Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Odlazak u vrtić teško razdoblje za dijete

24.05.2011. 22:00
Odlazak u vrtić teško razdoblje za dijete


Postoje situacije kada dijete izvrsno prihvati vrtić i dobro se prilagodi na novu sredinu, a onda se svi spomenuti simptomi jave nakon deset dana. Dijete odbija jelo, javljaju se teškoče pri uspavljivanju te ima nemiran sam i plačljiv je. Također, dolazi do regresije u ponašanju. Dijete koje prohodalo opet pripjegava puzanju ili ono koje se ostavilo pelena ponovno obavlja nuždu u gaćice, navela je Perić


Udruga Izvor u utorak je priredila predavanje na temu pripreme djeteta za vrtić i školu koje je vodila Vedrana Perić, članica Udruge. Perić je istaknula da prije odlaska u školu, za dijete prolazi još teško razdoblje obilježeno polaskom u jaslice, odnosno vrtić.
– Polazak u jaslice ili vrtić donosi novine na koje se treba naviknuti. To je velika promjena u djetetovu životu. Prije svega dijete se treba naviknuti na novu sredinu. Nime, više nije u svojoj obitelji koja mu daju svu sigurnost. To je za dijete prvo odvajanje od roditelja, a osobito majke, potom susjeda, djeda i bake koji su ga znali pričuvati. Ujedno, vrijeme provedeno u jaslicama ili u vrtiću je prvo odvajanje djeteta od roditelja na duže vrijeme, istaknula je Perić.
Na djetetu je da se navikne na novu sredinu, upozna odgajatelje te stekne nove prijatelje. Često roditelji postavljaju pitanje kad je pravo vrijeme dijete poslati u jaslice ili u vrtić. Većina se roditelja odluče na taj potez kad im završi porođajni dopust na poslu.
– Praksa kazuje da što je dijete mlađe to je odvajanje teže. Lakše se prilagođavaju starija djeca u dobi od tri do četiri godine, kazuje Perić.
Lakoća prilagođavanja ovisi o nekoliko čimbenika. To su zdravtsveno stanje djeteta. Naime, što je ono sklonije bolestima, to će odvajanje ići teže. Individualne osobine djeteta, stupanj njegova razvoja, dosadašnji kontakti s većim brojem odraslih i djece utjecat će na prilagođavanja djeteta na novu sredinu vrtića.
Moguće reakcije djeteta na odvajanje od roditelja su otvoreno negodovanje i plač.
– Postoje situacije kada dijete izvrsno prihvati vrtić i dobro se prilagodi na novu sredinu, a onda se svi spomenuti simptomi jave nakon deset dana. Dijete odbija jelo, javljaju se teškoče pri uspavljivanju te ima nemiran sam i plačljiv je. Također, dolazi do regresije u ponašanju. Dijete koje prohodalo opet pripjegava puzanju ili ono koje se ostavilo pelena ponovno obavlja nuždu u gaćice, navela je Perić.
Razina prilagodbe djeteta na jaslice ili vrtić može biti kratka te traje od 10 do 15 dana. Prilagodba srednje težine traje do tri, dok teška može potrajati od dva do šest mjeseci.
Perić je dala odgovor na pitanje kako pripremiti dijete na novu sredinu vrtića.
– Prilagodite ritam djetetova života u obitelji onomu koji će živjeti u jaslicama ili vrtiću. Češće razgovarajte s njim o polasku u vrtić na pozitivan način. Kazujte mu da je vrtić mjesto gdje ima puno igračaka i djece, a ne kao o mjestu gdje će ga dovesti u red, ističe Perić. Nadalje, predavačica je savjetovala roditelje da osamostale dijete u oblačenju, svlačenju i održavanju higijene.
– Poželjno je da dijete sa sobom u vrtić ponese dragu igračku ili neki predmet koji će mu pružiti osjećaj sigurnosti. Svakako izbjegavajte navikavanje djeteta na nove oblike ponašanja kao što su odvikavanje od dude ili pelene. Ako se dijete nije odviknulo od pelene prije odlaska u vrtić, nemojte to forsirati odlaskom u vrtić, napominje predavačica.
Jedna od grešaka roditelja kako bi išli “linijom manjeg otpora” je da čekaju da se dijete zaigra te bez pozdrava napuste vrtić.
– Uvijek se javite djetetu bez obzira jeste ili ga ostavili u vrtiću ili kod djeda i bake. Na taj način, ono će shvatiti da će se roditelji vratiti po njega, a istovremeno razvija mu se osjećaj sigurnosti, dodaje Perić.
Na rastanku, savjetovala je Perić, važno je da roditelj ne dramatizira te da u svoje postupke ne bude nesiguran. Po povratku iz vrtića važno je više vremena provoditi s roditeljioma kako bi se nadomjestilo izgubljeno vrijeme.
Polazak u školu dio djece i roditelja dočekuje s uzbuđenjem i nestrpljenjem, a dio sa strahom jer je polazak u školu nova prekretnica i nepoznanica.
– Roditelji se često boje kako će se njihovo razigrano dijete snaći u novoj sredini. Dolaskom u školu, dijete često gubi društvo iz vrtića. Važno je poticati dijete da opisuje događaje, slike i doživljaje. Razgovarajte s njim. Slušajte svoje dijete dok priča, učite ga da je normalno da ponekad pobijedi, a ponekad ne. Svatko ima sposobnost za nešto, navodi Perić.
Nadalje Perić je savjetovala roditelje da pričaju o pojavama u prirodi, o godišnjim dobima te zajedno proučavaju sat i kalendar. No, zna se dogoditi da roditelj dijete krivo nauči spomenute stvari te se mora u školi ispravljati.