Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na Voštarnici se uređuje gradski dnevni boravak

25.05.2018. 18:05
Na Voštarnici se uređuje gradski dnevni boravak


 Ususret ovogodišnjem KvartArtu, a koji započinje 15. lipnja,  u nekadašnjoj vojarni Stjepana Radića na Voštarnici već su započeli s radovima.
Naime, ovih dana radnici Nasada pomno su pokosili zaraslu travu te  počupali obrasli korov u prostoru u blizini budućeg Centra za mlade. Na  prostoru gdje je prošle godine bio Glazbodrom, odnosno gdje su se  održavali koncerti, ove bi se godine trebao urediti Žutinel, za što su već  počeli pripremni radovi. Koliko se može vidjeti, prostor je očišćen i pripremljen za uređenje budućeg "dnevnog boravka" u centru grada.
Inače, radi se o pobjedničkom radu s prošlogodišnje Gradionice, koja  je ponudila zanimljiva i niskobudžetna rješenja za uređenje te vraćanje  ovog prostora građanima, a koji je godinama zapušten. U projektu ŽuTINEL-a, autorice Renate Petani, Natalije Šarlija i Zrinke Vrkić, je navedeno  kako bi centar parkinga transformirali u "dnevni boravak" i u kojem bi se  nalazio svojevrsni amfiteatar i dio za opuštanje i sjedenje, poput tinela  sa zelenilom, s mogućim komercijalnim i glazbenim sadržajima. Prostor  bi se mogao urediti uz jeftine materijale poput sjenila, paleta i boja, uz  participaciju samih građana.
Osim ŽuTINEL-a ove godine realizirat će se i projekt ZeleNIŠE, autora  Lucije Kalogjera, Denisa Grubišića, Manola J. Birkića. Oni su se u radu  fokusirali na prostor menze, a u kojoj je trenutno skate park, a gdje bi se  interveniralo u niše, uz montažni kafić, crveni prolaz i palete. Ideja je  prošupljiti zelenilo uz crveni put te pomoću dobivenih niša stvoriti prostor za različite sadržaje. U projektu su uzeli modul drvenih paleta, koje  se slažu jedna na drugu, čime bi se dobio prostor na kojem se može boraviti unutar zelenila.