Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Novi vidikovac i brošura o prošlosti i sadašnjosti Privlake

24.05.2011. 22:00
Novi vidikovac i brošura o prošlosti i sadašnjosti Privlake


U 10.000 primjeraka tiskana je nova brošura u kojoj je slikom i riječju tekstopisca Ante Kolanovića opisana prošlost i sadašnjost Privlake na hrvatskom i na još tri strana jezika, njemačkom, engleskom i talijanskom. Izrađena su i dva nova suvenira i to crkvica sv. Vida i čuveni privlački bunar Sokolar


Turistički djelatnici općine Privlaka ovih su dana dodatno mobilizirani na raznim poslovima kako bi Privlaka što spremnije dočekala početak ovogodišnje turističke sezone. Ona bi po predviđanjima mogla za 10 do 15 posto biti uspješnija negoli lanjska, za vrijeme koje je ostvareno 278.000 turističkih noćenja 30-ak tisuća uglavnom stranih turista.
Obala, šetnice, plaže
Od novca zarađenog prošle godine najviše se ulaže u infrastrukturu, to jest izgradnju obale i šetnica, uređenje i čišćenje plaža i kupališta u Selu, Jazu, Punti, Loznici, Sebačevu, Mletku, Solinama, Škrapavcu, Sabunikama, Livadicama te drugima kao i njima prilaznih puteva. Tamponiraju se još preostali dijelovi biciklističkih staza, koje su dio projekta u kojem pored Privlake sudjeluju još Grad Nin te susjedne Općine Vir i Vrsi. Za hortikulturno uređenje u režiji TZ-a podijeljene su određene količine sezonskog cvijeća vlasnicima vrtova, okućnica i balkona, dok će se ovih dana na tom tragu još podijeliti između 500 i 700 sadnica. Znatna sredstva isto tako su se usmjerila u razne promidžbene aktivnosti. Osvježena je web stranica na Internetu, obavlja se oglašavanje turističkih sadržaja na različitim domaćim i stranim portalima i časopisima, tiskana je nova brošura u kojoj je slikom i riječju tekstopisca Ante Kolanovića opisana prošlost i sadašnjost Privlake na hrvatskom i na još tri strana jezika, njemačkom, engleskom i talijanskom, u količini od 10.000 primjeraka za što je iz blagajne TZ-a izdvojeno 22.000 kuna. Nadalje, izrađena su dva nova suvenira i to crkvica sv. Vida i čuveni privlački bunar Sokolar. Oni se već u suvenirnicama, turističkim agencijama i domaćim tipiziranim prodavaonicama gostima nude po izuzetno povoljnim cijenama.
– U svim našim nastojanjima da se maksimalno pripremimo za što bolji prihvat gostiju imamo nesebičnu pomoć vodstva naše općine s načelnikom Ivom Surićem, koji je ujedno i predsjednik TZ-a Privlaka, djelatnika općinskog Komunalnog poduzeća Artić i njegova direktora Borisa Glavana te naših brojnih turističkih djelatnika, kao i vlasnika brojnih tvrtki čija je aktivnost usko vezana uz turizam. Premda sa svima u Privlaci dobro surađujemo, ja bih ovom prilikom ipak istaknula suradnju s Udrugom vlasnika nekretnina Turističkog naselja Sabunike i njezinim predsjednikom Stipom Jurišićem, kaže direktorica Ureda TZ-a Iva Zorić, dodajući da su u zadnjih par godina jednostavno preporodili to naselje i tamošnju plažu.
Spor oko kampa
– Potvrda tome je i ovih dana izgrađeni vidikovac koji je podignut u režiji TZ-a i Općine Privlaka u vrijednosti od 60.000 kuna, a s kojeg ‘puca’ prekrasan pogled na more i uvijek očaravajući Velebit, kaže Zorić, najavljujući kako će se idućih dana u dogovoru s nekolicinom privlačkih ronilaca pristupiti čišćenju podmorja, što je isto tako u prezentaciji turizma jako bitno.
Što se tiče posljednjih burnih događanja vezanih za poznati privlački Kamp “Maritim” i spor koji je nastao oko njegova otvaranja i daljnjeg rada, prije svega zbog visine najma, na relaciji dosadašnjeg koncesionara Nijemca Helmuta Petermaera i njegova izvornog vlasnika privlačke Poljoprivredne zadruge, direktorica Zorić je bila rezolutna.
– Do nas svaki dan dopiru neke nove informacije o načinu rješavanja tog za nas važnog problema. Moram kazati da je za nas u TZ-u, a vjerujem i široj privlačkoj javnosti, pogotovo onoj turističkoj, osnovni cilj da kamp bude otvoren i da radi kao i dosadašnjih 13 godina. Tko će njime upravljati, nama je u ovom trenutku manje važno. Ja moram reći i to da je ‘Maritim’ lanjske godine prijavio 5.000 mahom stranih gostiju. Oni su ostvarili 41.000 turističkih noćenja, a sve je rezultiralo njihovom uplatom u blagajnu TZ-a 220.000 kuna. To nisu neznatna sredstva kad se zna da nam je itekako važan svaki gost i svaka zarađena kuna. Vjerujem da će se i u pitanju koncesije, koje je, nažalost, dospjelo do suda, uskoro naći pravično rješenje, zaključuje direktorica TZ-a Privlaka Iva Zorić.