Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Predstavnici udruga žale se na nestručnost novinara

24.05.2011. 22:00
Predstavnici udruga žale se na nestručnost novinara


Odnosi s javnošću bila je tema današnje radionice koju je za za predstavnike neprofitnih organizacija organizirala udruga “Mi” iz Splita. Novinarka Dana Jurman pokušala je okupljenima u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predstaviti osnovne zakonitosti i definicije pojma odnosi s javnošću.
No vrlo brzo radionica se pretvorila u polemičku raspravu o stanju u medijima u Hrvatskoj. Odnosi s javnošću, naglasila je Dana Jurman, moraju biti dvosmjeran proces i za razliku od marketinga, potpuno besplatan. Između ostalog, članovima neprofitnih organizacija je preporučeno da svoje presice organiziraju isključivo u vremenu od 10 do 13 sati i da ne traju duže od 20 minuta. Pola presice trebala bi biti prezentacija teme, a pola odgovori na postavljena pitanja. Preporučeno im je i da se služe trikovima kao što su organiziranje konferencija izvan prostorija udruga, npr. na mjestima koje se dotiče naslovna tema konferencije.
Predstavnici udruga najviše su se žalili na nestručnost hrvatskih novinara i vrlo čestu pojavu da se poruka koja se želi plasirati javnosti izgubi negdje u “eteru”. Dana Jurman je u svojoj ocjeni stanja u medijima rekla kako se od medija ne mogu očekivati veće stvari dok honorarci na Hrvatskom radiju za jednu reportažu dobivaju 25 kuna. No u svom izlaganju, Mladen Masar iz Gradske knjižnice Zadar je rekao da se pred medijima, osobito pred TV kamerama, na nestručno pitanje odgovara kao u srednjoj školi, onim što znaš, a ne onim što ne znaš. Potkrjepu da honorarci drže hrvatske medije Jurmanova vidi u nedavnom štrajku u Večernjem listu gdje su novine nastavile svakodnevno izlaziti baš zahvaljujući doprinosu honoraraca, dok su se njihovi stalno zaposleni kolege borili za veći iznos toplog obroka.