Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jedinstvo momčadi i navijača jedini su put do finala

Autor: Roman Morović

24.05.2013. 22:00
Jedinstvo momčadi i navijača jedini su put do finala

Foto: PIXSELL



Što su pokazale prve dvije utakmice polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske između Zadra i Cedevite? Osim činjenice da su Zagrepčani individualno kvalitetnija momčad, što se znalo i prije, ali u većini dosadašnjih susreta nije igralo ulogu.
Oba puta je pobijedila momčad koja je to više željela. Koja je u utakmicu unijela više energije i borbenosti, koja je agresivnom, timskom obranom limitirala većinu napadačkih oružja protivnika, dobila bitku u skoku i u oba smjera igrala maksimalno kolektivno. Posebno u napadu, gdje oba trenera inzistiraju na brzoj tranziciji, što bržem protoku lopte i traženju igrača u boljoj poziciji. Takozvane »ničije lopte« u pravilu su odlazile na stranu onoga, tko bi u duel ušao s više žara i odlučnosti i taj je na kraju pobijedio. Statistika o tome zorno svjedoči.
U prvoj utakmici Zadar je imao 11 skokova više od protivnika (37-26), a u drugoj 20 manje (44-24). U prvoj je imao devet asistencija više (13-4), a u drugoj osam manje (20-12). Jedini segment u kojemu je Cedevita oba puta bila bolja jest šut za tri poena (po devet na svakoj utakmici, Zadar šest i tri), ali to joj nije bio faktor prevage. Dapače, Zadar se u prvom susretu odvojio baš tricama, dok su Cedeviti u drugom bile samo dodatno oružje, kojim je, uz (pre)velik broj kontranapada i lakih koševa, punila indisponirane Zadrane. Razlika je u tome što je, kada je Zadar igrao vrhunski, a Cedevita slabo, utakmica završila pet razlike, a kada je odnos snaga na terenu bio obrnut, završilo je +30 za Zagrepčane. I to će nešto reći o razlici u kvaliteti. Jer Cedevita i kada ne igra dobro, agresivno, timski, uvijek ima individualnu kvalitetu kao potencijalno oružje. S druge strane, Zadar, ako nije maksimalno u utakmici, nema što tražiti. Prve dvije utakmice su to jasno pokazale na dva različita primjera.
Kakva se slika može očekivati sutra, na trećoj utakmici doista je teško reći. Svakako valja očekivati čvršću Cedevitu nego u prvoj, ali i mnogo življi Zadar nego u drugoj. Mogla bi to biti najneizvjesnija utakmica ove serije, kako i priliči majstorici. Teško je govoriti i o psihološkoj prednosti. Sigurno se nije lako u nekoliko dana oporaviti od četrdeset minutnog šamaranja i 30 razlike, ali Zadrani nemaju razloga previše razmišljati o toj utakmici. To treba shvatiti kao jedan loš dan i maksimalno se posvetiti pripremi za odlučujući okršaj. Jer sutra će se opet igrati u Krešinom domu, koji je u prvom susretu bio iznimno važan faktor. Svjestan je toga i trener Cedevite, koji je rekao da će zadarska publika sigurno napraviti pritisak na sve aktere. Svjesni su Zagrepčani da ih na Višnjiku opet čeka vruća atmosfera. Zadarski navijači spremni su napraviti sve da ova utakmica ne bude posljednja u sezoni, a Nazorovi igrači su često znali iskoristiti taj dodatan impuls s tribina na pravi način.