Frendove ekipiraj i volontiraj

Slika korisnika admin
vihor
Adam VIDAS

Manifestaciji "Hrvatska volontira" s porukom "Frendove ekipiraj i volontiraj" priključili su se i korisnici Doma za odrasle osobe Zemunik te su u tjednu nacionalne kampanje za promicanje volontiranja fotografijama obilježili svoj svakodnevni volonterski angažman.

- Korisnici u sklopu radno-terapijskih aktivnosti dobrovoljno sudjeluju u brizi o konjima Udruge Vihor. Radi se, dakle, o redovitim svakodnevnim aktivnostima koje uključuju hranjenje konja, čišćenje boksova, metenje i čišćenje podova u štali, timarenje konja kao i terapijsko jahanje dva puta tjedno, kazala je prof. psihologije Nikolina Marić.

Pritom je dodala kako je terapijsko jahanje priznata i poznata metoda za poboljšanje života onih koji odbijaju dopustiti bolesti i invalidnosti da ih ograniči.

- Kada im dopre do svijesti da kontroliraju životinju to snažno utječe na njihovo samopouzdanje. Fizički se napredak ogleda u boljoj ravnoteži, jačanju mišića, povećanoj pokretljivosti zglobova, a postiže se i vrlo značajan učinak na psihološkom polju. Ipak, najveći učinak terapijskog jahanja evidentan je na području socijalizacije, smatra Marić, naglasivši da kako je korisnik koji jaše sasvim drugo od onoga koji je prvi put došao u Vihor.

Udruga Vihor je osnovana na inicijativu Franke Krajnović prije 12 godina pri Domu za odrasle osobe Zemunik u prvim godinama ravnateljstva Davorke Krnčević.

- Volontiranje korisnika u Udruzi Vihor, osim što doprinosi brizi o ovim plemenitim i inteligentnim životinjama, ujedno pozitivno utječe na razvoj prijateljskih odnosa između korisnika, razvoj poštovanja i ljubavi prema životinjama, učenje strpljenju kao i općenito osjećaju zadovoljstva kod korisnika koji volontiraju, zaključila je Nikolina Marić.

Volonterske aktivnosti održavaju se diljem Hrvatske, uključio se veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje. Budući da se ovogodišnja manifestacija "Hrvatska volontira" odvija u svijetlu poplava koje su pogodile istočnu Hrvatsku, volonterski centri poduzimaju i aktivnosti koje dodatno podržavaju solidarnost građana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno