Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tjedan svjesnosti o celijakiji

24.05.2011. 22:00
Tjedan svjesnosti o celijakiji


Iako vrlo česta bolest, o njoj se još malo govori i premalo zna. Nama je cilj građanima pružiti što više podataka o onim tipičnim, ali i brojnim netipičnim simptomima ove bolesti, jer rana dijagnostika i pravilna dijeta najvažniji su u borbi s ovom bolešću, nažalost, i jedini lijek, kazala je Emilija Werthaim


Počeo je Tjedan svjesnosti o celijakiji u Hrvatskoj, a u petak 27. svibnja obilježava se Svjetski dan celijakije. Kao i svake godine do sad Zadarsko društvo celijakičara i ove će važne datume obilježiti na svoj način. Kako je najavila Emilija Werthaim, predsjednica Društva, idućeg će petka upravo na Svjetski dan u Gradskoj knjižnici dr. Domagoj Kasun, specijalist interne medicine i gastroenterologije, održati stručno predavanje.
Glutenska enteropatija
– Dr. Domagoj Kasun prihvatio je naš prijedlog da održi ovo stručno predavanje o važnosti rane dijagnostike i pravilne prehrane oboljelih. Na ovo su predavanje pozvani svi zainteresirani, jer iz dosadašnjeg iskustva znamo da upravo stručna predavanja imaju najveći učinak, jer ljudi najozbiljnije shvaćaju riječi i upute liječnika, kazala je Werthaim, podsjetivši da Društvo Svjetski dan celijakije obilježava redovito i to uglavnom nekim info pultom, bilo sastancima u zdravstvenim ustanovama radi edukacije medicinskog osoblja ili informiranjem stanovništva.
Naime, celijakija ili glutenska enteropatija je bolest cijelog organizma, a najčešća je gastroenterološka bolest od koje, pretpostavlja se, boluje jedna od 100 osoba.
– S obzirom na to da je celijakija specifična bolest, za koju mnogi možda nikad nisu čuli, jako puno je neotkrivenih bolesti, mnogi je imaju, a da toga nisu ni svjesni. Tome doprinosi to što društvo općenito nije svjesno prisutnosti ove bolesti. Također je evidentno da je samo tri posto bolesti pravilno tretirano, a što dovodi do pogrešnih dijagnoza i nepravilnog liječenja, kazala je Werthaim, istaknuvši da Zadarsko društvo celijakičara trenutačno broji oko 50 članova, među kojima je polovica djece.
S obzirom na to da broj članova ove udruge raste, predsjednica vjeruje da je porasla i svijest o prisutnosti ove bolesti zbog čega i liječnici sve češće na vrijeme posumnjaju na ovu bolest koja se poslije pravilno tretira i olakšava život oboljelima.
Četiri puta skuplja hrana
Svi dijagnosticirani bolesnici i njihove obitelji trebali bi biti uključeni u udruge, a kako navodi Werthaim, neke od brojnih zadaća Zadarskog društva za celijakiju su savjetovanje oko izbora namirnica, organiziranje edukacija o pripremi hrane bez glutena te prikupljanje podataka o mogućem sadržaju glutena u hrani, odnosno pretrage proizvoda, analize krvi članova, prikupljanje uzoraka i provjere primjenjuju li svi članovi pravilno dijetu, a s obzirom na to da je riječ o nasljednoj bolesti, iste pretrage krvi rade se i za članove obitelji, osobito one koji uoče simptome bolest.
– Iako vrlo česta bolest, o njoj se još malo govori i premalo zna. Nama je cilj našim građanima pružiti što više podataka o onim tipičnim, ali i brojnim netipičnim simptomima ove bolesti, jer rana dijagnostika i pravilna dijeta najvažniji su u borbi s ovom bolesti, nažalost, i jedini lijek. Zapravo nam je najvažnije kroz naš rad i akcije povisiti i kliničku sumnju kod liječnika. Jer ako se ne pridržavaju stroge zdravstvene njege, odnosno bezglutenske njege, oboljeli su izloženi malignim komplikacijama, odnosno, rizik od karcinoma u takvim je slučajevima dvostruko veći nego kod drugih osoba, povećava rizik od multiple skleroze, kožnih bolesti, anemije pa čak i neplodnosti kod žena.
S obzirom na to da je stroga bezglutenska dijeta, točnije strogo izbjegavanje četiri vrste žitarica i to pšenice, ječma, zobi i raži i, naravno, brašna od ovih žitarica jedini lijek, Zavod za zdravstveno osiguranje oboljelima od celijakije svaki mjesec osigurava 10 kilograma bezglutenskog brašna.
– Donedavno su bezglutenske namirnice u Zadru bile potpuno nedostupne, ali u posljednje vrijeme je situacija bolja. Na tome smo najzahvalniji privatnim ljekarnama koje su nam u tom slučaju prve pomogle, ali danas je dostupna i u gotovo svim velikim trgovinskim centrima. No iako dostupna, bezglutenska je hrana četiri puta skuplja od “normalne”, što nam, naravno komplicira život, kazala je Werthaim.
Naglasila je također da je ova bolest uglavnom urođena, ali se simptomi mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi.