Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Karamarko preuzima i Klub zastupnika HDZ-a

24.05.2012. 22:00
Karamarko preuzima i Klub zastupnika HDZ-a


Milijan Brkić danas postaje glavni tajnik stranke, što znači da su najjaču oporbenu stranku preuzeli donedavni ministar unutarnjih poslova i pomoćnik ravnatelja policije


U lipnju prošle godine Milijan Brkić je kao pomoćnik ravnatelja policije organizirao po bosanskim selima potjeru za Draganom Paravinjom. Sukladno Zakonu o policiji nije smio biti član političke stranke. No, već danas, na prijedlog predsjednika Tomislava Karamarka, središnji odbor HDZ-a izabrat će Brkića, koji je u međuvremenu postao saborski zastupnik, za glavnog tajnika stranke?! Riječ je uistinu o strelovitom, dosad nezabilježenom političkom napredovanju.
Kosor sa Šeksom
– Brkić je organizator kakvog naša stranka nikad nije imala, a to nam je sada nužno, objasnio nam je jedan član predsjedništva nakon jučerašnje konstituirajuće sjednice tog tijela. Dakle, HDZ, trenutačno najjaču oporbenu stranku, preuzeli su donedavni ministar unutarnjih poslova i pomoćnik ravnatelja policije.
Osim što je Karamarko članovima predsjedništva rekao da će Brkića postaviti za glavnog tajnika, na dnevnom redu jednoiposatne sjednice bila je i smjena Jadranke Kosor s mjesta šefice Kluba zastupnika HDZ-a. Karamarko je novinarima kazao tek da su za današnju sjednicu Kluba “pripremili neke prijedloge”, no neslužbeno doznajemo da će Jadranka Kosor ostati bez još jedne dužnosti. Predsjednik HDZ-a doći će i na čelo zastupničkog Kluba. Jadranka Kosor jučer je još kao predsjednica Kluba bila članica predsjedništva stranke, ali se nije odazvala na sjednicu.
– Ne vidim razloga zašto nije došla, imala je osigurano mjesto za stolom, izjavio je Karamarko.
Dok je trajala sjednica predsjedništva, Jadranka Kosor je u Saboru ručala sa Vladimirom Šeksom, Brankom Bačićem i Josipom Salapićem. Ranije se gotovo nije događalo da predsjedništvo HDZ-a zasjeda paralelno sa Saborom, ali u novoformiranom stranačkom vodstvu puno članova nisu zastupnici, pa to nije naročit problem.
Vlada u sjeni
Ante Sanader u nedjelju je izgubio izbore za zamjenika predsjednika HDZ-a, no jučer je kao predsjednik županijskog odbora u Splitsko-dalmatinskoj županiji kooptiran u predsjedništvo u kojem prije toga ta regija nije bila zastupljena.
– Sanader nije uspio, ali smo ga kooptirali, radi se o starom i iskusnom HDZ-ovcu, vrijednom i samozatajnom čovjeku, rekao je Karamarko novinarima. O statusu dvoje potpredsjednika Sabora iz redova HDZ-a, Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa, nije se raspravljalo. Međutim, novi član predsjedništva Oleg Butković je dolazeći na sjednicu iznio stav da oboje “trebaju dati mandate na raspolaganje”. Dogovoreno je osnivanje ekspertnih skupina za pojedine segmente društva poput gospodarstva ili znanosti. Karamarko je potvrdio da bi se to moglo nazvati i HDZ-ovom vladom u sjeni koja će “analizirati svaki korak koji radi aktualna Vlada, bdjeti nad njima i pravodobno reagirati”. Članovi predjedništva oduševljeno su komentirali tijek prve sjednice.- Bilo je sjajno, još bolje nego sam očekivao, ustvrdio je Đuro Perica, predsjednik Kluba utemeljitelja koji je u unutarstranačkim izborima gorljivo podržavao Jadranku Kosor.


Središnji odbor u hotelu Westin




Predsjednik HDZ-a na sjednicama više ne sjedi kao nekad na čelu stola, Karamarko se smjestio u sredinu. A članovi predsjedništva redom su isticali kako na sjednici nije bilo nikakvog ulizivanja niti snishodljivosti prema Karamarku. Središnji odbor danas će se sastati u hotelu Westin, što također predstavlja odstupanje od dosadašnje prakse.