Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Njegove karte i globusi krase mnoge muzeje

24.05.2012. 22:00
Njegove karte i globusi krase mnoge muzeje


Na Sveučilištu u Zadru u srijedu je navečer održana svečana akademija povodom 500. obljetnice rođenja europskog kartografa i geografa Gerarda Mercatora. Akademiju u čast ovome slavnom renesansnom flamanskom znanstveniku su organizirali Odjel za geografiju i Odjel za povijest zadarskog sveučilišta, Hrvatsko kartografsko društvo i Hrvatsko geografsko društvo – Zadar.
– Lijepo je što baš u Zadru možemo obilježiti činjenicu da nas već pet stotina godina vezuje uz ovog znanstvenika zaslužnog za mnoga otkrića na polju nekoliko disciplina. Njegove karte, zbirke i globusi eksponati su mnogih europskih muzeja, knjižnica, zbirki i arhiva, a mnogi proizvođači karata, globusa, atlasa i ostalih kartografskih pomagala diljem svijeta ove godine prigodnim izdanjima sudjeluju u obilježavanju petstote obljetnice Mercatorovog rođendana. Nedavno je kraj njegovog rodnog Rupelmondea u Flandriji održan znanstveni skup na kojem su sudjelovali i zadarski znanstvenici: Josip Faričić, Lena Mirošević, Miljenko Lapaine i ja, kazao je u uvodnoj riječi dr. sc. Damir Magaš, profesor Odjela za geografiju i prvi rektor zadarskog sveučilišta.
Uslijedio je prigodni glazbeno – scenski program u sklopu kojeg su učenici plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa izveli renesansni ples u koreografiji Sanje Petrovski. Nakon toga su predavanja održali dr. sc. Josip Faričić “O životu i znanstvenim ostvarenjima G. Mercatora”, dr. sc. Mithad Kozličić “Mercatorove karte Hrvatske u kontekstu razvoja renesansne kartografije”, dr. sc. Lena Mirošević “Geografska imena na Mercatorovim kartama Hrvatske” i dr. sc. Miljenko Lapaine “Mercatorova projekcija”. U ostatku glazbeno – scenskog programa Manuela Barić, Petra Škara i Lidija Ledinić iz Glazbene škole B. Bersa su izveli “Rondo koncert u D-duru” Jean Baptistea Brevala.