Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HDZ-u ni iz oporbe nije dobar pučki pravobranitelj

24.05.2012. 22:00
HDZ-u ni iz oporbe nije dobar pučki pravobranitelj


HDZ nije jučer u Saboru podržao izvješće o radu pučkog pravobranitelja Jurice Malčića za 2011. godinu jer ga smatra politički obojenim u korist Kukuriku koalicije. Govoreći uime stranke Ante Babić je rekao da je Izvješće politički i ideološki obojeno, te da pučki pravobranitelj svoj posao obavlja s jasnih i nedvosmislenih ideoloških i političkih pozicija.
– Pučki pravobranitelj dao je nedvosmisleno političke ocjene da su u prošlom mandatu rukovodeći državni službenici i ravnatelji uprava imenovani po kriterijima političke podobnosti. A s druge strane tek konstatira da nije dobro to što je nova vlast politički imenovala pomoćnike ministara. Ustavna i zakonska prava nisu i ne mogu biti ideološki određena, niti su crvena niti su plava, te stoga pučki pravobranitelj ne bi smio biti politički i ideološki obojen, već neutralan, rekao je Babić. Dodao je kako se iz izvješća može zaključiti da Malčić “odobrava i drži neupitnim primanje državnih službenika u državnu službu bez javnog natječaja”.
– Isto tako u Izvješću nema ni riječi o daljem proširivanju politički imenovanih osoba i izvan kruga zamjenika i pomoćnika ministara, te o državnim službenicima koji se mogu zaposliti u kabinetima ministara bez utvrđivanja stručne sposobnosti. Izvješće za 2012. godinu po svemu sudeći bit će obilježeno apsolutnim poštovanjem ustavnih i zakonskih prava hrvatskih građana, rekao je Babić.
Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar rekao je da je “zaprepašten stajalištem HDZ-a da je ovaj izvještaj ideološko i političko svrstavanje pučkog pravobranitelja”.
– Naprosto je nevjerojatno slušati takve rečenice. Jer njima ni jedan izvještaj pučkog pravobranitelja nije odgovarao. Uvijek su ga svodili na političko ili tobože ideološko svrstavanje. Valjda su unaprijed znali kako će se on postaviti pa zbog toga ministarstva nisu odgovarala na njegove upute i nisu rješavala probleme građana, rekao je Lesar. Damir Kajin (IDS) rekao je da koliko on zna “HDZ je Malčića predložio najprije u Ustavni sud, a kasnije i na mjesto pučkog pravobranitelja”.
– Danas za gospodina Malčića kazati da je ideološki obojan je u najmanju ruku bezobrazluk jer ako je čovjek i imao potrebe nekome se sviditi da bi postao ustavni sudac danas definitivno nema potrebe nikome podilaziti, rekao je Kajin.
U svom izvještaju Malčić je među ostalim ustvrdio da je “reforma uprave još uvijek na samom početku i neki ključni ciljevi se ne ostvaruju”, te da “danas više nikome nije potrebno obrazlagati pogubne posljedice dugogodišnje politizacije i političkog kadroviranja na svim razinama javne uprave”.