Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Matura na infuziji

24.05.2012. 22:00


Kineski maturanti bili su na infuziji dok su spremali ispite za državnu maturu, a u Hrvatskoj bi nakon sve lošijeg dojma u javnosti sama državna matura mogla na infuziju da preživi dok se ne pronađe neko pametno i logično objašnjenje za njezino postojanje.
Naime, svake godine matura podigne prašinu, najprije zbog sumnji na curenje informacija, pa zbog sumnji na prepisivanje, a sada zbog ispita iz hrvatskog jezika kojega, kako tvrde maturanti, ne bi dobro riješili ni neki profesori jer je pun nebitnih i dvosmislenih pitanja i umjesto pokazivanja znanja više je fokusiran na traženje neznanja.
Ogorčenje se brzo proširilo među maturantima, a ubrzo došlo i do ministra Željka Jovanovića koji je čak zatražio na uvid ispit te obećao ako se utvrdi da su pitanja većini bila preteška i neprimjerena da se neće bodovati.
Gotovo da čovjek ne povjeruje! Sirovatka će morati položiti račune, samo je besmisleno da se sada iz vrednovanja ispita povlače primjerice, pitanja vezana za Ujevićevu pjesmu na čakavskom koja su mnogima zadala glavobolju. Naime, tijekom nastave maturantima su profesori morali „prevesti” Tinove verse. Zar nije prekasno i nemoguće sada pravedno odreagirati? O ozbiljnom ispitu trebalo se ozbiljno promišljati ranije, kao uostalom i o cijelom sustavu školstva.
Kao i puno toga u ovoj zemlji i državna matura pretvara se u šlampav projekt u kojega može intervenirati naknadnom pameću ministar obrazovanja, na kojega maturanti mogu grmjeti s pravom ili bez razloga, kojega svi mogu kritizirati s argumentima i bez njih.
Radi li se o uobičajenom nezadovoljstvu maturanata koji, sada odlično umreženi, daju sebi oduška satima komentirajući cijeli ispit kao maltretiranje konfuznim smicalicama kojih je bilo nepodnošljivo previše ili su prigovori neopravdani, čak se u ovom klimavom projektu čini manje bitnim od dviju važnih negativnih činjenica koje je donijela državna matura, a da se kvalitativan pomak ipak nije dogodio. To je skupo plaćanje priprema za državnu maturu kod privatnih agencija i veliki, nepotrebni stres.
Fama državne mature koja se, što je dobro, pomaknula nakon nastave, nije maturantima postala manje zastrašujuća jer su već mjesec dana na raznim pripremama kod privatnih agencija koje plaćaju tisućama kuna. Zašto? Je li to zakazao sustav školstva? Što se radilio četiri godine? Zar se to ne vjeruje stručnosti školskih profesora? Koga zapravo provjerava državna matura, učenike ili nastavnike? Zašto i dalje uz državnu maturu neki fakulteti imaju prijamne ispite? Kome je u interesu ovakva konfuzija i stres? Puno pitanja bez jasnih odgovora. Trebalo je prije promišljati o tome kamo ide ovaj projekt pa je (politička) smicalica i to što bi ministar Jovanović sada uzimao stvar u svoje ruke.
Posijani strah od neuspjeha na državnoj maturi izrastao je u toliki stres da pada u vodu svaka priča o humanizaciji škole. Nadležni i odgovorni trebali bi se ubuduće zapitati i odgovoriti kako državnu maturu učiniti pravim ispitom zrelosti maturanata i sustava da bi je uopće održali na životu.
Da u Ministarstvu obrazovanja polažu državnu maturu možda bi rijetki prošli, no za položiti “političku maturu” treba ionako samo znati galamiti, glumiti, obećavati. Briga njih koliko je osoba bilo u Hektorovićevom brodiću iz “Ribanja…!”