Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Leglo zaraze tri metra od mora u Sukošanu

Autor: Vanja Mirčeta

24.05.2013. 22:00
Leglo zaraze tri metra od mora u Sukošanu

Foto: Marin GOSPIĆ



Na području sukošanske Punte traje odavno neviđeni ekocid. Mjesto koje je nekad starim Sukošancima bilo korisno, jer je bilo bogato ljekovitim blatom nikad u te svrhe nije komercijalizirano i iskorišteno. Trenutačno stanje Bare, kako je mještani nazivaju samo je na nekoliko metara od jedne od najljepših mjesnih plaža.
Žuto-zeleni pokrov algi i fekalnih voda, slatke i morske vode, spoj nepodnošljivog smrada te presijavanje onečišćene vode u duginim bojama, savršeno su leglo zaraze i stanište ogromnog broja komaraca i drugih insekata. Naime, ni komarci nisu oni kućni kakvima ih zamišljamo, već oni konkretniji, veličine poštenog leptira koji bi na ovakvom mjestu vrlo brzo uginuo. Stanje je užasno već godinama i nitko ga od odgovornih ne rješava te se mještani, odnosno oni čije kuće i apartmani egzistiraju nekoliko metara od ove ekobombe, pitaju tko je zapravo odgovoran, kada sve one institucije kojima su se obratili niti čuju niti vide ono na što već godinama ukazuju.
U cijeloj priči najviše su pogođeni vlasnici pansiona i apartmana kojima je Bara ispred četiri metra od kuća, Miroslav Vucković te Zlatko Markota. Vucković je istaknuo da je do problema s Barom došlo jer mještani imaju crne jame koje propuštaju sadržaj koji podzemnim vodama ulazi u Baru. Kako jedino on i Markota imaju ugrađene biopročišćivače, njihovu inicijativu oko saniranja Bare ne podržavaju mještani spojeni na crne jame, bojeći se valjda kako će morati sudjelovati u saniranju kako Bare tako i svojih jama.
– U rujnu prošle godine ja i Markota smo bili kod načelnika te smo zatražili saniranje Bare. Tada nam je obećano da će se sve riješiti do proljeća ove godine nasipanjem materijala od iskopa za kanalizaciju, no ništa se ne radi već se samo obećava. Nisu svjesni koliko s ovim leglom zaraze na gotovo 2.000 metara četvornih štete nanose turizmu Sukošana, ali i općenito Zadarskoj županiji. Samo tijekom ove godine s načelnikom smo razgovarali tri ili četiri puta, poslali smo četiri ‘maila’ u kojima molimo da se problem riješi, ali ništa. Izgleda da su opet predizborna obećanja ludom radovanje, naglasio je Vucković.
– Ne mogu više to trpjeti! Ova Bara je našim gostima prvi dojam o Sukošanu. Mislim da je ovo sramota za Turističku zajednicu i našu Općinu, naglasio je Vucković.
Načelnik Općine Sukošan, Ante Martinac začuđen pritiskom mještana koji su se nakon višegodišnjeg nerješavanja ovog problema odlučili zatražiti pomoć medija kako bi i širu javnost upoznali s ekobombom i gotovo 2.000 metara četvornih izvora zaraze udaljenog nekoliko metara od njihovih kuća, poručuje im kako medijskim pritiskom neće postići ništa.
– Bara na Punti je naše popularno mjesto s ljekovitim blatom. Naravno, stanje tog terena i nama u Općini bode oči, no Bara je na zemljištu zadarske Nadbiskupije s kojom smo u pregovorima da im ustupimo zemljište na jednako atraktivnoj lokaciji u zamjenu za ovo. Dotad ne možemo ništa učiniti. Intenzivno radimo na tome da preuzmemo taj teren pa smo čak i u Prostornom planu tu predvidjeli izgradnju nekakvih javnih sadržaja, dakle bez gradnje nekakvih objekata, već isključivo za parkiralište, dječje igralište ili nekakav plažni objekt, kaže Martinac.