Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Izaslanstvo CBA lige u posjetu Zadarskoj županiji

25.05.2018. 17:52
Izaslanstvo CBA lige u posjetu Zadarskoj županiji


Župan Zadarske županije Božidar Longin ugostio je u Domu županije predstavnike kineske košarkaške lige CBA, koje su predvodili Zhang Xiong, generalni direktor natjecanja i Lu Yi, direktor poslovnih operacija lige. CBA je najsnažnija liga u Aziji u kojoj nastupa dvadeset klubova, a imaju velike razvojne planove u narednom razdoblju. Kineska je delegacija jučer u Zagrebu posjetila Muzej Dražena Petrovića, a danas borave u Zadru na poziv direktorice tvrtke Sport Event Zdenke Zrilić. Namjeravaju se detaljnije upoznati sa Zadar Basketball Tournamentom, jednim od najjačih pripremnih turnira u Europi, na kojem bi mogao sudjelovati i jedan od kineskih klubova. Sudjelovanje na ovogodišnjem ZDBT-u već su potvrdili europski doprvak Fenerbahce, Maccabi iz Tel Aviva, Bayern iz Munchena i Olimpia iz Milana. 
Košarka je jedan od najpopularnijih sportova u Kini, istaknuo je Zhang Xiong, a njihovu ligu prati više od 400 milijuna ljudi. Kinezi su upoznati s činjenicom da je Zadar 'Grad košarke', a u slučaju nastupa na ZDBT-u najavili su i mogući dolazak u Zadar predsjednika Kineskog košarkaškog saveza, nekadašnje zvijezde NBA lige, Yao Minga. 
Uz košarkaške teme, župan Longin podsjetio je i kako Zadarska županija tradicionalno gaji dobre odnose s Kinom, koji su ove godine potvrđeni potpisom povelje o suradnji s kineskom provincijom Hainan, kao i činjenicom da je Luka Zadar ove godine uvrštena na Pomorski put svile, kao druga luka s područja cijele Europe.