Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Grad Zadar prodaje derutnu zgradu u centru Poluotoka?

25.05.2019. 14:19
Grad Zadar  prodaje  derutnu  zgradu u  centru  Poluotoka?


Grad Zadar je na korak bliže rješenju problema s derutnom  zgradom na adresi Poljana Polažarišće u centru Poluotoka. Kako je ta  zgrada već dva desetljeća ruglo te je bila i prijetnja stanarima okolnih  zgrada zbog mogućih odrona i zaraze, budući da su se tu godinama  okupljali bespravni stanari asocijalnog ponašanja, prvo se, kako nam je  kazao pročelnik Tomislav Korona, pristupilo ograđivanju objekta zaštitnom metalnom ogradoma, a potom su, s ciljem sprječavanja ulaska  nepoželjnih ilegalaca, svi otvori na toj dvokatnici zatvoreni.


Grad napravio sve potrebno
No, prethodno je, kako je pojasnio pročelnik Šime Erlić, trebalo riješiti imovinsko-pravni spor s privatnim vlasnikom jednoga stana unutar zgrade, kako bi Grad postao jedini vlasnik i mogao raspolagati s tom  nekretninom.
– Grad je napravio sve potrebne radnje kako bi postao vlasnik kompletne zgrada, što je bio preduvjet daljnje sanacije i obnove zgrade. Nakon što je zgrada vlasnički riješena, pristupilo se traženju najboljeg  rješenja za sanaciju zgrade. Budući da za sanaciju zgrade treba izdvojiti  značajna sredstva, otvorena je opcija prijave zgrade na neki od dostupnih natječaja za EU fondove, zbog čega se izradila sva potrebna projektna dokumentacija. Na taj način osiguralo se da se, ukoliko se otvori prilika, projekt može jednostavno prijaviti za EU sredstva, kazao je Erlić te  upozorio i na mogući problem oko realizacije jer nije sigurno kada i pod  kojim uvjetima će se otvarati novi EU natječaji na koji se projekt sanacije  zgrade može prijaviti, niti koliko dugo bi to moglo potrajati, ali je i naveo  da će  Grad, prvenstveno zbog stanja u kojem se zgrada nalazi, poduzeti  sve korake kako bi se zgrada čim prije sanirala.
Pročelnik Korona kazao je, pak, kako je Grad u cijelosti isplatio jedinog  preostalog privatnog vlasnika stana u toj zgradi i to po cijeni koju je utvrdio građevinski vještak.
– Imali smo svakih malo provale u taj objekt o čemu smo redovito  obavještavali policiju koja je potom odrađivala svoj posao, a angažirali  smo i komunalnu tvrtku Čistoća da riješe problem s nagomilanim  smećem koje su ti bespravni stanari ostavljali iza sebe. Moram napomenuti da je zgrada u lošem stanju i da joj nije dobra ni statika, pa će biti  potrebno angažirati građevinske vještake, geodete i ostale stručnjake te  naručiti idejni projekt  prije nego se krene sa sanacijom, pojasnio je  pročelnik za gradsku imovinu dodajući kako je zgrada sada konzervirana  te da očekuje kako će se sve potrebno odraditi do kraja ove godine.


Ministarstvo zabranilo rušenje
Zbog lošeg stanja zgrade, odnosno oštećenja na konstruktivnim dijelovima, Grad je ranije predlagao njeno rušenje, ali to nije bilo moguće jer  postoji pravomoćno rješenje nadležnog ministarstva kojim je tadašnjim  suvlasnicima zgrade bilo naloženo rekonstruiranje i obnova.
Potom se došlo na ideju da Grad kroz EU fondove, odnosno ITU instrument u 2018. godini aplicira rekonstrukciju zgrade putem specifičnog cilja za obnovu brownfield lokacija u urbanim područjima. Plan je  bio da novoobnovljena zgrada bude društvene i javne namjene, no prvo  je kao preduvjet za financiranje prema EU fondovima trebalo riješiti  vlasničke odnose, a to je konačno i rješeno, no ne u prošloj godini, već u  veljači ove.
Kako smo neslužbeno doznali, u novije vrijeme u Gradskoj upravi spominje se i mogućnost prodaje ove nekretnine.