Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ŽDO pokreće istragu o kupovini glasova Srba u Obrovcu

24.05.2017. 22:00
ŽDO pokreće istragu o kupovini glasova Srba u Obrovcu


Stara priča o navodnom kupovanju glasova u Obrovcu dobila je ovotjedni epilog u izjavama glasača iz Srbije koji su nakon izborne noći, ogorčeni što im nisu plaćeni “nadnica za glasanje” i putni troškovi, o svemu progovorili za RTL. S obzirom da nije riječ o tajnim izvorima ili pukom iznošenju sumnje, već o izjavama konkretnih ljudi koji su u kameru posvjedočili koliko su novca trebali dobiti za svoj glas za navedene im kandidate, bit će pokrenuta istraga zbog sumnji na kupovinu glasova. Potvrdio nam je to županijski državni odvjetnik, Goran Troskot.
– Državno odvjetništvo od policije će zatražiti provođenje odgovarajućih provjera – kaže Troskot.
Prije potvrde o provođenju istrage razgovarali smo i s glasnogovornikom zadarske policije, Elisom Žodanom koji nam je na pitanje hoće li Policijska uprava podnijeti kaznenu prijavu po službenoj dužnosti, odgovorio:
– Nismo zaprimili prijavu oštećenih osoba, međutim, javno objavljena sumnja o tome da je počinjeno kazneno djelo može biti osnova za pokretanje izvida – kaže Žodan.
Da će policija s njim razgovarati, jučer nam je potvrdio i jedan od prozvanih u ovoj priči – Zoran Kljajić. Riječ je o nositelju nezavisne liste za Grad Obrovac koji je na izborima ostvario vrlo loš rezultat te upravo stoga poriče da ima bilo kakve veze s dovoženjem srpskih birača u Obrovac i kupovinom njihovih glasova. Jer da ima ikakve veze s tim, kaže nam, sigurno ne bi dobio samo 120 glasova, od čega tek 48 u rodnom Žegaru. Naime, do problema s isplatom za navodnu kupovinu glasova došlo je zbog sukoba između SDSS-a i nezavisne Kljajićeve liste kojoj su, prema sumnji SDSS-a i DPS-a, srpski birači davali glas nezadovoljni koalicijom SDSS-a i HDZ-a. No Kljajić o tome kaže:
– Ja nikome ništa nisam platio, niti ikoga naručivao. Jučer su me zvali iz zadarske policije da će doći u Žegar, ali ja ne znam ništa, saznao sam o svemu na televiziji, a rezultati izbora pokazuju da birači iz Srbije nisu  glasovali za našu listu – kaže Kljajić.
Branislav Švonja za naš list je demantirao da je glasačima iz Srbije obećao dati novac glasuju li za određenog kandidata za gradonačelnika i stranku.
– Nemam pojma o tome, niti imam kakve veze s tim. Nemam nikakav tajni dogovor, niti ikakvu obavezu vezano za plaćanje – kaže Švonja, a na pitanje je li ga kontaktirao itko iz zadarske policije odgovara da “niti nemaju razloga za to”.
Švonja će vjerojatno morati dati iskaz policiji kako bi se utvrdilo ima li veze s kupovinom glasova za koju ga, kao organizatora, prozivaju njegovi sugrađani, prije svega vođa puta Miodrag Gagić koji čak naglašava: “Niz godina redovno to radim, organiziram i sve je bilo, kako se kaže, ono pod kalup, nikakvih nismo imali problema”, izjavio je Gagić potvrđujući sumnje kako se ovakva praksa u Obrovcu ponavlja već godinama.