Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gradonačelnik Dukić protivno odluci stranke potpisao za referendum o Istanbulskoj!

25.05.2018. 11:59
Gradonačelnik Dukić protivno odluci stranke  potpisao za  referendum o  Istanbulskoj!


Da njegov potpis nije zabilježen na peticiji za referendum o  Istanbulskoj konvenciji te onoj Narod odlučuje, malo tko bi povjerovao  da se zadarski gradonačelnik Branko Dukić usudio proturječiti šefu  stranke Andreju Plenkoviću i potpisati obje ove peticije.
A Dukić je upravo to učinio – javno je dao podršku građanskim inicijativama koje od protekle nedjelje skupljaju potpise za raspisivanje referenduma za Istanbulsku konvenciju te izmjene izbornog zakonodavstva.
Zadarski se gradonačelnik tako svrstao u red zadarskih HDZ-ovaca koji stranci poručuju da im je važniji osobni stav od naputka stranke, osobito u situacijama kada se njihov svjetonazor poklapa sa stavom Crkve.
Da im je važnije ono što su ih učili u odgoju i što su čuli sa oltara, već je  pokazalo nekoliko lokalnih HDZ-ovaca koji, kako je rekao jedan od njih,  radije poštuju svoju tradiciju temeljenu na kršćanskim vrijednostima   nego zapovijed stranke.


Ne žele se odreći svjetonazora
Gradonačelnik Dukić potvrdio nam je da je potpisao peticije, a o tome  zašto je to napravio za naš list kaže:
– Građani me nisu izabrali da se bavim time nego izgradnjom vodoopskrbne mreže, centra Mocire, škole na Novom Bokanjcu, popravkom  cesta, razvojem grada i ostalog. Zato sam tu, zato su me ljudi izabrali, a  ovime neka se bave saborski zastupnici i Vlada. Stav imam, ali on je osoban i nema veze s funkcijom koju obavljam, otvoreno će Dukić.  
Ovo je već treći HDZ-ovac koji se odlučio javno usprotiviti stranačkoj  odluci i podržati referendum. Prije njega to su već učinili saborski zastupnik Davor Lončar i bivši načelnik Polače, Viktor Prtenjača. Iako je  Lončar mnoge u stranci iznenadio svojim stavom, budući da je županijsko rukovodstvo naknadno saznalo za njegovu odluku, načelnik Poličnika jasno je poručio kako se neće odreći svojega stava.
– HDZ je demokratska stranka koja uvažava i druga mišljenja, što je u  demokraciji dobro. Nikad mi na pada na pamet poduzimati bilo kakve  postupke koji bi nanosili štetu mojoj stranci, nikad nisam i nemam namjeru ni sada ruštiti bilo koga. Što se tiče moje podrške za Istanbulsku  konvenciju jedini je razlog moj svjetonazor kojeg se nikad neću odreći.  Također poštujem i sve one koji imaju druge stavove, znam što je moja  zadaća i što trebam raditi, pojasnio je Lončar.


Crkva im važnija od stranke
Viktor Prtenjača istog je stava, poručujući stranci kako "zna da premijeru nije lako, no unutarstranačke podjele HDZ-u nisu potrebne, a sukob  s HBK još manje".
– Smatram da je  izglasavanje Istanbulske konvencije došlo u izuzetno  negativno vrijeme. Skloniji sam stavu Katoličke crkve i Hrvatske biskupske konferencije nego stavu vrha moje stranke. Za posjeta predsjednika  Plenkovića Zadru dana je podrška ovoj konvenciji, ali sam smatrao da  ovakvi kratki skupovi nisu način za iznijeti svoje mišljenje. Smatram da  je potrebno napraviti puno širu raspravu i približiti stavove HBK, a  ako  treba i pročistiti tekst. Ogromne su podjele  u našem društvu i žalosno bi  bilo kada u demokratskom društvu ne bismo smjeli reći svoje mišljenje,  jasan je Prtenjača.
Tek treba vidjeti hoće li stranka svojim članovima u Zadru oprostiti  ovakvo javno suprotstavljanje njenim odlukama. Naime, za boravka u  Zadru 29. ožujka na sjednici u Županijskom odboru HDZ-a, čija je glavna tema bila upravo Istanbulska konvencija, Plenković je jasno poručio:  "Zadarska županija podržava proces ratifikacije Konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama". Time je i svojemu članstvu dao do znanja kakav  stav oko Istanbulske konvencije moraju zauzeti, no čini se kako mu sve  više članova otkazuje poslušnost i to najčešće u Zadru.
U svakom slučaju, dođe li do situacije u kojoj će ove građanske inicijative skupiti dovoljno potpisa za referendum, moguće je da će Plenković  tada poduzeti konzekvence za sve one koji su kontrirali njegovoj odluci.




Nije se pojavio na sastanku s  Plenkovićem
Iako HDZ-u nije ugodno da im je već jedan zadarski saborski zastupnik otkazao  poslušnost odbijajući podržati Istanbulsku konvenciju te da je to učinio i bivši načelnik jedne općine, javno davanje podrške inicijativama Istanbulska konvencija i Narod odlučuje od strane prvog čovjeka Grada Zadra ipak ima veću težinu i zasigurno  izaziva ozbiljnije posljedice. Pritom ne treba zaboraviti ni činjenicu da se Dukić nije  niti pojavio na sastanku HDZ-ovaca s Plenkovićem, što također govori o njegovu stavu spram odluke stranke o referendumima. Naravno, ukoliko doista nije bio spriječen.