Njegove karte i globusi krase mnoge muzeje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Filip BRALA

Na Sveučilištu u Zadru u srijedu je navečer održana svečana akademija povodom 500. obljetnice rođenja europskog kartografa i geografa Gerarda Mercatora. Akademiju u čast ovome slavnom renesansnom flamanskom znanstveniku su organizirali Odjel za geografiju i Odjel za povijest zadarskog sveučilišta, Hrvatsko kartografsko društvo i Hrvatsko geografsko društvo - Zadar.

- Lijepo je što baš u Zadru možemo obilježiti činjenicu da nas već pet stotina godina vezuje uz ovog znanstvenika zaslužnog za mnoga otkrića na polju nekoliko disciplina. Njegove karte, zbirke i globusi eksponati su mnogih europskih muzeja, knjižnica, zbirki i arhiva, a mnogi proizvođači karata, globusa, atlasa i ostalih kartografskih pomagala diljem svijeta ove godine prigodnim izdanjima sudjeluju u obilježavanju petstote obljetnice Mercatorovog rođendana. Nedavno je kraj njegovog rodnog Rupelmondea u Flandriji održan znanstveni skup na kojem su sudjelovali i zadarski znanstvenici: Josip Faričić, Lena Mirošević, Miljenko Lapaine i ja, kazao je u uvodnoj riječi dr. sc. Damir Magaš, profesor Odjela za geografiju i prvi rektor zadarskog sveučilišta.

Uslijedio je prigodni glazbeno - scenski program u sklopu kojeg su učenici plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa izveli renesansni ples u koreografiji Sanje Petrovski. Nakon toga su predavanja održali dr. sc. Josip Faričić "O životu i znanstvenim ostvarenjima G. Mercatora", dr. sc. Mithad Kozličić "Mercatorove karte Hrvatske u kontekstu razvoja renesansne kartografije", dr. sc. Lena Mirošević "Geografska imena na Mercatorovim kartama Hrvatske" i dr. sc. Miljenko Lapaine "Mercatorova projekcija". U ostatku glazbeno - scenskog programa Manuela Barić, Petra Škara i Lidija Ledinić iz Glazbene škole B. Bersa su izveli "Rondo koncert u D-duru" Jean Baptistea Brevala.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno