Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Odvojiti dilere i korisnike lakih droga

24.05.2011. 22:00
Odvojiti dilere i korisnike lakih droga


Radna skupina je trebala javnosti najprije pojasniti da se ne radi ni o kakvoj legalizaciji droga niti itko ima bilo kakvo pozitivno mišljenje o drogi. Nego, zakon je nepravedan i ja sam za dekriminalizaciju lakih droga jer ne smije se “tranirati strogoća” na mladima, kazala je Vesna Sabolić


Iako je već u nekoliko navrata najavljivana mogućnost izmjena Kaznenog zakona prema kojem bi se posjedovanje manjih količina droga kažnjavalo samo kao prekršaj, premijerka je ovih dana izjavila da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo ne prihvatiti takve prijedloge. Riječ je, naime, o rješenju radne skupine za izradu novog kaznenog zakona o potrebi dekriminalizacije posjedovanja lakih droga, a koje je odbijeno uz premijerkino objašnjenje da zakoni ne razlikuju lake i teške droge upravo zato što su sve droge opasne, posebno za mlade ljude i obitelji, te da stoga tu razliku ne želi praviti ni njezina stranka.
Dekriminalizacija, ali ne legalizacija
Ovu su odluku komentirali i predstavnici zadarskih političkih stranaka, mahom se složivši da nisu za legalizaciju, ali jesu za dekriminalizaciju lakih droga.
Zvonimir Vrančić (HDZ), mišljenja je da je potrebno pronaći zakonska rješenja koja će odvojiti kriminalce, narko dilere, od onih koji za vlastite potrebe koriste lake droge.
– Najprije moram naglasiti da smo svi mi protiv upotrebe droga, bilo teških ili lakih, i mislim da se svi oni koji predlažu bilo kakva zakonska rješenja na tom području protive legalizaciji droga. Protivimo se svim ovisnostima, jer svaka ovisnost uništava pojedinca, uništava obitelji i društvo u cjelini. Ali mišljenja sam da treba pronaći zakonska rješenja kojima će se odvojiti sudsko procesuiranje kriminalaca od procesuiranja onih koji su “zalutali” u neku ovisnost. U takve osobe društvo treba uložiti neke druge napore i na taj način im pomoći, pojasnio je Vrančić, istaknuvši da očekuje da se po tom pitanju dade riječ pravnoj struci koja, svakako, može iznaći najbolja rješenja.
Kako je istaknula Ingrid Antičević-Marinović (SDP), njihova je stranka svojevremeno predvidjela rješenje ove situacije, odnosno predložila da za osobnu upotrebu lakih droga uslijedi prekršajna, a ne kaznena prijava te da se osoba uputi na liječenje od ovisnosti, dok bi se kazneni postupak vodio tek ako prekršitelj ne poštuje navedene odgovornosti.
Predizborna promocija?
– Kada je riječ o osobnoj upotrebi lakih droga, radi se uglavnom o mladim osobama koje su žrtve narko bosova i potrebno ih je zaštiti. Osim toga, na taj način bismo ih sačuvali kao svjedoke koji bi nas doveli do vrha narko piramide. Ovo Vladino odbijanje prijedloga izmjene Kaznenog zakona je samo njihov način da pokažu da se oni protive upotrebi droga, kao da netko drugi podržava drogu. Da je to što ova vlast našu mladež stavlja u zatvore potpuno pogrešno, dokazuju pretrpani zatvori koji nisu rezultirali smanjenjem zloupotrebe opojnih droga, istaknula je Antičević-Marinović, naglasivši da je suvišno uopće raspravljati o tome je li droga opasna, nego treba pronaći rješenje da se te mlade osobe tretiraju na drugačiji način.
– Kada se takve osobe zatvore, one šute i time se ne rješava ništa, a svojim načinom rada Vlada blokira daljnji proces. Znamo da je i struka rekla svoje, jer pravosuđe je predložilo da se posjedovanje manjih količina droga kažnjava samo kao prekršaj, što bi značilo rasterećenje kaznenog zakonodavstva, kazala je Antičević-Marinović.
Da svojom posljednjom izjavom kako ne prihvaća izmjene Kaznenog zakona Vlada samo želi privući birače, istaknula je Vesna Sabolić (HNS), dodavši i to da se radna skupina za izmjenu tog zakona nije potrudila javnosti objasniti o čemu se točno radi.
– Radna skupina je trebala javnosti najprije pojasniti da se ne radi ni o kakvoj legalizaciji droga niti itko ima bilo kakvo pozitivno mišljenje o drogi. Nego, zakon je nepravedan i ja sam za dekriminalizaciju lakih droga, jer ne smije se ‘trenirati strogoća’ na mladima. Ja sam za to da trebamo zauzeti jasan stav i osigurati sredstva za iskorjenjivanjem zloupotrebe droge i da sve ove rasprave ne smiju biti samo dio Vladine predizborne promocije, kazala je Sabolić, istaknuvši da je droga pošast suvremenog svijeta na koju treba odgovoriti suvremenim metodama bez bilo kakvih predrasuda.