Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dvije posade Protupožarne eskadrile upućene na zadaću pružanja humanitarne pomoći gašenja požara u Državu Izrael

25.05.2019. 09:00
Dvije posade Protupožarne eskadrile upućene na zadaću pružanja humanitarne pomoći gašenja požara u Državu Izrael


Sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske, a temeljem zahtjeva Države Izrael jučer je u jutarnjim satima protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i dvije posade Protupožarne eskadrile upućen na zadaću pružanja humanitarne pomoći gašenja požara u Državu Izrael. Požari u Izraelu bjesne usred toplotnog vala većeg od 38 stupnjeva Celzijusovih. Policija je naredila evakuaciju iz nekih naselja u središnjem i južnom dijelu zemlje. Požari su izbili dan nakon što su Izraelci obilježili jevrejski praznik Lag Ba Omer, paleći logorske vatre. No, glasnogovornik izraelskog premijera je rekao da su požare na jugu Izraela izazvali baloni sa zapaljivim materijalom koje je pustio Hamas. Navodno je pušteno najmanje desetak takvih balona. No , tu aktivnost nisu potvrdile izraelske hitne službe.
Izraelski mediji navode da su evakuirane tisuće ljudi.
Kako navode izraelski mediji, premijer Benjamin Netanyahu naložio je ministarstvima vanjskih poslova i javne sigurnosti da zatraže avione za gašenje požara od Cipra, Grčke i Hrvatske, dok su talijanski kanaderi već na putu prema Izraelu. Koliko je situacija ozbiljna svjedoči i jedan izraelski policijski dužnosnik koji je izjavio da je vatra skoro sasvim uništila selo Mevo Modiim. Kada se vatra približila gradu Gizmo, morali su se spašavati i svici Tore iz kojoj je ozbiljno zaprijetila velika vatra. Požari se gase i oko Gaze, kao i aerodroma Ben Gurion nedaleko od Tel Aviva. Za promet je zatvoren glavni autoput između Tel Aviva i Jeruzalema.
Hrvatska je poslala Canadair CL 415 reg. oznake 844 s dvjema posadama koje predvode kapetani zrakoplova puk. Goran Vlahović i puk. Ivica Markač. Njihovo odredište bit će baza izraelskog ratnog zrakoplovstva Tel Nof koja je smještena 30 km jugoistočno od Tel Aviva. Pukovnik Vlahović kojemu je ovo treći odlazak u Izrael kazao je kako je važna dobra priprema svih parametara na ruti leta do zračne baze u Tel Nofu gdje će biti bazirani.
– I ovaj odlazak u Izrael prvenstveno ima humanitarnu dimenziju, a osobno sam se uvjerio kroz dosadašnja sudjelovanja u gašenju požara koliko Država i narod Izraela snažno cijene našu pomoć. Odmah po dolasku imat ćemo prvi sastanak i upoznavanje sa stanjem požarišta te spremni čekamo prve akcije gašenja”, istaknuo je pukovnik Vlahović.
Kopilotu posade Canadaira CL-415 bojniku Milanu Došenu ovo će biti prvo međunarodno iskustvo u gašenju požara, no u Izraelu je bio u ulozi instruktora izraelskih pilota za gašenje požara iz zraka.
– Ono što za sada znamo radi se o požaru u blizini Tel Nofa. Vegetacija slična našoj u Dalmaciji, a specifični su jaki vjetrovi koji brzo šire požare. No, svi smo iskusili dalmatinsku buru te spremni dočekujemo i taj izazov, poručio je bojnik Došen.
Ovo je četvrti put kako hrvatske zračne protupožarne snage pružaju pomoć u gašenju požara u Izraelu. Prvo upućivanje s jednim Canadairom bilo je 2010. godine, a osobito se cijeni hrvatski doprinos u gašenju požara 2016. kada su djelovala dva Canadaira. Treći angažman letačke su posade imale 2017. u vrijeme zajedničke obuke sa izraelskim pilotima no, zbog izbijanja požara Canadairi su i ovoga puta priskočili u pomoć i uspješno odradili i ovu misiju.Zanimljivo je da je ministar savjetnik za pitanje vojne suradnje u hrvatskom veleposlanstvu u Izraelu, nekadašnji zapovjednik protupožarne eskadrile i pilot kanadera Zadranin, Davor Turković.