Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Priznali ili ne, Zadar je ispao u niži rang

24.05.2011. 22:00
Priznali ili ne, Zadar je ispao u niži rang


U klubu su se, izgleda, svi pomirili s činjenicom da će Zadar sljedeće sezone igrati samo A-1 ligu, premda u izjavama još uvijek ostavljaju minimalnu nadu u pozivnicu za regionalnu ligu. No, to je doista malo vjerojatno


Sezona je za košarkaše Zadra završila već 21. svibnja, mnogo ranije nego prethodnih godina. Prošla je, primjerice, okončana tek 10. lipnja, a ona prije toga 5. lipnja. U svakom slučaju, Zadrani nisu navikli ostati bez košarkaških utakmica u svom gradu već u petom mjesecu. No i to je očito specifičnost ove sezone u kojoj se, malo tko se neće složiti, dotaklo dno. I u rezultatskom smislu, ispadanjem iz Jadranske lige, a o financijskom da i ne govorimo. Pod pretpostavkom da gore ne može, za očekivati je da će sljedeća sezona biti kudikamo mirnija, barem što se tiče uvjeta za rad prve momčadi. Jer ovoliko trenerskih i igračkih promjena, koliko ih je bilo proteklih, a naročito ove sezone, ne mogu voditi ničem dobrom.
Nije bez razloga Josip Grdović nakon posljednje utakmice sezone u Zagrebu kazao da će osnovni uvjet njegova ostanka biti financijska stabilnost. Pojasnio je da to ne znači da očekuje veliki proračun i zvučna pojačanja, nego prvenstveno da ugovori igrača budu poštivani u razumnim rokovima. Jer Zadar se više ne bi smio dovesti u situaciju da mu tijekom sezone bilo koji igrač može otići u bilo kojem trenutku, zato što obveze prema njemu nisu redovito ispunjene. Primjerice, da je tako bilo ove sezone, možda bi priča s Mirom Bilanom završila drugačije pa se Zadrani danas ne bi pitali tko će im na jesen biti prvi centar.
Niži rang
A kada je riječ o sastavu s kojim će Zadar krenuti u sljedeću sezonu mnogo je nepoznanica. Naravno, nitko ne tvrdi da se već sada mora sve znati, no u normalnim sredinama, a Zadar teži tome da jednoga dana (ponovno) postane normalan klub, igračka križaljka za sljedeću počinje se slagati već krajem tekuće sezone.
Preciznije, prvo bi se trebalo znati tko će voditi momčad sljedeće sezone, te na koje igrače iz aktualnog sastava trener može računati i u budućnosti. I onda se kreće u potragu za pojačanjima na onim pozicijama gdje je to potrebno. Baš je to bio jedan od problema u pripremama za proteklu sezonu. Priča oko ostanka/odlaska nekih igrača previše se odužila, onda se dosta dugo tragalo i za pojačanjima, a na sve je to najviše utjecala činjenica da se nije znalo s kolikim se točno budžetom raspolaže. I to je nešto što će svakako trebati ispraviti sljedeće sezone.
Uprava kluba morat će treneru i sportskom direktoru reći točno s kolikim budžetom za prvu momčad raspolažu. Naravno da to neće biti moguće već sada, no prve odgovore trebao bi dati skorašnji sastanak Uprave i stručnog stožera. I u klubu su se, izgleda, svi pomirili s činjenicom da će Zadar sljedeće sezone igrati samo A-1 ligu, premda u izjavama još uvijek ostavljaju minimalnu nadu u pozivnicu za regionalnu ligu. No, to je doista malo vjerojatno. Dakle, protivnici Zadra će od jeseni, umjesto najboljih momčadi iz regije biti Split, Borik, Alkar, Zabok, Dubrovnik, Svjetlost Brod, Kvarner, Darda, Prigorje Financije Križevci i Jolly Šibenik.
Manje utakmica
U takvim okolnostima, jasno, slaganje momčadi bit će bitno drugačije. Prije svega jer će teško biti zadržati neke igrače, koji su kvaliteta više od A-1 lige i sigurno će imati boljih ponuda, kako u financijskom smislu, tako i što se tiče sportskog izazova. U A-1 ligi Zadar će odigrati 20 utakmica u ritmu jedna tjedno, s tim da će dva kola biti slobodan jer je neparan broj klubova, a to je velika razlika u odnosu na 26 utakmica u Jadranskoj ligi, plus 12 u Eurochallenge kupu, koliko ih je imao ove sezone, ne računajući Kup Krešimira Ćosića i Ligu za prvaka. Osim toga, A-1 je kvalitativno jako daleko od Jadranske lige i stoga je mnogo manje primamljiva kako za strane tako i za kvalitetnije domaće igrače. I sam trener Zadra je, svjestan te činjenice, više puta istaknuo da će se morati okrenuti vlastitim snagama, prvenstveno mladim igračima. Ipak, želi li se ekspresno vratiti u regionalnu ligu, Zadar će morati složiti momčad koja će, ne samo lakoćom osvojiti prvo mjesto u A-1 ligi, nego i kasnije u Ligi za prvaka ravnopravno parirati zagrebačkom trojcu. Na primjeru Splita ove sezone vidjelo se da za to nisu dovoljni samo mladi igrači, uz nekoliko iskusnijih. Zadar bi teoretski to mogao s ovom momčadi kakva je sada, uz po još jednog igrača na pozicijama jedan i pet, no malo je vjerojatno da će ova momčad ostati na okupu.
Teško zadržati nositelje
Prije svega, pitanje je što će odlučiti najbolji igrač Marko Car, iza kojega je sjajna sezona i Zadar će teško moći financijski parirati ponudama bogatijih klubova koji će ga htjeti dovesti u svoje redove. Osim toga, A-1 liga nije natjecanje koje takvom igraču može predstavljati izazov. Naravno da će u svemu tome veliku ulogu igrati i igračeva želja, a on sam je rekao da će Zadar imati veliku prednost u pregovorima nad ostalim klubovima, no pitanje je što i koliko u ovom trenutku Zadar može ponuditi Caru.
Ni Brandon Brown, jedini Amerikanac u momčadi, još uvijek ne zna gdje će igrati sljedeće sezone. I on se u Zadru udomaćio i s te strane bi sigurno htio ostati, a i trener Grdović o njemu ima vrlo visoko mišljenje. No, tu se ponovno postavlja pitanje financija, a gotovo sigurno će i Brown imati boljih ponuda. Slično vrijedi i za Jakova Vladovića, iza kojega nije dobra sezona, jer su ga uvelike poremetile dvije ozljede, no riječ je o igraču koji je sigurno iznad okvira A-1 lige.
Tko zna, može se dogoditi da svi oni izraze želju da budu dio projekta koji će Zadar vratiti u regionalnu ligu, no u profesionalnom sportu novac i izazov najčešće igraju mnogo veću ulogu od ljubavi ili simpatije prema određenom klubu i gradu. Naravno da se nikome ne može zamjeriti ako iz Zadra želi otići u klub koji će mu ponuditi više.
Grdovićeva selekcija
Što se ostalih igrača tiče, Grdović je nedavno kazao kako je Liga za prvaka selekcija za sljedeću sezonu pa vjerojatno već sada ima viziju koga želi zadržati. Najviše su igrali i pokazali Ivanov, Marčinković i Batur, a tome u prilog idu i statistički podaci. Najbolje je pričekati i vidjeti što će odlučiti trener. Pritom treba imati na umu i da će u A-1 ligi cijelu utakmicu morati biti na parketu najmanje jedan igrač rođen 1992. godine ili mlađi.
U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti kako će se razvijati situacija idućih dana, naročito nakon sastanka stručnog stožera i čelnih ljudi kluba. Jer ipak o financijama uvelike ovisi hoće li Zadrov povratak biti brz, čemu se svi nadaju ili će se naći u situaciji poput Splita koji je krenuo od nule. Potpuno je jasno da se i Zadar prvenstveno mora okrenuti vlastitim mladim snagama, no kako je rekao direktor Nebojša Belić, ova sredina “ne trpi dugo tavorenje” u prosjeku hrvatske lige. I zato će, uz nužnu reorganizaciju i kvalitetniji rad u omladinskom pogonu, trebati poduzeti sve da se složi dovoljno kvalitetna momčad da se Zadar već sljedeće godine vrati u rang natjecanja u kojemu po svemu treba biti.