DANAS U ZADRU "Igraj, vjeruj, živi!"

Slika korisnika mkvanja
U Zagrebu predstavljena autobiografija legendarnog Kreše Ćosića
Autor: 
Bilo mi je jasno da život ima mnogo šire, dublje i više dimenzije od igre i da je čar igre u pravom, a ne kupljenom nadmetanju. Tako sam rano odlučio da novac, slava i taština za mene ne smiju ništa značiti. Igram, živim i u tome ću uspjeti - zapisao je Ćosić u svojoj autobiografiji
HINA
Predstavljanje autobiografije legendarnog Kreše Ćosića u Zagrebu

"Igraj, vjeruj, živi!" naslov je autobiografije Krešimira  Ćosića, jednog od najvećih hrvatskih košarkaša i sportaša, koju je prema  zapisima svoga oca oblikovala Ana Ćosić Pajurin, a koja je u četvrtak navečer svečano predstavljena u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

- Mislila sam da će biti puno brže. Nakon tri godine rada, mislim da se  isplatio trud - rekla je na promociji Ana Ćosić Pajurin te dodala kako joj  je najveća poteškoća u radu na knjizi, koja prati razdoblje Krešine  igračke karijere od 1965. do 1983. godine, bio generacijski jaz.

- Najteže je bilo što se to događalo davno, puno prije moje generacije.  Bilo je puno nepoznatih imena, događaja o kojima nisam znala puno. Mi  mladi ne znamo što se tada događalo. No, željela sam da se zna što su  oni uspjeli.

Topla ljudska priča

Izvršni urednik autobiografije Alan Čaplar rekao je da već dugo nije  tako uživao u čitanju i stvaranju jedne knjige, iako je u početku postojala bojazan da će u njoj biti puno faktografije.

- To nije priča samo o košarci, nego jedna topla ljudska priča. Knjiga je  pravi život ispričan iz prve ruke i omogućava nam da uđemo u njegovu  intimu. Najvrednije od svega, Krešu kojeg poznajemo kao košarkaša i diplomata, sada upoznajemo i kao književnika.

Ćosićeva autobiografija izašla je u izdanju Večernjeg lista, a zamjenik glavnog urednika ovog hrvatskog dnevnika Mislav Šimatović smatra da je ova knjiga djelo koje se nije smjelo propustiti.

- Novinarskim žargonom rečeno, to je roba koju moraš imati. Radi se o  vrijednom dijelu sportske publicistike, u čemu naša scena malo oskudijeva. To je sveobuhvatno djelo, nije samo povijest košarke i razvoja sporta - ustvrdio je Šimatović i dodao:

- To je vrijedno literarno djelo, to nije samo sportska publicistika. Knjiga nije namijenjena samo ljubiteljima košarke nego i ljubiteljima dobre  pisane riječi.

Na promociji knjige nazočni su bili mnogi uglednici iz svijeta sporta, politike i društvenog života, a o životu s Krešom Ćosićem prisjetili  su se i njegovi reprezentativni suigrači i klupski suparnici Rato Tvrdić,  Nikola Plećaš, Bogdan Tanjević.

Nije mrzio nikoga

- Kako sam ja Krešu doživio? Volio sam ga. On nije mrzio nikoga. On je  uvijek pomagao, dijelio savjete. Bio je preteča košarke, ne samo kod nas,  nego u svijetu. To je jedini košarkaš kojeg ja znam koji je mogao igrati na  svih pet pozicija. Ja nisam vidio da se rodio takav - prisjetio se legenda  splitske košarkaške scene Rato Tvrdić, kojeg Ćosić u svojim memoarima  spominje kao igrača koji je uvijek bio pozitivan i spreman ići glavom  kroz zid, kao igrača kojeg bi uvijek želio imati u momčadi. Nikola Plećaš  je istaknuo Krešine zasluge za brojna odličja koje su osvajali tadašnja reprezentacija Jugoslavije i klubovi za koje je Ćosić igrao.

- Igrati s Krešom je bilo sjajno. Stalno je imao nešto novo. Zahvaljujući  njemu osvojili smo velika prvenstva, brojne medalje. U ime ovoga grada  zahvaljujem mu što je došao u Cibonu i donio naslov prvaka države. Da  nije bilo Kreše u Ciboni, nisam siguran da bi Cibona bila prvak države -  rekao je Plećaš kojeg je Ćosić nazvao najboljim šuterom svoga vremena.

- Velika hvala Ani što ćemo se moći prisjetiti prijatelja i s njim popričati", dodao je "Sveti Nikola", prva velika zagrebačka košarkaška zvijezda.

Sve je s osmjehom

Bogdan Tanjević se Kreše prisjetio kroz brojne anegdote da bi na  kraju izlaganja ustvrdio: 

- Obožavao sam ga, čitav život ga nosim sa sobom. Svaki dan pričam o  Kreši."

Dino Rađa je zahvaljujući Kreši Ćosiću uvršten u seniorsku reprezentaciju već sa 18 godina, kada kako sam kaže "to možda nije zaslužio".

- Bilo je starijih igrača koji su možda mogli dati malo više. Za njega se  priča da je avangarda, ispred svog vremena. Gledao je barem tri godine  unaprijed. Nevjerojatno je inspirativan i sve što je radio, radio je s osmjehom. Čak i kad je vikao na nas. Zahvalan sam mu na svemu - kazao  je Rađa koji je 2018. godine pridružio Kreši Ćosiću, Draženu Petroviću i  Mirku Novoselu kao četvrti Hrvat koji je uvršten u Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu.

Promocija je obogaćena glazbenim programom u kojem su Antonija  Matković Šerić i Gospel zbor Sunce izveli skladbe koje su opisale život  Kreše Ćosića: "Kalelarga" koja je posvećena njegovom voljenom Zadru,  "What a wonderful world" koja se referira na njegov boravak u Sjedinjenim Američkim Državama i "Ljubav sve pozlati" kao Krešin životni moto.

S najvećih svjetskih natjecanja Krešimir Ćosić je donio 14 medalja, koje su zajedno s osobnim priznanjima izložene u galeriji Klovićevi dvori i  mogu se razgledati do kraja svibnja.

Krešo je bio prvi biskup Mormonske crkve na prostoru bivše SFRJ, a  po osamostaljenju Hrvatske posvetio se diplomatskom poslu i radio u  Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu kao ministar savjetnik. Umro je u bolnici u Baltimoreu, 25. svibnja 1995. u dobi od 46 godina.

- Bilo mi je jasno da život ima mnogo šire, dublje i više dimenzije od  igre i da je čar igre u pravom, a ne kupljenom nadmetanju. Tako sam rano odlučio da novac, slava i taština za mene ne smiju ništa značiti.  Igram, živim i u tome ću uspjeti - zapisao je Ćosić u svojoj autobiografiji.

Danas predstavljanje u Zadru

Nakon Zagreb autobiografija "Igraj, vjeruj, živi" predstavljena je i u Zadru u 10.30 sati u atriju Turističko-informativnog centra. U sklopu promocije održala  se i panel-rasprava koju je vodila Ana Marušić, a govornici su bili: Ana Ćosić Pajurin, Alan Čaplar, Pino Gjergja, Velimir Čubrić Vele i Vlado Vanjak. U predahu između govora nastupio je glazbenik i vjenčani kum Krešimira Ćosića Davor Perić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)