Članom je trebao postati i tada nepoznati Jura Stublić, ali sastavu nije odgovarao njegov specifični duboki glas. Svojim prvijencem “Kad misli mi vrludaju” iz 1979. godine uspijevaju pridobiti tek određeni krug publike. Nakon toga sastav napušta Paolo Sfeci i odlazi u Parni valjak, a umjesto njega u Aerodrom na bubnjeve dolazi Branko Knežević. Sljedeći album koji izdaju 1981. godine zove se “Tango Bango”, a 1982. “Obične ljubavne pjesme”. Po povratku iz vojske Pađen i Cartagine sviraju po klubovima, a u proljeće 1984. godine njih dvojica sviraju na turneji kao članovi sastava Azra. Snimaju još nekoliko albuma, Pađen krajem osamdesetih i početkom devedesetih s Cartagineom i Borisom Lajnerom na bubnjevima još nekoliko puta nastupa pod imenom Aerodrom, ali bez većeg uspjeha.
Nakon prestanka s radom Aerodroma, Pađen nanovo svira s Azrom i s njima 1987. godine snima album “Između krajnosti”, a poslije toga postaje član Johnnyjeva “Sevdah Shutle Banda”. Pađen nakon raspada sastava 1990. godine snima skladbu “Tko to tamo gine”, koja se nalazi na kompilacijskom albumu Moja Domovina iz 1991. godine. Tijekom Domovinskog rata Pađen se priključuje hrvatskim glazbenicima koji sviraju po ratištima i sudjeluje u skladbi “Bili cvitak” Jure Stublića, koja se nalazi na albumu “Hrana za golubove”. Po završetku Domovinskog rata Pađen osniva sastav pod imenom “Pađen Band” i s njima snima nekoliko albuma. Nedugo nakon albuma “Rock @ Roll”, sastavu se priključuju na gitari Ivan Havidić te na bubnjevima naš talentirani zadarski bubnjar Damir Medić (član zadarskih bendova Sketch, Nomad, Branko?, Rewolti). Uskoro slijedi nastup u zagrebačkoj Tvornici, gdje Aerodrom promovira live CD “Hitovi i legende”, na kojem se nalaze svi veliki hitovi osamdesetih te najveći hitovi Aerodroma.
Taktika noja
 Nedavno smo ih imali prilike vidjeti na probi u prostorijama Croatia recordsa, gdje su radili na novom materijalu za nadolazeći album “Taktika noja”. Ulazeći u kompleks nekad velike diskografske kuće Croatia records, iznad porte nas je dočekao ironičan reklamni natpis za pogrebno poduzeće. To nas je odmah asociralo na trenutačno stanje hrvatske scene, koja doslovno izgleda poput mrtvaca u lijesu. Sva ironija i nezadovoljstvo ubrzo su nestali kad smo čuli prve taktove ove izvrsne četvorke. Zatekli smo ih upravo u vrijeme kad su usavršavali detalje oko novih pjesama, koje će sudeći po viđenom mnoge iznenaditi.
– Nakon odličnog koncerta na Špancirfestu, dočeka Nove godine u Dubrovniku te nastupa u Beogradu pred sto tisuća ljudi, odlučili smo se posvetiti radu na novom materijalu. Rezultat je singl “Loše volje”, koji se upravo vrti po hrvatskim radiopostajama. Ostatak materijala će se naći na albumu “Taktika noja”, koji će biti zgotovljen do kraja godine. Kroz to razdoblje planiramo izbaciti još nekoliko singlova te odraditi ugovorene nastupe, poput nastupa na ovogodišnjem Banja Luka Rock open festivalu. Za sebe, na sreću, mogu reći da živim isključivo od glazbe, jer sam napisao ili sudjelovao na pjesmama koje se i dan danas vrte po Balkanu i šire. Novi bendovi, nažalost, teško preživljavaju, za što je krivo naše tržište i sredina. Nadam se da će se ta situacija u skoroj budućnosti promijeniti, jer smatram da imamo dosta kvalitetnih sastava koji imaju puno toga za reći, govori Pađen.
Nesumnjivo, stanje na sceni je neusporedivo s nekadašnjim, ali bar postoje bendovi poput Aerodroma koji mladim nadama mogu služiti kao primjer, bar što se glazbe tiče. Aerodrom trenutačno, po mom mišljenju, gledamo u najboljem sastavu u zadnjih deset godina, u što će se uvjeriti svi posjetitelji njihovih nadolazećih koncerata. Ako se pokaže određeni interes, postoji nada da ih vidimo i u našem gradu.