Vrhunska izvedba za zadnji 50-godišnji hommage slavnog serijala

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
WINNETOU TURIZAM
"U dolini smrti", 50 godina poslije, vjerojatno neće značiti i smrt Winnetou turizma, makar je moguće da masovan i nabijen tjedni program prijeđe u manja grupna okupljanja impresivnim pa i bez vodilje Winnetoua, predjelima vrijednim obilaska i druženja
Obilazak lokacija novih filmova na Velikom rujnu

Najslavniji njemački western  serijal Winnetou, kao i autor knjiga koje su poslužile kao predložak serijala Karl  May, imaju desetljećima nepoljuljanu, gotovo mitološku, popularnost, svoje klubove i fanove na njemačkom govornom području i već  su dugi niz godina i hrvatski turistički proizvod. Sve je počelo kada su  zaljubljenici u ove filmove pronašli partnere u našoj zemlji, posebice u  Starigrad-Paklenici kao jednom od centralnih mjesta boravka i snimanja, u tadašnjem motelu na kojem je kasnije nikao hotel Alan,  a uz obilježavanje 50. godišnjice snimanja prvog filma. Dakle, snimljeno je deset  filmova o Winnetouu od 1962. do 1968. godine. Snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskim Jadran filmom, u divljini nedirnute hrvatske prirode: nacionalni parkovi Paklenica, Plitvička jezera i  Krka, Velebit, kanjon Zrmanje, Vrlika, Raštević, Lišane Ostrovičke, Zaton  Obrovački  te niz drugih lokacija. Kroz šest godina Starigrađani kako hotel Alan, tako i drugi ovdašnji ugostiteljsko-turistički radnici (posebno je  istaknuti Jolu Petričevića i Marina Marasovića) i TZ Starigrad-Paklenice  na čelu s Marjanom Marasović razvili su proizvod, nabavljeni su i kostimi i, uz podršku HTZ-a, u samom kompleksu je i mini "muzej", osmišljeni scenariji. Potom smo svjedočili kako je RTL snimio tri epizodna  nastavka, no ne povukavši niti sjenu slave i popularnosti izvornog serijala. No, u Starigradu se ovaj svojevrsni "Winnetou turizam" udomaćio i  mimo jednotjednog programa, i u ponudi je dio sadržaja tijekom sezone  i drugim gostima i grupama. Od prošle godine dio njemačkih organizatora uslijed promjena u ugovornim odnosima temeljnog smještajnog  objekta Alana i Bluesun hotela, sklopljenim s jednom britanskom turoperatorskom kućom,  provodi svoje aktivnosti s bazom u Biogradu s partnerstvom s hotelskom kućom Ilirija, pa je ovaj kraj od lani poprište dviju  Winnetouovih manifestacija.

Starigrad-Paklenica - Tragovima Winnetoua od 21. do  26.5.2018. 

 U  Starigradu-Paklenici u tijeku je još jedan tradicionalni susret ljubitelja Karla Mayja i filmova o Winnetouu. Ovogodišnji susret je posvećen  50. obljetnici posljednjeg filma iz serijala nastalog 60-ih godina – "U dolini smrti", snimljenog 1968. godine. Sudionici   će  do ove subote uživati u  organiziranim obilascima prekrasnih mjesta snimanja na području nacionalnih parkova Paklenica i Krka, rijeke Zrmanje i Velebita i to u  društvu članova filmske ekipe.

Pored originalnog serijala o pustolovinama Winnetoua, organizatori  su u program uvrstili i obilazak nekih novih lokacija koje ne zaostaju ljepotom, a korištene su tijekom snimanja nove trilogije u RTL-ovoj produkciji 2016. godine. Jedna od takvih je i Veliko Rujno.

Uz obilaske filmskih lokacija diljem regije, sudionici će posjetiti i Winnetou spomen-prostor sa stalnim izložbenim postavom smještenim u  originalnom prostoru nekadašnjeg motela Paklenica u kojemu je bila  smještena filmska ekipa, uživati u open-air projekciji slavljeničkog filma  na ulazu u kanjon Male Paklenice, zabaviti se uz glazbeni i gastro program u autohtonom ambijentu zaseoka Marasovići na ulazu u NP Paklenica, posjetiti Podzemni grad Paklenice itd.

U dnevnim programima otvorenima i ostalima su i  izlet brodom na  Zrmanju, jeep safari ture mjestima snimanja na Velebitu, pješačke ture  kroz kanjon Velike Paklenice i dr.

Inače u Starigradu je ova manifestacija  jedan segment   turističkog  proizvoda kojega turisti mogu konzumirati tokom cijele godine i koja je  ujedno snažan promotor destinacije, posebice na njemačkom i austrijskom tržištu gdje i danas postoji veliki broj zaljubljenika u filmove o  Winnetouu.

Biograd na Moru - "Das golden jubilaum der Winnetou- filme" od 2. do 9.6.2018. 

Uz Starigrad od lani je i Biograd   u kompleksima Ilirije ugostio stotinjak  sudionika projekta »Das golden jubilaum der Winnetou-filme« čiji projekt traje od 2012. godine.  Ove godine za posljednji, 50. jubilej, najavljeno je novo okupljanje oduševljenih fanova, za sada nešto preko 110 prijavljenih sudionika. Kao i lanjskom programu i ove će godine fanove biti  moguće viđati diljem Zadarske i Šibensko-kninske županije u potrazi za  novim starim lokalitetima. Naravno, neminovan je posjet čuvenom Winnetou okupljalištu - Tulovim gredama koje imaju i poštanski sandučić,  ali i spomen-ploču glavnom glumcu. Neophodno je, naravno, svratiti i  na lokaciju zvanu Pueblo (nedavno navodno otkupljenu s namjerom  gradnje indijanskog sela na dotičnoj lokaciji). No Krka, Vransko jezero,  Starigrad, okolica Obrovca, Biograda, Lišana, Raštevića, zaselaka  Kruševa neka su od mjesta kamo će voditi cjelodnevni puti, a projekcija  filma ide u PP Vransko jezero...

 Program  su osmislili i provode Ulrich Wirsing, Marc Schiewe i Simon  Mittner i sami fanatični fanovi   filmskog serijala. Oni su gotovo mjesec  dana i ove zime posvetili prepoznavanju lokacija izvornog filma da bi fanovima i ove godine otkrili neke nove sekvence i vratili ih u prošlost.  Predviđeno je i druženje s počasnim gostima, akterima izvornog serijala  iz Njemačke, kao i Hrvastke. Oni su inzistirali na datumima da bi posebnom manifestacijom, najavljenom kao veličanstvenom obilježili ovdje i  dan koji je najveća svetinja fanovima, a to je  6.6. jer je tog dana 2015. preminuo Pierre Brice – Winnetou.

Uglavnom, kako kod njih sve mora biti vezano uz izvornik, istina da je  najveći dio ekipa najduže boravio u tadašnjem motelu u Starigradu ali -   dio je snimanja ekipa boravila u tadašnjem hotelu  Ilirija, kao i naselju  Crvena luka.

Hoće li Winnetou živjeti i nakon "Doline smrti"?

Izvrsni gosti, oduševljeni krajobrazima koje, istinu za reći, dijelom i  nama otkrivaju tražeći zadnje zakutke pojedinih scena iz omiljenog serijala, nekoliko tisuća noćenja u predsezoni, puno "šušura" i popratnih  događanja, snažna logistika i popularizacija nečeg čega još imamo napretek (mimo sunca i mora), a  to je očuvana priroda... sve se to sabija u  ovu Winnetou priču. Neke nostalgično podsjeća i na naš domaći Jadran  film iz doba njegove slave, neslavno urušen kao mnogo štošta u pretvorbi i privatizaciji. Uglavnom, u 2018. smo i prolazi 50. godišnjica zadnjeg  filma iz serijala. S time i neizvjesna budućnost, barem ovog grupnog i  masovnog upražnjavanja ovog turističkog proizvoda. Što će donijeti budućnost? Starigrad-Paklenica i tamošnji turistički radnici imaju vjeru u  nastavak. Puno će toga ovisiti o njemačkoj strani i interesu nastavka, a  valja kazati da je značajan dio fanova poodmakle dobi, makar im se s  vremenom priključio dio mladih. Ne sumnjamo da će naši turistički djelatnici učiniti sve da ovogodišnji dani proteknu nezaboravno i produlje  život ovog programa i nakon 50. godišnjice posljednjeg snimljenog filma.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno