Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Peritonejska dijaliza – mogućnosti i izazovi

24.05.2011. 22:00
Peritonejska dijaliza – mogućnosti i izazovi


Organizator nefrološkog simpozija je Opća bolnica Zadar, koja ovim stručnim skupom ujedno i obilježava desetu godišnjicu primjene liječenja peritonejskom dijalizom


“Peritonejska dijaliza – mogućnosti i izazovi” naziv je nefrološkog simpozija, koji se u subotu održava u zadarskom hotelu Kolovare. Organizator nefrološkog simpozija je Opća bolnica Zadar, koja ovim stručnim skupom ujedno i obilježava desetu godišnjicu primjene liječenja peritonejskom dijalizom.
Na čelu organizacijskog odbora je dr. Dario Nakić, koji pojašnjava da je peritonejska dijaliza metoda dijalize koja se odvija unutar tijela korištenjem bolesnikove peritonejske membrane kao filtera. Uvođenjem peritonejske dijalize, koja se izvodi kod kuće, doprinijelo se mogućnosti izbora i kvalitetnijem načinu života bolesnicima s terminalnim zatajenjem funkcije bubrega.
– Danas, kad je zahvaljujući dostignućima suvremene medicine, boljom edukacijom i suradnjom bolesnika, započinjanje liječenja dijalizom pomaknuto u stariju životnu dob, pred nama stoje novi izazovi. Riječ je o izazovima u liječenju peritonejskom dijalizom, kao i cjelovitom pristupu liječenja bolesnika s terminalnim zatajenjem funkcije bubrega, kaže dr. Nakić, dodajući da će upravo navedene teme detaljnije biti obrađene tijekom stručnih predavanja koja će se održati tijekom nefrološkog simpozija.
U sklopu nefrološkog simpozija u hotelu Kolovare bit će održano osam predavanja, između kojih svakako treba istaknuti ono dr. Dragana Klarića, zadarskog nefrologa. Njegovo predavanje nosi naziv “Deset godina liječenja peritonejskom dijalizom u Općoj bolnici Zadar”. Među predavačima je i ravnatelj zadarske Opće bolnice dr. Dario Nakić, također nefrolog, koji će govoriti o kvaliteti života bolesnika liječenih peritonejskom dijalizom.
Nakon stručnih predavanja sudionici nefrološkog simpozija, koji će biti smješteni u hotelu Kolovare, razgledavat će Zadar uz pratnju vodiča, a planiran je i posjet Muzeju antičkog stakla.